Του Αντιστράτηγου ε.α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΥΣΑΝΤΑ

Ο Ρώσο Ουκρανικός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας (Δύσης)  είναι η ρητορική διελκυστίνδα μεταξύ της διαχρονικής  αντιπαλότητας της θεωρίας των Διεθνών Σχέσεων μεταξύ Heartland και Rimland.

Κατά τον Sir Halford John Mackinder το μείζον θέμα της παγκόσμιας ασφάλειας αφορά την ‘’περιοχή της καρδιάς” (Heartland) που είναι η κεντρική και πιο σημαντική περιοχή της Ευρασίας, την οποία όποιος κατέχει μπορεί να ελέγξει τον κόσμο. Κατά τον Mackinder όποιος διοικεί την Heartland διοικεί τον κόσμο.

Έτσι  η Ρωσία φαίνεται να υπερασπίζεται την ευρύτερη περιοχή  της Heartland προβάλλοντας την στρατιωτική ισχύ των όπλων, της γεωγραφίας της μεγαλύτερης έκτασης στον κόσμο χώρας, της αξίας  των φυσικών πόρων  προσπαθώντας κατάληψη μεγάλων εδαφικών εκτάσεων κυρίως στην Νότια Ουκρανία όπου την αποκόπτει από την θάλασσα με γεωπολιτικά οφέλη.

Όμως κατά τον Nicholas John Spykman γεωπολιτικά  η περίμετρος της Ευρασίας (Rimland) είναι πιο σημαντική  και αποτέλεσε τον προάγγελο του ΝΑΤΟ μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά τον Spykman όποιος διοικεί την Rimland ελέγχει την Heartland.

Η Δύση ως Rimland προσπαθεί να διεισδύσει περισσότερο στην Heartland παρέχοντας  ισχύ ασφαλείας (λόγω ΝΑΤΟ και ΕΕ) στα κράτη της μέχρι πρότινος επιρροής της Ρωσίας.

Η Δύση (ΝΑΤΟ και Ε.Ε.) προσπαθεί να ελέγξει την παγκόσμια οικονομία,  τα γεωοικονομικά δίκτυα που είναι οι διάφοροι αγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, θαλάσσιοι και χερσαίοι οδοί παγκόσμιου εμπορίου της οικονομικής ανάπτυξης  στις διάφορες χώρες της Δύσης.

Δυστυχώς η διελκυστίνδα μεταξύ Heartland και Rimland συνεχίζεται με την καθημερινό θάνατο πολλών αθώων ανθρώπων και εκπατρισμό εκατομμυρίων από την  καθημερινή κλιμάκωση του Ρώσο Ουκρανικού πολέμου που έχει  οικονομικές επιπτώσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου στην ενέργεια, στον πληθωρισμό και σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

ΠΗΓΗ www.hellasjournal.com

Προηγούμενο άρθροΜε παρέλαση ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροKαινοτομία made in Greece από τα μυαλά της Πολεμικής Αεροπορίας