1 Μαρτίου 2006, στο Υπουργείο Εξωτερικών, με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Μ. Αγγελόπουλου, του Υπερνομάρχη Ροδόπης-Έβρου, κ. Χρήστου Χατζόπουλου, του Νομάρχη Έβρου, κ. Νίκου Ζαμπουνίδη, των Δημάρχων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, κ.κ. Γιώργου Αλεξανδρή και Γιώργου Χανού, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προκειμένου να υπάρξει συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης, με λιμάνια της Τουρκίας.

Αντίστοιχη συζήτηση, με την Τουρκική πλευρά, είχε πραγματοποιηθεί, στην Κωνσταντινούπολη, στις 28 Φεβρουαρίου 2006.

Ιούλιος – Αύγουστος 2013, για το ίδιο θέμα, πραγματοποιήθηκαν αλλεπάλληλες επισκέψεις στην Αίνο,  του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Β. Λαμπάκη, του Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου του Ο.Λ.Α  Α.Ε κ. Σ. Σταυράκογλου και λοιπών φορέων.

3 Μαρτίου 2015, στην Κεσσάνη, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αυτοδιοικητικών και θεσμικών Φορέων του Έβρου, με αντίστοιχους των γειτονικών πόλεων της Τουρκίας για τη δημιουργία σταθερού δικτύου διασυνοριακής συνεργασίας σε επίπεδο διακρατικής διπλωματίας των πολιτών… Ένα από τα θέματα της σύσκεψης ήταν και «η προοπτική ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη με λιμάνια της Τουρκίας».

30 Μαρτίου 2015, η ίδια σύσκεψη επαναλήφτηκε στην Αλεξανδρούπολη.

13 και 14 Νοεμβρίου 2016, πρόκειται να επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη, ο Δήμαρχος του Τσανάκαλε κ. Ulgur Gokhan καλεσμένος του Δημάρχου κ. Λαμπάκη για συνομιλίες με σκοπό τη συνεργασία των δύο πόλεων. Η πρόσκληση έγινε σε συνέχεια της συνεννόησης που υπήρξε μεταξύ του Δημάρχου του Τσανάκαλε και του κ.  Γιάννη Λασκαράκη, όταν τον επισκέφθηκε τον περασμένο Ιούλιο και του μετέφερε τους χαιρετισμούς του κ. Λαμπάκη και την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη.

Ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο κ. Gokhan με τους Δημάρχους της Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, αλλά και τους τουριστικούς και επαγγελματικούς φορείς, θα είναι ο συντονισμός των δράσεων για την ακτοπλοϊκή γραμμή Τσανάκαλε – Ίμβρος – Σαμοθράκη – Αλεξανδρούπολη.

Απορώ, σε τι μπορεί να αποσκοπούν, τόσες…προσπάθειες, συσκέψεις και επισκέψεις, που κρατούν πάνω από δέκα χρόνια, ειδικά για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Απορώ, γιατί για το συγκεκριμένο θέμα, από 19 Αυγούστου 2001, ισχύει η Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας – Ν. 2900/2001 «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τις θαλάσσιες μεταφορές» (ΦΕΚ 75Α/12-4-2001) – με βάση την οποία τα δυο κράτη, εξασφαλίζουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση των πλοίων τους στις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών μεταξύ των λιμένων τους. Στα πλαίσια αυτά, έχουν ήδη αναπτυχτεί και λειτουργούν, οι γραμμές Μυτιλήνη – Αϊβαλή, Χίος –Τσεσμέ, Σάμος- Κουσάντασι, Κως – Μποντρούμ, Ρόδος – Μαρμαρίς και άλλες.

Το πρώτο ζητούμενο, είναι να υπάρχει Έλληνας ή Τούρκος πλοιοκτήτης, που να θέλει να αναλάβει αυτή τη θαλάσσια σύνδεση, γνωστοποιώντας επίσημα τα στοιχεία του προς δρομολόγηση πλοίου του. Υπάρχει ;

Το δεύτερο ζητούμενο, είναι να δώσουν το «πράσινο φως» οι άμεσα εμπλεκόμενοι κρατικοί φορείς, που είναι: το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης (άρθρο 5 του Ν.4150/2013 και άρθρα 1-2 του ΠΔ 103/2014), τοΤελωνείο Αλεξανδρούπολης (άρθρο 50 του Ν.2960/2001), η Υπηρεσία Ελέγχου Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ (άρθρα 3-5 του Ν. 4251/2014) και ο Ο.Λ.Α ΑΕ (Ν.3622/2007 όπως ισχύει μετά τις τροποποιήσεις του Ν.4150/2013). Το δίνουν;

Αν, οι απαντήσεις, και στα δυο ζητούμενα και προαπαιτούμενα, είναι ναι !!! Τότε, μέσα σε επτά (7) ημέρεςαπό τη γνωστοποίηση στην οικεία Λιμενική Αρχή, των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας του πλοίου, του υπευθύνου ναυτικού πράκτορα, του προγράμματος  εκτέλεσης των δρομολογίων κλπ, μπορεί να ξεκινήσει η ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, αν στη δεκαετία που πέρασε, κάποιος από τους ενδιαφερόμενους τοπικούς Φορείς, μπήκε στον κόπο όχι να μελετήσει αλλά απλά να διαβάσει τη «Διακρατική Συμφωνία» ή κάποια από τις σχετικές ερμηνευτικές Εγκυκλίους του Υπουργείου Ναυτιλίας ;

Διαφορετικά, δεν μπορώ να εξηγήσω πως ένα θέμα λίγων ημερών, το «συντηρούν» πάνω από δέκα χρόνια.

 

Αλεξανδρούπολη   Νοέμβριος  2016

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ  ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Υποναύαρχος  Λ.Σ (ε.α)

Προηγούμενο άρθροΚουρούκλης Γεράσιμος: Μια γραμμή με μεγάλο έργο που δίνει ζωή. Η «ΓΡΑΜΜΗ ΖΩΗΣ»
Επόμενο άρθροΈως τις 22 Νοεμβρίου η προθεσμία υποβολής στην προκήρυξη διοδίων στην Μέστη… και μετά θα ακολουθήσει η 2η συνάντηση με τους φορείς της Θράκης που τάσσονται κατά, στην Αθήνα…