Χωριανόπουλος Άγγελος

Το τουρκικό κράτος κάθε μέρα που περνά αυξάνει όλο και περισσότερο τις τριβές του με τα κράτη της ΕΕ και της Νατοϊκής συμμαχίας, καθώς τους τελευταίους μήνες παραβιάζει συνεχώς τα Ελληνικά-Ευρωπαϊκά σύνορα. Λόγω αυτών των τριβών έχει ξεκινήσει μία διπλωματικο-εξοπλιστική στροφή προς την Ρωσία, μέσω Τούρκων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι αξιολογούν την αγορά των Ρωσικών μαχητικών Su-30, Su-37, αλλά κυρίως του Su-57.

Αυτή η άποψη εκφράζεται από διάφορους στρατιωτικούς αναλυτές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων του Αμερικανικού περιοδικού National Interest.

Υπενθυμίζουμε ότι Ρώσοι εκπρόσωποι στάλθηκαν και πάλι στη στρατιωτική έκθεση Army 2020 στη Ρωσία, η οποία ενέτεινε τις εικασίες και οδήγησε ορισμένους ειδικούς να πιστεύουν ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο η Τουρκία θα είναι αυτή που θα ευθύνεται για την διάλυση του ΝΑΤΟ και όχι η Ρωσία. Τα τελευταία χρόνια, η Συμμαχία έχει επικριθεί σκληρά και από τα δύο κράτη μέλη (Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες) και από τη Ρωσία. Μόλις πριν από λίγους μήνες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σε επίσημη δήλωσή του ότι το ΝΑΤΟ ήταν εγκεφαλικά νεκρό. Αρκετοί αρχηγοί κρατών διαφώνησαν μαζί του. Πάντως η πλειοψηφία των αμυντικών-πολιτικών αναλυτών καταλαβαίνει πως η δήλωση Μακρόν είναι πέρα για πέρα αληθινή.

Η Τουρκία αγόρασε ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 ως ένδειξη της πολιτικής ανεξαρτησίας της μεταξύ ανατολής και δύσης, δίνοντας ένα μεγάλο ”πάτημα” στους επικριτές της νατοϊκής συμμαχίας. Παρά τις επικρίσεις όλων των μελών του ΝΑΤΟ, ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ερντογάν υπέγραψε δεύτερο συμβόλαιο πριν από λίγες ημέρες για την προμήθεια μιας δεύτερης παρτίδας των ίδιων συστημάτων. Η Τουρκία λέγεται επίσης ότι ενδιαφέρεται για τα συστήματα αεράμυνας της επόμενης γενιάς S-500, τα οποία σύμφωνα με Γερμανούς ειδικούς είναι συστήματα που “εκτοξεύουν” τη Ρωσία 10 χρόνια μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο.

Επιπλέον, από πέρυσι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για να συμμετάσχει ενεργά η Τουρκία στην αεράμυνα της Ρωσίας προσφέροντας τις υπηρεσίες της στην από κοινού παραγωγή των S-400 και S-500.

Μετά την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 για τη συγκεκριμένη αγορά, είναι λογικό να εξετάσουμε προς ποια κατεύθυνση θα αναζητήσει ο Ερντογάν  μαχητικά πέμπτης γενιάς.

Η Τουρκία αναπτύσσει επίσης τη δική της έκδοση ενός αεροσκάφους πέμπτης γενιάς TAI TF-X. Ωστόσο, το πρόγραμμα βρίσκεται στα αρχικά του στάδια και έχει μεγάλη ανάγκη από εξωτερική χρηματοδότηση.  Προσωπικά δεν θεωρούμε λογικό να επικεντρώνεται η Άγκυρα στις διαπραγματεύσεις με την Κίνα και στην απόκτηση του J-20 τους. Ως εκ τούτου, ο πλησιέστερος αγοραστής ενός μαχητικού πέμπτης γενιάς είναι η Νότια Κορέα, η οποία δημοσίευσε πρόσφατα φωτογραφίες της κατασκευής του πρώτου πρωτοτύπου και ενός βελτιωμένου συστήματος ραντάρ του KAI KF-X. Η Τουρκία και η Νότια Κορέα έχουν καλές σχέσεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν ενδείξεις ούτε από τη Σεούλ ή την Άγκυρα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για μια τέτοια εξαγορά.

