Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αλεξανδρούπολης με τις θετικές ψήφους της δημοτικής αρχής (και παρά την καταψήφιση σύσσωμης της αντιπολίτευσης) αποφασίσθηκε τελικώς η αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε ποσοστό 18,50%.Το γεγονός αυτό, θα φέρει νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος για όλους τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης, από το έτος 2017.

Ως δικαιολογία προβλήθηκε, το κόστος το οποίο θα προκύψει από την μεταφορά των απορριμμάτων του δήμου μας στον ΧΥΤΑ της Κομοτηνής, εξαιτίας της κατάργησης και της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ της Αλεξανδρούπολης.

Η απόφαση αυτή ήταν σε γνώση του κ. Δημάρχου εδώ και τουλάχιστον ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ, από την Κ.Υ.Α. (Αριθμ. οικ. 52890/4174-ΦΕΚ 3120/20.11.2016), σύμφωνα με την οποία τα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) όλων των Δήμων της Π.Ε. Έβρου θα διατίθενται στο Χ.Υ.Τ.Α. της Κομοτηνής.

Η ολιγωρία του κ. Λαμπάκη να μεριμνήσει για την άμεση δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στην Αλεξανδρούπολη, έχει ως τραγική συνέπεια σήμερα, τα απορρίμματα να μεταφέρονται αναγκαστικά στον Σ.Μ.Α. των Φερών (35 χλμ) και από εκεί διασχίζοντας ξανά την Αλεξανδρούπολη (άλλα 35 χλμ) να καταλήγουν στο ΧΥΤΑ της Κομοτηνής, διπλασιάζοντας απόσταση και κόστος.

Εάν η (καθυστερημένη πλέον) σημερινή του απόφαση για την δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης στην Αλεξανδρούπολη, είχε προβλεφθεί προ δύο ετών, σήμερα θα ήταν έτοιμη και θα γλιτώναμε μεγάλο τμήμα των εξόδων, με την απόσβεση της δαπάνης να επιτυγχάνεται σε ελάχιστο χρόνο.

Παρόλα αυτά ακόμη και σε δήμους που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με την μεταφορά των απορριμμάτων τους, όπως για παράδειγμα στην Μακεδονία (μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης), αποφεύγονται οι αυξήσεις των δημοτικών τελών (ενδεικτικά αναφέρουμε των δήμο Συκεών-Νεάπολης).

Σε όλη δε την υπόλοιπη χώρα, οι περισσότεροι δήμοι βρίσκουν τον τρόπο και προβαίνουν σε συνεχείς μειώσεις των ανταποδοτικών τελών, όπως για παράδειγμα στην Λαμία, στην Λάρισα, στην Θεσσαλονίκη, στον δήμο Δέλτα (Χαλάστρα, Αξιός) κλπ.κλπ.

Αντίστοιχα στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, ο Δήμος της Δράμας που αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα της μεταφοράς των απορριμμάτων, έχει τιμές χαμηλότερες από τις δικές μας (1,21€/τμ έναντι 1,27€/ τμ για οικιακή χρήση και χωρίς να υπολογίζονται οι νέες πλέον αυξήσεις).

Αξίζει εδώ να αναφερθεί, μια και το θέσαμε ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, πως η δημοτική ενότητα των Φερών έχει λανθασμένα 1,39€/τμ τιμή, πολύ μεγαλύτερη από αυτής της Αλεξανδρούπολης, χωρίς η δημοτική αρχή να έχει προβεί εδώ και χρόνια στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

Σε μια πρωτόγνωρη καταπίεση της ίδιας της οικογένειας, που αντιμετωπίζει μείωση μισθών και συντάξεων, ανεργία, κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή ουσιαστικά προβλήματα επιβίωσης, ως δημοτική παράταξη δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε μια επιπλέον αύξηση του κόστους ζωής και μάλιστα από την στιγμή που υπήρχαν και άλλοι τρόποι να ισοσκελιστεί το υποτιθέμενο κενό, μεταξύ των εσόδων και εξόδων στα ανταποδοτικά τέλη.

Την ίδια ακριβώς στάση κρατήσαμε και κατά την πρόσφατη αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς που και πάλι επέβαλε η δημοτική αρχή και ο κ.Λαμπάκης, ο οποίος συνεχίζει να εκφράζει πολιτικές που βλέπουν τον δημότη και τον επαγγελματία, σαν μόνιμη πηγή εσόδων, φόρων και τελών, την στιγμή που είναι υποβαθμισμένη και η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

 

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

ΑΝΑ.Σ.Α.”

Προηγούμενο άρθροΜε αφορμή τη συνέντευξη του επενδυτή Τζον Πόλσον (του Δ.Μακροδημόπουλου)
Επόμενο άρθροΧρονιά φόρων το 2017: Για ποιους έρχεται φοροκαταιγίδα -Ποια προϊόντα ακριβαίνουν