Ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων για την απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη, να αναστείλει από φέτος τα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού που υλοποιούνται μέσω των Δήμων, κατέθεσε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά σημειώνει πως η περικοπή των Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού από την Κυβέρνηση της ΝΔ αποκλείει από την άθληση περισσότερους από 120.000 πολίτες (ηλικιωμένους, παιδιά, γυναίκες, ανάπηρους, Ρομά) και ιδιαίτερα τους κατοίκους της Περιφέρειας και των νησιών. Παράλληλα τονίζει πως 1.300 γυμναστές οδηγούνται στην ανεργία και καταργούνται 700 Ειδικά Τμήματα αθλητισμού ΑμεΑ, στα οποία συμμετείχαν περισσότερα από 5.000 άτομα.

Υπογραμμίζει πως τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ), γνώριζαν και γνωρίζουν μεγάλη άνθηση και στην περιοχή του Έβρου όλα αυτά τα χρόνια, αναφέροντας πως επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόνο στον Δήμο Ορεστιάδας ενδεικτικά για την περίοδο 2017-18,  εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν 18 Γενικά και 8 Ειδικά Δομημένα Προγράμματα που απασχολούσαν περίπου 500 άτομα.

Επισημαίνει πως τα Προγράμματα αυτά συντελούσαν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του Έβρου και εν γένει των τοπικών κοινωνιών και η κατάργησή τους αποτελεί επίθεση της κυβέρνησης στο κοινωνικό κράτος, στη ποιότητα ζωής των πολιτών, στο δικαίωμα στην άθληση, αλλά και στην ίδια την λειτουργία των ΟΤΑ.

Η Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, χαρακτηρίζει παντελώς προσχηματική την απόφαση της Κυβέρνησης να καταργήσει τα εν λόγω Προγράμματα, επικαλούμενη την πανδημία, ενώ υπενθυμίζει την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. Β’ 3615/31.8.2020, ημερομηνία κυκλοφορίας 1.9.2020), σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να προσληφθούν στον Έβρο για την υλοποίηση των ΠΑγΟ, για την περίοδο 2020-2021,  16 γυμναστές: 10 στον Δήμο Αλεξ/πόλης, 6 στον Δήμο Ορεστιάδας, 1 στον Δήμο Σαμοθράκης.

Τέλος, σημειώνει πως «οι ακρίτες κάτοικοι του Έβρου έχουν κουραστεί τα τελευταία 2 χρόνια να ακούν την Κυβέρνηση να ενδιαφέρεται για την περιοχή μας μόνο στα λόγια, και την ίδια στιγμή να βλέπουν υπηρεσίες να συρρικνώνονται, Πανεπιστημιακά Τμήματα να υποβαθμίζονται, Δήμοι να αποψιλώνονται από προσωπικό, το κοινωνικό κράτος να ισοπεδώνεται».

Κλείνοντας η κα Γκαρά προς τον αρμόδιο Υφυπουργό τα εξής ερωτήματα:

❓1) Προτίθεται να παρέμβει ώστε να αποσυρθεί το συντομότερο η εγκληματική απόφαση του κ. Αυγενάκη να καταργηθούν για φέτος τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ);

❓2) Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ωφελούμενους και τους καθηγητές ειδικής αγωγής που πλήττονται βίαια από την κατάργηση αυτών των Προγραμμάτων;

❓3) Σκοπεύει να κάνει κάτι η Κυβέρνηση ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή του Έβρου, ώστε να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν ομαλά και όπως προβλεπόταν τα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού (ΠΑγΟ) στην εν λόγω Περιφέρεια;

4) Σκοπεύει να επεκτείνει η Κυβέρνηση τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ) και στους 5 Δήμους της Π.Ε. Έβρου;

Ακολουθεί η Ερώτηση όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Η διακοπή χρηματοδότησης των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους πλήττει σοβαρά τον αθλητισμό και στους Δήμους του Έβρου». 

Αμέτρητα ερωτήματα, έντονες αντιδράσεις και αγανάκτηση προκαλεί η απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη, να διακόψει αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία λογική, την οικονομική συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) στα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού, τα οποία και υλοποιούνται μέσω των Δήμων.