Και έτσι η Ρωσία και το Su-57 τους βρίσκονται ξανά στην ημερήσια διάταξη. Ας μην ξεχνάμε πως οι δύο χώρες έχουν δεκάδες κοινά έργα, ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου.

Είναι λογικό για την Άγκυρα να προσπαθήσει να αγοράσει ένα Su-57. Πρώτον, ο Ερντογάν έχει δείξει ότι οι κυρώσεις δεν θα τον απειλήσουν, ειδικά καθώς εξακολουθεί να κατέχει τον “άσο” με στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Η απέλαση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Incirlik θα κοστίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ περισσότερο από την απλή μετεγκατάσταση στρατευμάτων από τη Γερμανία στην Πολωνία. Εδώ μιλάμε για έναν ολόκληρο στρατό των ΗΠΑ που διεξάγει επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ο οποίος κάποια στιγμή μπορεί να κληθεί να φύγει.

Φυσικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εταίρους στη Μέση Ανατολή όπου μπορούν να μετεγκατασταθούν, αλλά οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές βρίσκονται σε ένα ασταθές εχθρικό περιβάλλον. Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από την εξίσωση θα κοστίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες την ευκαιρία να έχουν μία ενεργό παρουσία στην Μέση Ανατολή και να βρίσκονται πλησίον τον περιοχών με σημαντική ενεργειακή αξία.

Δεύτερον, η Τουρκία έχει ήδη αγοράσει τους S-400, και αν κάνει το ίδιο με το Su-57, δεν θα χρειαστεί να αλλάξει η σύνδεση επικοινωνίας, καθώς και τα δύο προϊόντα είναι ρωσικά.

Τρίτον, η αγορά ή απλά μια φήμη για την αγορά του Su-57 θα μπορούσε να παίξει ένα κερδοσκοπικό ατού στο χέρι του Trump. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής εντελώς σε αυτόν τον τομέα. Ποτέ δεν κατάλαβαν την ιδέα του Ερντογάν να γίνει μια ανεξάρτητη τοπική δύναμη που θα διαδραματίσει σημαντικό οικονομικό και στρατιωτικό ρόλο σε τρεις γεωγραφικές περιφέρειες – την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Εάν, άλλωστε, η Άγκυρα αγοράσει ένα Su-57 από τη Μόσχα, για το ΝΑΤΟ έχουν απομείνει μόνο δύο πραγματικές επιλογές – με έναν τόσο ισχυρό εταίρο όπως η Τουρκία, η συμμαχία πρέπει να αποφασίσει πώς θα ενεργήσει.

Να κόψει τον “αυξανόμενο όγκο” της επιρροής της Άγκυρας και να την εκδιώξει εκτός συμμαχίας, ή να διαλύσει την ίδια την συμμαχία, καθώς το ΝΑΤΟ έχει δείξει μέχρι στιγμής μόνο παθητικότητα στη λήψη αποφάσεων και στη δράση.

Θα τερματίσει η Τουρκία το ΝΑΤΟ; Μετά βίας, αλλά θα είναι ένας από τους κύριους λόγους.

Άξιο αναφοράς είναι πως το μαχητικό Su-57 δεν έχει μπει σε μεγάλη γραμμή παραγωγής λόγω οικονομικών-μηχανικών προβλημάτων. Λίγα μόνο μαχητικά υπηρετούν στην Ρωσική αεροπορία, τα οποία λόγω του μικρού θερμικού ίχνους τους, του μεγάλου ύψους πτήσης, αλλά και λόγω των δικτυοκεντρικών συνδέσεων με πλατφόρμες μάχης όπως οι Ρωσικοί S-400, oι πύραυλοι Iskander και οι δομές artillery on steroids έχουν προσδώσει τρομακτική επιρροή στις Ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες από τον Αρκτικό κύκλο μέχρι τα σύνορα της Πολωνίας και της Γεωργίας.

Με πληροφορίες από: bulgarianmilitary, defence24, vz.ru

www.infognomonpolitics.gr

Προηγούμενο άρθροΤους πήρανε είδηση και οι ξένοι – Bloomberg: Πώς αποτυπώνεται στον χάρτη ο επεκτατισμός της Τουρκίας
Επόμενο άρθροΜέτρα για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των δικαστηρίων από τον κορωνοϊό ζητούν οι Δικηγόροι