Αντισυνταγματικοί οι νόμοι Θεοδωρικάκου με απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ.

«Δεν πρόκειται απλώς για “αντιμεταρρύθμιση”, αλλά για ανεπίτρεπτη συνταγματικά αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος». Αυτό τονίζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, για τις νομοθετικές παρεμβάσεις του Τ. Θεοδωρικάκου οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, απόφαση η οποία «εφόσον επικυρωθεί και από την Ολομέλεια του ΣτΕ, θα τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα τη λειτουργία των ΟΤΑ», προειδοποιεί ο συντάκτης του «Κλεισθένη».

Με την απόφαση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ, την οποία ανέδειξε η «Εφ.Συν.» στο χθεσινό της φύλλο, οι διατάξεις που προώθησε ο πρώτος υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Ν.Δ. για τη μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις επιτροπές των δήμων και τη δημιουργία πλασματικών πλειοψηφιών υπέρ των δημάρχων στις επιτροπές αυτές, κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Παραβίασαν τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού, σύμφωνα -και- με την κρίση του Τμήματος του ΣτΕ, που έκανε δεκτή την προσφυγή που είχε ασκηθεί από τον επικεφαλής της αντιπολιτευόμενης παράταξης του Δήμου Βέροιας «Προτεραιότητα στον Πολίτη» –και μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ– Αντ. Μαρκούλη και από τον δημοτικό σύμβουλο της ίδιας παράταξης, Κων. Τροχόπουλο.

«Με λίγα λόγια, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις του κ. Θεοδωρικάκου και της κυβέρνησης της Ν.Δ., με τη γνωστή δυσανεξία σε οτιδήποτε αναβαθμίζει τη δημοκρατία, συνιστούν ευθεία νόθευση της λαϊκής βούλησης», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Σκουρλέτης, θυμίζοντας ότι από πλευράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχαν εγκαίρως υπάρξει προειδοποιήσεις για παραβίαση του Συντάγματος από τις διατάξεις των «νόμων Θεοδωρικάκου». Αυτές οι προειδοποιήσεις «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Δυστυχώς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για τους πολίτες, για τη δημοκρατία», συμπληρώνει ο κ. Σκουρλέτης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη απόφαση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ αποτελεί την τρίτη κατά σειρά που κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις των επίμαχων νόμων (όλες έχουν παραπεμφθεί στην Ολομέλεια). Η πρώτη αφορούσε τις αλλαγές στον τρόπο ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές δημοτικές ενότητες της χώρας και η δεύτερη τις μεταβολές στον τρόπο ανάδειξης προέδρων κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων.

«Ευτυχώς, οι ημέρες της παρούσας κυβέρνησης είναι μετρημένες και η νέα προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που θα προκύψει από τη λαϊκή ετυμηγορία θα είναι ξανά δίπλα στην Αυτοδιοίκηση έμπρακτα, όπως ήταν τα χρόνια της διακυβέρνησής μας, με προγράμματα όπως ο “Φιλόδημος” που ούτε να τα αντιγράψει σωστά δεν μπορεί η Ν.Δ.», σχολίασαν σε κοινή δήλωσή τους με αφορμή τις εξελίξεις οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Τομέας Εσωτερικών) Κ. Ζαχαριάδης και Μιλτ. Χατζηγιαννάκης.

Προηγούμενο άρθροΣοκ στη ΝΔ για τον μαχητή του τάγματος Αζόφ στη Βουλή – Πυρά από Σαμαρά, μισόλογα από Μαξίμου
Επόμενο άρθροΕΛΣΤΑΤ: Ανοίγουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας – Ποια θα είναι η αμοιβή τους