απο το  www.fortunegreece.com

Οι σύγχρονες τουριστικές υποδομές, η θρακιώτικη φιλοξενία και το νέο επικοινωνιακό αφήγημα.

Τη θέση της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη αναζητά η Αλεξανδρούπολη, το «στολίδι» της Θράκης, που χαρακτηρίζεται από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, την ιστορία και την γαστρονομική του κουλτούρα. Έχουν περάσει μόλις 101 χρόνια από την ένταξη της στην ελληνική επικράτεια και συνιστά μία από τις νεότερες πόλεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι ιδρύθηκε ως ένα απλό ψαροχώρι στα μέσα του 19ου αιώνα και πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές επενδύσεις στην περιοχή που αφορούν τόσο την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όσο και την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου, την  ανάπλαση του πράσινου όπως επίσης και την υλοποίηση έργων για τη δημιουργία ενός παραλιακού μετώπου προσβάσιμου σε όλους.

«Η στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης αποτελεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο μία πόλη φιλική προς τον πολίτη και φιλόξενη προς τον επισκέπτη» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου με τίτλο «Ελκυστική Πόλη – Η βιώσιμη αστική ανάπτυξη ως μοχλός ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος» που διοργανώθηκε στην Αλεξανδρούπολη και το Fortune Greece έδωσε το «παρών».

Όπως επισημάνθηκε, μέχρις στιγμής:

  • ο Δήμος Αλεξανδρούπολης έχει απορροφήσει το 82% των κονδυλίων
  • το εταιρικό σχήμα συνολικά έχει απορροφητικότητα 70%
  • οι αποθήκες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2022
  • οι δράσεις των υπολοίπων φορέων έχουν προγραμματισμένη διάρκεια έως το φθινόπωρο του 2023.

«Με την ολοκλήρωση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και στοχευμένες ενέργειες rebranding και τουριστικής προβολής έχουμε ως κύριο μέλημά μας να φέρουμε την Αλεξανδρούπολη  στο προσκήνιο και να βρει τη θέση που της αξίζει στο κάδρο των τουριστικών προορισμών. Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε επισκέπτες τόσο από τα υπόλοιπα μέρη της χώρας μας, όσο και από τις γείτονες βαλκάνιες χώρες, με σκοπό να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου μας, να βιώσουν την εμπειρία της θρακιώτικης φιλοξενίας, να γευτούν … να νιώσουν» δήλωσε στο fortunegreece.com ο κ. Ζαμπούκης.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, πως οι υποδομές, ιδιαίτερα στα σημεία εισόδου στη χώρα, χρήζουν άμεσης βελτίωσης και γενναίων παρεμβάσεων ώστε να εκμηδενιστούν οι καθυστερήσεις και να αποφευχθεί οποιαδήποτε μορφή ταλαιπωρίας για τις χιλιάδες των τουριστών που επιλέγουν τη Βόρειο Ελλάδα, τη Θράκη για την καλοκαιρινή τους απόδραση.

«All you wish is here!» 

«Η επανατοποθέτηση του προορισμού «Δήμος Αλεξανδρούπολης» στον χάρτη των τουριστικών περιοχών της χώρας και την ίδια στιγμή η αναβάθμιση και η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος του, με έμφαση στον πολιτισμό (γαστρονομία, τοπικά προϊόντα, πολιτιστικά δρώμενα) και το περιβάλλον (θαλάσσιες δραστηριότητες, προστασία του περιβάλλοντος, φυσιολατρικός τουρισμός), είναι τα συστατικά στοιχεία του οράματος που καλείται να πραγματώσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, μέσα από την εφαρμογή της τουριστικής πολιτικής που έχουμε χαράξει. Η Τουριστική Επιχείρηση του Δήμου έχει πραγματικά ένα σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για τον τουρισμό» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΤΙΕΔΑ, Βασίλης Δέλκος.

Σύμφωνα με τον κ. Δέλκο, η Αλεξανδρούπολη είναι ένας δυναμικός προορισμός που προσφέρει ένα σύνθετο και πολύ γοητευτικό πακέτο διακοπών, το οποίο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το επικοινωνιακό αφήγημα που επιλέγει η περιοχή, βασίζεται στο μότο «All you wish is here!»

«Πράγματι, όλα όσα επιθυμεί ο επισκέπτης μας μπορεί να τα βρει στην Αλεξανδρούπολη, όλες τις εποχές του χρόνου. Στόχος μας είναι η Αλεξανδρούπολη να γίνει συνώνυμη με το city break και να χαραχθεί στο μυαλό των επισκεπτών, ως ένας τέτοιος προορισμός. Και θα το πετύχουμε».

