ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ –ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ –ΦΕΡΩΝ – ΣΟΥΦΛΙΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»
Αριθμ. Απόφ. Πρωτοδικείου Αλεξ/πολης 100/30-4-2004 Βιβλ. Σωμ.13/1-6-2004
Τηλ. 6973777647, email: somatioalexpolis@gmail.com
Αλεξανδρούπολη 28/04/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ
«ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ – ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ»

Στις 28 Απρίλη, εκατοντάδες Σωματεία και Συνδικάτα της χώρας, οργάνωσαν ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς για την ανάδειξη των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα οι εργαζόμενοι, με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού. Στο κάλεσμα αυτό συμμετείχε και το σωματείο μας.

Στο πλαίσιο αυτής της μέρας αντιπροσωπεία του σωματείου μας, παίρνοντας όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, πραγματοποίησε παρεμβάσεις στην Βιομηχανική περιοχή της Αλεξ/πολης.

Και στην περιοχή μας πληθαίνουν οι καταγγελίες που φτάνουν στο σωματείο μας για εξαναγκασμό των εργαζομένων από την εργοδοσία σε λήψη κανονικής άδειας, μετατροπή συμβάσεων σε εκ περιτροπής εργασία, εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες και μισθοί, ελλιπή μέτρα προστασίας, συνωστισμό σε μέσα μεταφοράς από και προς τον τόπο εργασίας, τρομοκρατία για την μη χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού.

Παράλληλα, πολλοί συνάδελφοί μας παραμένουν εκτός πρόβλεψης για το ειδικό επίδομα, στην ουσία παραμένουν χωρίς κανένα εισόδημα. Ειδικά συμβασιούχοι συνάδελφοί μας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου αντιμετωπίζουν ζητήματα με την άδεια ειδικού σκοπού μιας και τελειώνουν οι μέρες κανονικής άδειας που απαιτούνται για τη χρήση της.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλοεργοδοσία έχει στόχο να φορτώσει και τη νέα κρίση στις πλάτες μας, με σύμμαχο και την κυβέρνηση, την ΕΕ που είναι πολύ γαλαντόμα για το κεφάλαιο και πολύ φειδωλή για τους εργαζόμενους. Βρήκαν ευκαιρία να περάσουν ότι αντεργατικό μέτρο είχε μείνει στα συρτάρια τους.

Οι έκτακτες αντεργατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκαν εν μέσω της πανδημίας, περιλαμβάνουν μέτρα που διευκολύνουν την ένταση της εκμετάλλευσης, παρέχοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους και την εργοδοσία μια πρωτοφανή ασυλία για να εφαρμόζουν συνδυαστικά κάθε μέτρο ξεχαρβαλώματος των εργασιακών σχέσεων. Από την εκ περιτροπής εργασία μέχρι τις απλήρωτες υπερωρίες, τη χωρίς όριο μετακίνηση των εργαζομένων, τις αναγκαστικές άδειες, τις αναστολές συμβάσεων κλπ.

Την ίδια στιγμή αίρουν κάθε περιορισμό για την πολιτική επιστράτευση και επίταξη απεργών, επιδιώκοντας να “νομιμοποιηθεί” στη συνείδηση των εργαζομένων η διευρυμένη καταστολή, να μπουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο “γύψο”! Όλα αυτά τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν αν δεν τα ανατρέψουμε.

Το ΔΣ του σωματείου καλεί τους εργαζόμενους να δώσουμε αγωνιστική απάντηση με τις συλλογικές μας διαδικασίες στους επιχειρηματικούς ομίλους, στην κυβέρνηση και στο υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό που θέλουν να μας έχουν και μετά την πανδημία σκλάβους και με το κεφάλι στα σκέλια. Με δουλειά από το πρωί ως το βράδυ όπου, όπως θέλουν και όσο θέλουν για να μας δίνουν ορισμένα ψίχουλα, να μην υποστείλουμε τις διεκδικήσεις μας. Να μην παραδώσουμε τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας.

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, δεν μας επηρεάζει όλους η κρίση και η πανδημία το ίδιο. Τα συμφέροντα και οι ανάγκες των εργαζομένων ποτέ δεν ταυτίζονται με αυτά των εκμεταλλευτών τους. Και στα “καλά” και στα “δύσκολα” του καπιταλισμού, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που μονίμως πληρώνουν με θυσίες την ανάπτυξη και την κρίση του. Έχουμε πικρή πρόσφατη εμπειρία που η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια!

Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!

Λογαριαζόμαστε σήμερα! Παλεύουμε με όσα μέσα διαθέτουμε ώστε να μην πληρώσουμε για άλλη μια φορά εμείς.
Η μόνη διέξοδος για να βγει ο εργαζόμενος λαός όρθιος από την πανδημία και την κρίση είναι ο δρόμος της οργανωμένης αντεπίθεσης. Καλούμε τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές του σωματείου μας.

Διεκδικούμε τώρα την κατάργηση των μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης.

Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουμε όλες τις ανάγκες μας.

Οι ανάγκες, τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης για εκκλησίες: Από 4 Μαΐου ανοικτές για προσωπική λατρεία, από 17 Μαΐου συμμετοχή σε Θεία Λειτουργία και Ακολουθίες
Επόμενο άρθροΝ.Ε ΣΥΡΙΖΑ Έβρου: Να επενδύσουμε στην παραγωγή …Δεν μπορούμε πλέον να “πουλάμε” μόνο ήλιο !!!