Πριν από μικρό χρονικό διάστημα εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Βόλου οι όροι διακήρυξης της ανοιχτής διαδικασίας με αντικείμενο την επιλογή αναδόχου για το έργο επισκευής – ενίσχυσης και ανακαίνισης του δημοτικού τους θεάτρου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 5 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης
Αντίστοιχα το δημοτικό θέατρο της Αλεξανδρούπολης αποτελεί τον σημαντικότερο από τους “υποδοχείς” πολιτιστικών εκδηλώσεων για ολόκληρο τον Δήμο. Η σημερινή εγκατάλειψη που υπάρχει σε όλους τους χώρους του θεάτρου, πέρα από την πολύ άσχημη εικόνα του, εγκυμονεί και κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των θεατών αλλά και των συμμετεχόντων στις κάθε είδους εκδηλώσεις- παραστάσεις.

Η δημοτική παράταξη της “ΑΝΑ.Σ.Α.”, ως αυριανή διοίκηση του δήμου θα προβεί άμεσα στον πλήρη και ριζικό εκσυγχρονισμό-ανακαίνιση όλου του δημοτικού μας θεάτρου, με σκοπό να μπορεί να προσφέρει ένα λειτουργικό και πολιτισμένο περιβάλλον, αλλά και να είναι ικανό να φιλοξενεί εκδηλώσεις «υψηλών προδιαγραφών».

Πρώτο βήμα είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων εξειδικευμένων μελετών, οι οποίες θα πρέπει να αναζητηθούν μέσω ενός Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού όπου θα υποβληθούν οι καλύτερες προτάσεις για την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του χώρου. Απώτερος στόχος η διαμόρφωση ενός καινοτόμου, δημιουργικού και σύγχρονου θεάτρου, όπου το κοινό θα απολαμβάνει με άνεση τις κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στις βασικές κατευθύνσεις της σχεδιαστικής πρότασης, πέραν της ικανοποίησης των λειτουργικών απαιτήσεων του κτιριολογικού προγράμματος, θα απαιτηθούν και η ανάδειξη του χώρου του Δημοτικού Θεάτρου ως σημαντικού πολιτιστικού πόλου έλξης και χωρόσημου της πόλης, καθώς και ο προσδιορισμός του δικού του στίγματος μέσα από τη σύνταξη ενός σύγχρονου αρχιτεκτονικού γλωσσολογίου.

Ο χώρος εισόδου – υποδοχής, θα πρέπει να αποτελεί τη συνέχεια του δημόσιου αστικού χώρου στο εσωτερικό του κτιρίου, όπου το «τελετουργικό» του Θεάτρου να ξεκινά από το χώρο αυτό και να οδηγεί τον θεατή κλιμακωτά στην κεντρική αίθουσα και τον εξώστη.

Η ποιότητα και η ελκυστικότητα της τελικής αρχιτεκτονικής μελέτης που θα προκριθεί μέχρι το εφαρμοσμένο της στάδιο, θα αποτελέσει και ένα από τα βασικά κριτήρια στην προσπάθεια εξεύρεσης της αναγκαίας χρηματοδότησης για την υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου και απαραίτητου έργου.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, κατάφερε πρόσφατα και ανακαίνισε με εξαιρετικό αποτέλεσμα, την θεατρική αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της, με χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Είναι καιρός πλέον και στον Δήμο της Αλεξανδρούπολης να βάλουμε τον πήχη για τον πολιτισμό ακόμη ψηλότερα.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Υποψήφιος δήμαρχος –
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”

Προηγούμενο άρθροΤην Παρασκευή 15/3/2019 , ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας , στην Ξάνθη
Επόμενο άρθροCAUSA HONORIS – Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΤΙΜΟΘΕΟΣ (1954-1974) ΩΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΩΝ ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΛΕΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ (γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)