Η περικοπή των Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού αποκλείει από την άθληση σε όλη τη χώρα, περισσότερους από 120.000 πολίτες (ηλικιωμένους, παιδιά, γυναίκες, ανάπηρους, Ρομά κτλ), καθώς και όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας και των νησιών της χώρας. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση αφορά σε 5.000 τμήματα αθλούμενων και οδηγεί περίπου 1.300 γυμναστές στην ανεργία. Ταυτόχρονα, περικόπτει 700 ειδικά τμήματα μαζικού αθλητισμού ΑμεΑ, στα οποία συμμετείχαν περισσότερα από 5.000 άτομα.

Τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ) γνώριζαν άνθηση και μεγάλη συμμετοχή και στην περιοχή του Έβρου.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόνο στον Δήμο Ορεστιάδας, εγκρίθηκαν και υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ):

  • 18 Γενικά και 8 Ειδικά Δομημένα Προγράμματα (σύνολο 26 Τμήματα) για την περίοδο 2017-2018, που απασχολούσαν περίπου 500 άτομα
  • 16 Γενικά και 8 Ειδικά Δομημένα Προγράμματα (σύνολο 24 Τμήματα) για την περίοδο 2016-2017, που απασχολούσαν περίπου 450 άτομα

Στα ίδια δε Προγράμματα απασχολούνταν πέρσι στον Δήμο Ορεστιάδας 6 γυμναστές, με τη συμμετοχή των αθλούμενων σε αυτά, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών, να παραμένει υψηλή. Κατά κοινή ομολογία τα Προγράμματα αυτά συντελούσαν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του Έβρου, και εν γένει των τοπικών κοινωνιών.

Μάλιστα, με βάση της Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των κ.κ. Υπουργών Θεοδωρικάκου, Σκυλακάκη και Αυγενάκη (Φ.Ε.Κ. Β’ 3615/31.8.2020, ημερομηνία κυκλοφορίας 1.9.2020), για την περίοδο 2020-2021 επρόκειτο να προσληφθούν συνολικά 16 γυμναστές στον νομό Έβρου:

– 10 στον Δήμο Αλεξανδρούπολης

– 5 στον Δήμο Ορεστιάδας

– 1 στον Δήμο Σαμοθράκης

Γίνεται κατανοητό πως η απόφαση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ακυρώσει αιφνιδίως τη χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού, επικαλούμενη την πανδημία, είναι παντελώς προσχηματική, καθώς οι αθλητικές δραστηριότητες έχουν επιτραπεί  – και σωστά – στο σύνολό τους εδώ και μήνες.

Στην πραγματικότητα, η απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ήταν ειλημμένη και αποτελεί μία ακόμη μορφή επίθεσης της κυβέρνησης στο κοινωνικό κράτος, στην ποιότητα ζωής των πολιτών, στο δικαίωμα στην άθληση, αλλά και στην ίδια τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, οι οποίοι και υλοποιούν επιτυχημένα όλα αυτά τα χρόνια τα εν λόγω Προγράμματα.

Ταυτόχρονα, συντελεί στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής του Έβρου, για την οποία τελικά αποδεικνύεται πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ενδιαφέρεται μόνο στα λόγια. Έχουν κουραστεί οι ακρίτες κάτοικοι του Έβρου τα τελευταία 2 χρόνια να βλέπουν υπηρεσίες να συρρικνώνονται, Πανεπιστημιακά Τμήματα να υποβαθμίζονται, Δήμοι να αποψιλώνονται από προσωπικό και το κοινωνικό κράτος να ισοπεδώνεται από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ.

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

1) Προτίθεται να παρέμβει ώστε να αποσυρθεί το συντομότερο η εγκληματική απόφαση του κ. Αυγενάκη να καταργηθούν για φέτος τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ);

2) Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ωφελούμενους και τους καθηγητές ειδικής αγωγής που πλήττονται βίαια από την κατάργηση αυτών των Προγραμμάτων;

3) Σκοπεύει να κάνει κάτι η Κυβέρνηση ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή του Έβρου, ώστε να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν ομαλά και όπως προβλεπόταν τα Προγράμματα Μαζικού Αθλητισμού (ΠΑγΟ) στην εν λόγω Περιφέρεια;

4) Σκοπεύει να επεκτείνει η Κυβέρνηση τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους (ΠΑγΟ) και στους 5 Δήμους της Π.Ε. Έβρου;

 

Η ερωτώσα Βουλευτής

 

Γκαρά Αναστασία

Προηγούμενο άρθροΑικατερίνη Αλεξοπούλου: «Αστυνομικές δυνάμεις στον Έβρο και ανάγκη ενίσχυσης αυτών»
Επόμενο άρθροΟι ειδικότητες στο Δ.Ι.Ε.Κ. Αλεξανδρούπολης