Άρθρο του Μενέλαου Μαλτέζου – Οικονομολόγου , Μέλος Κεντρικής Διοίκησης. Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος , Εκπρόσωπος Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδας

Η ώρα ανακοίνωσης της βαθμολογίας των πανελλαδικών εξετάσεων πλησιάζει, αναμένεται δε να γίνει στις 09/07/2021. Γίνεται  αντιληπτό, ότι όλη η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους εστιάζεται αυτή την περίοδο στις βάσεις εισαγωγής.

Το άγχος έχει κορυφωθεί γιατί φέτος, εφαρμόζεται για πρώτη φορά, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που θα διαμορφωθεί ανά τμήμα ΑΕΙ και αλλάζει η έννοια του αριθμού των εισακτέων. Δεν δείχνει πια πόσοι θα εισαχθούν, αλλά πόσες θέσεις προσφέρονται στα Πανεπιστήμια. Αυτό το παράδοξο είναι αποτέλεσμα της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), κοντολογίς, μιας άλλης μορφής της «βάσης του 10» που ντρέπεται να πει το όνομά της λόγω… πρότερου ανέντιμου βίου.

Με την πολιτική αυτή θα μείνουν εκτός της ανώτατης εκπαίδευσης υποψήφιοι που έγραψαν πάνω από 10. Τα  θέματα των φετινών πανελλαδικών (σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ) ήταν έτσι κλιμακούμενα που θα βγάλουν βαθμούς γύρω στο 10, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό. 

Πολλοί υποψήφιοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν ακόμα και την προσπάθεια σύνταξης του μηχανογραφικού και μεγάλο μέρος των φοιτητών που θα εισαχθούν σε σχολή μακριά από τον τόπο κατοικίας τους δεν θα μπορούν να αντέξουν το κόστος σπουδών. 

Ποιο είναι όμως το επιδιωκόμενο Αποτέλεσμα; Ποια είναι λοιπόν η μεγάλη μεταρρύθμιση που ευαγγελίζονται; και χρειάζεται σύσσωμο το επικοινωνιακό επιτελείο του πρωθυπουργού να έχει επιστρατεύσει κάθε μέσο εντυπωσιασμού των οικογενειών για την εκπαίδευση των παιδιών τους ότι το κυβερνητικό όραμα που έχουν για το Πανεπιστήμιο φιλολαϊκά.

Για όσα παιδιά μείνουν εκτός ΑΕΙ  υπάρχουν και οι «Εναλλακτικές εκπαιδευτικές λύσεις», όπως αποκάλεσε ο πρωθυπουργός τα ΙΕΚ, ή κολέγια που έχουν πλέον τα ίδια πλέον επαγγελματικά δικαιώματα με τα ελληνικά ΑΕΙ, με βάση  το νόμο της κ. Κεραμέως αρκεί να έχει κανείς τα χρήματα για να αγοράσει το πτυχίο.

Ταυτόχρονα, περίπου 17 από τα 24 ΑΕΙ της χώρας θα χάσουν σημαντικό αριθμό φοιτητών και κάποια θα απειληθούν με λουκέτο με το κλείσιμό τους να προκαλεί βαρύ πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες.

Οι επιπτώσεις νέου τρόπου εισαγωγής θα είναι αρνητικές για την περιοχή μας.

Πέρυσι στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης “πέρασαν” 272 νέοι φοιτητές και 195 ήταν οι εισακτέοι στο τμήμα Δασολογίας. Με τα νέα δεδομένα που φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, και με αναγωγή των περσινών αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, οι εισακτέοι στο τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα μειωθούν κατά 90% περίπου και θα “πέσουν” στους 30, ενώ μηδενικός θα είναι ο αριθμός των εισακτέων στο τμήμα Δασολογίας, όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, Σπύρος Κουτρούμπας.

Πρόκειται για μέτρα μετάβασης στη διάδοχη κατάσταση όπου η μόρφωση από (δημόσιο) αγαθό θα μετατραπεί σε προνόμιο. Και, φυσικά, τα προνόμια ανέκαθεν αφορούσαν τους λίγους. Η μόρφωση για λιγότερους, αυτή είναι η σκληρά ταξική αντιμεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Προηγούμενο άρθροΛένα Σαμαρά – Μαυραγάνη: “Ετοιμάζουμε το Λεύκωμα του Συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων για τα 100 χρόνια”
Επόμενο άρθροΕστίαση: Πώς θα γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών – Πρεμιέρα για το Freedom Pass στις 20 Ιουλίου (Βίντεο)