Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στήριξε με την παρουσία της το 1ο διήμερο Φεστιβάλ του Συμβουλευτικού Κέντρου Αλεξανδρούπολης με τίτλο «Ο Φάρος της ισότητας», το οποίο διεξήχθη στις 30&31/8/2018, με αφορμή τη συμπλήρωση των πέντε ετών της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου της περιοχής.

Επίσης, η κα Κούβελα υπήρξε η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης με θέμα «Βία κατά των γυναικών: Ένα διαρκές έγκλημα χωρίς τιμωρία», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης, στις 31/8/2018.

Τονίζοντας εξ’ αρχής ότι η έμφυλη βία συνιστά μια από τις συνηθέστερες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως και αποτελεί υπόθεση που μας αφορά όλους και όλες ανεξαιρέτως, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε ενδεικτικά στη δράση της Γραμματείας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, εστιάζοντας:

• Στην απρόσκοπτη λειτουργία του ολοκληρωμένου και συνεκτικού, Πανελλαδικού δικτύου για την αντιμετώπιση και στήριξη των γυναικών που έχουν υποστεί βία (Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας)
• Στη συνεχή στήριξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών του δικτύου, στη διεύρυνση των ευάλωτων ομάδων γυναικών (συμπεριλαμβανομένων των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους), καθώς και στην πρόθεση της ΓΓΙΦ για την μονιμοποίηση όλων των δομών, η οποία απορρέει και από ειδικό άρθρο του νέου νομοσχεδίου ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ της ΓΓΙΦ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
• Στο νομοσχέδιο για την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), που πρόσφατα κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και εναρμονίζει την εθνική μας νομοθεσία με το νομικό πλαίσιο της Σύμβασης, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών.
• Στο νέο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ
• Στην πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ να ανοίξει κοινωνικό διάλογο γύρω από επίμαχες και ευαίσθητες θεματικές, όπως η καταπολέμηση της πορνείας και της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Στόχος μας είναι ο τερματισμός της βίας κατά των γυναικών και η αντικατάστασή της με την κατάκτηση και την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη. Με την εδραίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της ανεμπόδιστης χρήσης των δικαιωμάτων των γυναικών ως μέλη απολύτως ισότιμα σε όλα τα πεδία του βίου μας».

Επιπλέον, η Γενική Γραμματέας εξέφρασε τα θερμά της συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου της Αλεξανδρούπολης για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν το Φεστιβάλ, τονίζοντας ότι, μέσω αυτού του είδους των δράσεων εξωστρέφειας, επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα ισότητα και πρόσθεσε την ανάγκη να ακολουθήσουν κι άλλες, αντίστοιχες, εκδηλώσεις εκ μέρους και όλων των άλλων δομών του δικτύου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΦ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Ρίζος, ο Πατέρας Θωμάς από την Εκκλησία, η κα Δημούδη Ελένη, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ο κος Χρήστος Γερακόπουλος, εκπρόσωπος του Δήμου και Πρόεδρος του Πολυκοινωνικού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ο κος Παττακός Ιωάννης, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης της πόλης, η κα Ελισάβετ Τσομίδου, εκπρόσωπος της ΔΕΠΙΣ Αλεξανδρούπολης και η κα Παναγιώτα Παρδαλίδου, Πρόεδρος της ΕΓΕ στο παράρτημα της περιοχής.

Τέλος, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι, γυναίκες και άντρες και από διάφορους άλλους φορείς, όπως τον Ξενώνα Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών του Δήμου Κομοτηνής, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θράκης, την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και ψυχικής υγείας, το Κέντρο Πρόληψης Έβρου, το ΚΕΘΕΑ Κιβωτός Θράκης και το Κέντρο Δια βίου μάθησης.

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/ Το Γραφείο Τύπου, 3/9/2018 Τηλ. 213 15 11 102
Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Προηγούμενο άρθροΗ Αγία και Μεγάλη εν Κρήτη Σύνοδος της Ορθοδοξίας για την οικολογική κρίση (Γράφει ο Ιωάννης Ελ. Σιδηράς)
Επόμενο άρθρο“Εις πολλά έτη Δέσποτα” ευχήθηκαν κλήρος και χιλιάδες πιστοί στον Σεβ. Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)