Το ευρωδικαστήριο επιδίκασε  14.300.000 ευρώ  στη Μαρία Τσιροπούλου για καταπάτηση της περιουσίας των προγόνων της στην Πόλη

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Νέα απόφαση «χαστούκι» εκδόθηκε για την Αγκυρα, που συνεχίζει να καταπατά περιουσίες Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, αλλά και των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου. Λίγες ώρες μετά τη φιέστα που διοργάνωσε ο «νεοσουλτάνος» Ταγίπ Ερντογάν για την Αλωση της Βασιλεύουσας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τουρκία σε αποζημίωση «μαμούθ» (πάνω από 14.000.000 ευρώ) για καταπάτηση περιουσίας που ανήκε σε Ρωμιά της Πόλης.

Με την απόφαση, το δικαστήριο στο Στρασβούργο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 14.300.000 ευρώ καθώς και 15.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 10.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα στη Μαρία Τσιροπούλου από την Ελλάδα, κληρονόμο περιουσίας στην Τουρκία και ειδικότερα στην περιοχή Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης.
Το ΕΔΑΔ είχε ήδη αποφανθεί τον Ιανουάριο του 2014 ότι η άρνηση των τουρκικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την πρώτη κληρονόμο Ευφροσύνη Γιαννοπούλου ως έχουσα δικαίωμα στην περιουσία αντίκειται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Γιαννοπούλου, η οποία είχε ελληνική υπηκοότητα, απεβίωσε τον Μάρτιο του 2009 και τη διεκδίκηση συνέχισε η ανιψιά της, Μαρία Τσιροπούλου, κάτοικος Παλαιάς Επιδαύρου, επίσης με την ιδιότητα της κληρονόμου, και δικαιώθηκε.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος είναι εκ των δικηγόρων που ανέλαβαν την υπόθεση, μιλώντας στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων υποστήριξε:

«Πρόκειται για ακόμα μία καταδίκη εναντίον της Τουρκίας για το δικαίωμα κληρονομιάς ελληνικών περιουσιών στην Πόλη» και πρόσθεσε ότι η απόφαση είναι σημαντική, καθώς, όπως είπε, «είναι ακόμη μια επιβεβαίωση ότι μπορούν να τύχουν αποζημίωσης οι ελληνικές περιουσίες στην Πόλη».

Με την αποπληρωμή των αποζημιώσεων η Αγκυρα αποκτά την ιδιοκτησία της περιουσίας στο Μπεσίκτας. Ο Αχ. Δημητριάδης αφιέρωσε την απόφαση στον αποβιώσαντα συνάδελφό του, τον δικηγόρο Δημήτρη Γκελντή, με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση. Είχαν επίσης συνεργαστεί και σε προηγούμενη υπόθεση, με την οποία είχε ανοίξει ο δρόμος για διεκδίκηση των ελληνικών περιουσιών στην Πόλη.

Αποζημιώσεις

Πρόκειται για την υπόθεση των αδελφών Φωκά, στην οποία το ΕΔΑΔ καταδίκαζε τον Οκτώβριο του 2013 την Αγκυρα σε αποζημιώσεις ύψους 5.000.000 ευρώ συν έξοδα, για περιουσία που ανήκε στην αδελφή τους, Πολυξένη Πιστικά.
Μετά την υπόθεση «Φωκά – Πιστικά», ο δρόμος για διεκδίκηση των περιουσιών που ανήκαν σε Ελληνες της Κωνσταντινούπολης είναι πλέον ανοιχτός, εφόσον τα τουρκικά δικαστήρια επιμένουν στην έκδοση αποφάσεων που είναι αντίθετες με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

http://www.dimokratianews.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία Gastrade με Bulgarian Energy Holding για το LNG στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 30 ΔΗΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