Γράφει ο Σταύρος Τζίμας στην Καθημερνή

«Ηταν πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, όχι όμως να ενταχθεί σε αμερικανικές επιχειρήσεις και να έχουμε κάθε μέρα δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων εις βάρος της Ελλάδας», ανέφερε στην αντιπαράθεσή του με τον πρωθυπουργό στη Βουλή ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Είχε ένα δίκιο και ένα άδικο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι Ρώσοι, πράγματι, έβαλαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο κάδρο της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ως άξονα μεταγγίσεως στρατιωτικών δυνάμεων – οδικών μεταφορών προς και από τη Μαύρη Θάλασσα και διακηρύσσουν, με κάθε ευκαιρία, τη δυσαρέσκειά τους.

Την έχει σχολιάσει επισήμως το ρωσικό ΥΠΕΞ, πιθανότατα θα το θέσει ο κ. Σεργκέι Λαβρόφ στη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια στη Μόσχα, το τόνισε –«δεν χαιρόμαστε με όσα συμβαίνουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης»– και ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ε.Ε., Τσιζόφ, στη συνέντευξή του στον Πέτρο Παπακωνσταντίνου στην «Καθημερινή». Πάλι καλά, ο Νικήτα Χρουστσόφ, όταν οι ΗΠΑ ήταν να εγκαταστήσουν πυρηνικές κεφαλές στην Ελλάδα (Δράμα, Λαγκαδάς, Κιλκίς), είχε απειλήσει πως θα εξαπολύσει πυραυλική επίθεση στην Ακρόπολη! Δεν έχει πάντως δίκιο να μέμφεται (μόνο) τη σημερινή κυβέρνηση για το ότι έφερε τις ΗΠΑ στρατιωτικά στην Αλεξανδρούπολη, όταν επί δικής του κυβερνήσεως πέρασαν οι πρώτες αμερικανικές εφοδιοπομπές με προορισμό τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ που ασκούνταν στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, και ο κ. Μητσοτάκης δικαίως τού «την είπε».

Η Ελλάδα, όμως, δεν θωρακίζει στρατιωτικά την επικράτειά της με βάση το τι ενοχλεί και τι όχι τους Ρώσους ή, ακόμη περισσότερο, τους Τούρκους, που (ειδικά αυτοί) πνέουν μένεα για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. Ως ανεξάρτητη χώρα, έχει επιλέξει ελεύθερα τους συμμάχους με τους οποίους συνάπτει συμφωνίες που να εγγυώνται την ασφάλειά της και σε αυτήν τη βάση παρέχει επ’ αμοιβαία ωφελεία ανανεούμενες, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, στρατιωτικές διευκολύνσεις στις ΗΠΑ. Αλλά και ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, είναι αυτονόητο ότι σε ενδεχόμενη στρατιωτική εμπλοκή οφείλει να διευκολύνει τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας (και) διά των υποδομών της, μεταξύ των οποίων και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η Αλεξανδρούπολη, ωστόσο, με το λιμάνι της προορίζεται για κάτι πολύ παραπάνω από στρατιωτικός κόμβος. Εξελίσσεται στον παρακαμπτήριο δίαυλο των Στενών του Βοσπόρου για τις παγκόσμιες μεταφορές και η στρατιωτική της αναβάθμιση υποστηρίζει αυτή την προοπτική, όπως και την ασφάλεια των συνόρων μας στον Εβρο, βεβαίως.

Προηγούμενο άρθροΠροκηρύχθηκαν 31 μόνιμες θέσεις για το ΚΥΤ Φυλακίου μέσω ΑΣΕΠ με κριτήριο εντοπιότητας
Επόμενο άρθροΥφ. Εξωτερικών των ΗΠΑ: Πολύ σημαντικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης στην ευρωπαϊκή και διατλαντική ασφάλεια