Η γεωγραφική θέση και η γειτνίαση με την Τουρκία και την Βουλγαρία δημιουργούν μία εύκολη και άμεση πρόσβαση στους ξένους επισκέπτες που ακολουθούν την οδική οδό, ωστόσο, το βάρος πλέον πέφτει στο να «ξεκλειδώσουν» νέες τουριστικές αγορές του εξωτερικού, υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων.

Το στοίχημα του εσωτερικού τουρισμού

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, Αποστόλη Παλλακίδη, οι πόλεις ως city break προορισμοί αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτούνται περεταίρω επενδύσεις σε υποδομές, αλλά και στην εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου.

«Στόχος μας είναι η διαμόρφωση νέων και ολοκληρωμένων τουριστικών υπηρεσιών, όπως επίσης και η υλοποίηση μεγάλων έργων αστικής αναζωογόνησης σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο αειφόρος τουρισμός είναι πραγματική επιχειρηματική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Αλεξανδρούπολη των 80.000 μόνιμων κατοίκων αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2632 κλίνες ξενοδοχείων και 454 κλίνες μη τουριστικών καταλυμάτων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από όλες τις περιφέρειες ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η πόλη διαθέτει τ6ον υψηλότερο αριθμό κλινών.

«Την τελευταία τριετία ο εσωτερικός τουρισμός έχει αυξηθεί κατά 20%, ποσοστό το οποίο θέλουμε να αυξήσουμε σταδιακά».

Η Ελλάδα ως covid resilient προορισμός

Το παρών στο συνέδριο έδωσε και ο Γιώργος Κρεμλής, Διευθυντής ε.τ. Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σύμβουλος Κυκλικής Οικονομίας & Νησιωτικότητας – Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα περιβάλλοντος.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε τον τουρισμό ως κόρη οφθαλμού. Η χώρα έδωσε τα καλύτερα δείγματα γραφής διεθνώς για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε τον covid19. Μην ξεχνάμε και την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το πράσινο πιστοποιητικό. Στόχος μας δεν θα πρέπει να είναι μόνο η απαλλαγή από την πανδημία, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η 4η κατά σειρά μετάλλαξη, αλλά η αναγωγή της Ελλάδας σε ένα covid resilient προορισμό».

Όπως αποκάλυψε ο κ. Κρεμλής, βρίσκεται στα σκαριά εθνικός νόμος για το κλίμα ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος πριν από την επίσημη διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκόβη.

«Σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών ηγούμαστε σε μία πρωτοβουλία πολιτιστικής κληρονομιάς την κλιματική αλλαγή. Λόγω γεωγραφικής θέσης η Ελλάδα είναι από τις χώρες που απειλούνται περισσότερο. Σκεφτείτε ότι αν η θερμοκρασία της γης αυξηθεί τα επόμενα χρόνια πάνω από 2 βαθμούς, αυτό συνεπάγεται επέκταση των θαλάσσιων ορίων κατά 13 μέτρα και πλημμύρα αρκετών παράκτιων περιοχών».

Αναφερόμενος στην κυκλική οικονομία, υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να νοείται ως ένα ακόμη επιχειρηματικό μοντέλο, αλλά μια ευκαιρία για οικονομικό scale up της Ελλάδας. «Μέχρι τέλη Σεπτέμβρη αρχές Οκτώβρη 2021, θα έχουμε στα χέρια μας τη νέα στρατηγική για τη χώρα που αφορά την κυκλική οικονομία. Τα πράσινα ξενοδοχεία θα είναι τα ξενοδοχεία του μέλλοντος» κατέληξε.

Καίρια ήταν και η τοποθέτηση του Αντιπροέδρου του ΣΕΤΕ – Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA), Λύσανδρου Τσιλίδη, ο οποίος εστίασε την ομιλία του στον παράγοντα εξωστρέφεια.

«Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να δώσει δυναμική και εξωστρέφεια αλλά δίχως διεθνές αεροδρόμιο είναι περιορισμένη τουριστικά. Πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί η εξωστρέφεια. Να χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, το τρένο ως βασικό εργαλείο μετακίνησης στο πλαίσιο του sustainability και να αξιοποιηθεί ο δυνατός πρωτογενής τομέας με την τοποθέτηση των τοπικών προϊόντων στα πρωινά των ξενοδοχείων της περιοχής» επεσήμανε.

Προηγούμενο άρθροΕΚΤΑΚΤΟ: Απορρίφθηκε η προσφυγή Λαμπάκη-Γερακόπουλου απo την Αποκεντρωμένη, για την ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού στο Δήμο Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΣτη Βουλή από τη Νατάσα Γκαρά ο σιδηροδρομικός αποκλεισμός της Θράκης