Οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει “εναλλακτικές” στην Τουρκία προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, σε συνέντευξή της στο CNN Turk.

“Έχουμε προσφέρει εναλλακτικές λύσεις στην Τουρκία, ξέρουν ακριβώς τι να κάνουν αν θέλουν να ξεφύγουν από αυτές τις κυρώσεις”, επέμεινε η Σέρμαν. “Και αυτή θα είναι μια απόφαση της Τουρκίας”.

H Σέρμαν επισκέφθηκε την Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα -η πρώτη επίσκεψη στην Τουρκία από αξιωματούχο της διοίκησης Μπάιντεν- για να ωθήσει την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει δράση επί του θέματος, καθώς ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω στο ζήτημα των S-400.

“Είτε η Τουρκία θα απομακρύνει το πυραυλικό σύστημα άμυνας S-400 από τη χώρα είτε θα το στείλει πίσω στη Ρωσία: Αυτές είναι οι εναλλακτικές λύσεις που προσφέρονται επί του παρόντος. Υπήρξαν εικασίες ότι η Τουρκία θα μπορούσε να μεταφέρει τους S-400 στο Αζερμπαϊτζάν ή στο Κατάρ ως συμβιβασμό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τέτοια σκέψη από την Άγκυρα”, σχολιάζει το ahvalnews.com.

Από τα “βέλη” της Αμερικανίδας αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών δεν έλειψε και η κριτική στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ιδιαίτερα για την πορεία της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε η Σέρμαν στο CNNTürk την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της. Η Σέρμαν συμπλήρωσε ακόμη ότι “η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της και να πάρει μια θέση μεταξύ της διεθνούς κοινότητας”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, δήλωσε η Σέρμαν, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έθεσαν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα ως προμετωπίδα των διεθνών σχέσεων.

Μάλιστα, η Αμερικανίδα αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η αποχώρηση της τουρκικής κυβέρνησης από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών ήταν επίσης “πολύ θλιβερή”.

Με πληροφορίες από ahvalnews.com

ΠΗΓΗ www.capital.gr

Προηγούμενο άρθροΚακόγουστο σόου Ερντογάν με αφορμή τα 568 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης
Επόμενο άρθροMε το που πάτησε στη Θράκη o Τσαβούσογλου έθεσε θέμα «τουρκικής μειονότητας»