Εφυγε από κοντά μας η μεγάλη κυρία του ποντιακού τραγουδιού Σοφία Παπαδοπούλου σε ηλικία 83 ετών η οποία ζούσε τα τελευταία χρόνια στην Νίψα Εβρου. Τελευταία αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και την Παρασκευή είχε γίνει η εισαγωγή της στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης .

Η Σοφία Παπαδοπούλου έγινε πασίγνωστη στο ποντιακό κοινό με το αξεπέραστο τραγούδι της Απάν ‘ς σο Μπέλες με στίχους γραμμένους για το αδελφικό αίμα που χύθηκε άδικα στην χώρα μας κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η αείμνηστη τραγουδίστρια συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της ποντιακής μουσικής στην έκδοση δίσκων που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία.

Καλο παράδεισο στην καλύτερη Γιαγιά…

Ο εγγονός της δημοφιλούς τραγουδίστριας, Χρήστος Σιδηρόπουλος γράφει σχετικά στο προσωπικό του προφίλ:

“Τον χαρακτήρα σου να είχα μόνο!καλο παράδεισο στην μεγαλη αυτήν γυναίκα,που έκανε την δικη της επανάσταση στο ποντιακό τραγούδι!!Καλο παράδεισο στην καλύτερη Γιαγιά

Σήμερα το χιονισμένο Μπελες θρηνεί … Σήμερα η υμνωδος του Σοφία το αποχαιρετα … Σήμερα θα συναντήσει τα χαμενα αδέρφια της που χάθηκαν και έψαχνε τόσα χρόνια να βρει μέσα από το τραγουδι της αυτό… Σήμερα γαληνεύει η ψυχή της αφου θα τους συναντήσει στον Παράδεισο.. Σήμερα θρηνουμε όλοι για την μεγάλη απώλεια της μεγάλης Κυρίας του ποντιακου τραγουδιου…”

Καλό παράδεισο Σοφία, χαιρετισμούς εκεί στους τόσους και τόσους καλλιτέχνες που έφυγαν απο την ζωή…

Ο Ποντιακός Ελληνισμός θρηνεί την απώλεια της Βασίλισσας του ποντιακού τραγουδιού!

ΘΕΡΜΑ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη και οδύνη για τον χαμό της σπουδαίας ερμηνεύτριας Σοφίας Παπαδοπούλου, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021. Η είδηση του θανάτου της συγκλόνισε όχι μόνο την τοπική κοινωνία της Νίψας του Έβρου όπου και κατοικούσε αλλά και ολόκληρη την ποντιακή κοινότητα.

Η Σοφία Παπαδοπούλου γεννήθηκε στην Πυλαία του Έβρου. Με καταγωγή από Λίτζασα Νικοπόλεως του Πόντου, απ’ όπου ήρθε η οικογένειά της στην Ελλάδα, ήταν η ερμηνεύτρια η οποία έγραψε τους στίχους και τραγούδησε, το σπουδαίο τραγούδι «Απάνσο Μπέλες» αποτίοντας φόρο τιμής στον αδελφό της, ο οποίος σκοτώθηκε στο όρος Μπέλλες, θύμα του εμφυλίου πολέμου. Η Σοφία Παπαδοπούλου συνεργάστηκε με πολλούς Πόντιους καλλιτέχνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια, στην οικογένεια της εκλιπούσας και τους ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο, να αντιμετωπίσουν τον χαμό του δικού τους ανθρώπου.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος      Η Γενική Γραμματέας

Γεώργιος Βαρυθυμιάδης     Αθηνά Σωτηριάδου

Βιογραφία

Η Σοφία Παπαδοπούλου, το γένος Αμαραντίδου και η οικογένειά της ήρθε στην Ελλάδα από τη Λίτζασα Νικοπόλεως του Πόντου, με την ανταλλαγή των πληθυσμών της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οικογένεια εγκαταστάθηκε αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στη Νέα Κρώμνη της Δράμας όπου γεννήθηκαν τα αδέλφια της Σοφίας Παπαδοπούλου. Τέλος στην Πυλαία Έβρου όπου γεννήθηκε η ίδια.

Η Σοφία Παπαδοπούλου, η οποία ζούσε στο χωριό Νίψα του Έβρου, το τελευταίο διάστημα είχε προβλήματα υγείας. Την περασμένη Παρασκευή μπήκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου σήμερα το πρωί δεν άντεξε και άφησε την τελευταία της πνοή. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Η Σοφία Παπαδοπούλου, έκανε μια λαμπρή καριέρα στο χώρο του Ποντιακού τραγουδιού! Συνεργαζόμενη με λυράρηδες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία όπου έζησε. Αλλά και στη Βέροια, όπου ήταν πρωταγωνίστρια σε Ποντιακό κέντρο.

 

Προηγούμενο άρθροΙωάννης Μάζης: Η αλήθεια και η παγίδα για την Χάγη
Επόμενο άρθροΑλεξοπούλου προς Μηταράκη: “Μετατροπή του νομού Έβρου σε μειονοτική ζώνη, μέσω ιδρύσεων ισλαμικών πολιτειών και παραβίαση διεθνών συνθηκών”