To μεσημέρι της Δευτέρας 13 Ιουνίου 2016 στο Αστυνομικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης πραγματοποιηθηκε παρουσίαση από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχο κ. Μενεξίδη Νικόλαο και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Αστυνομικό Διευθυντή κ. Κουτούζο Παναγιώτη, σχετικά με εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικά στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη και σε νησιά των Κυκλάδων.

Ακούστε τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ταξίαρχο κ. Μενεξίδη Νικόλαο

Ακούστε τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Αστυνομικό Διευθυντή κ. Κουτούζο Παναγιώτη

Ακούστε τις απαντήσεις που δόθηκαν κατά την συνέντευξη τύπου

 

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 

Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη και σε νησιά των Κυκλάδων

Η οργάνωση αποτελούνταν τουλάχιστον από 33 άτομα, μεταξύ των οποίων και το ηγετικό στέλεχος που κατηύθυνε τη δράση της, ενώ τα υπόλοιπα ήταν επιφορτισμένα με περιφερειακούς ρόλους

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν 32 μέλη της οργάνωσης

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία – κατά περίπτωση – για σύσταση, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί αρχαιοτήτων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απόπειρα ανθρωποκτονίας

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από 3 κιλά ακατέργαστης κάνναβης, φυτό κάνναβης, 40 περίπου γραμμάρια κοκαΐνης, 38 μεταλλικά και πέτρινα αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας, 76 αρχαία νομίσματα, 2 συσκευές ανίχνευσης μετάλλων, περίστροφο, 2 πιστόλια (αεροβόλο και κρότου), σιδερογροθιά, 2 σπρέι πιπεριού, 14 οχήματα και το χρηματικό ποσό των 30.625 ευρώ

Η κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και οι εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης, οδήγησαν στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διακινούσε ναρκωτικές ουσίες στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη και σε νησιά των Κυκλάδων.

Στο πλαίσιο των ερευνών, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση τριάντα τριών (33) μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για σύσταση, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί αρχαιοτήτων, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την 10 και 11-6-2016, στην Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, την Έδεσσα, τη Σκύδρα, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο συνελήφθησαν συνολικά τριάντα δύο (32) ημεδαποί, ηλικίας από 22 έως 57 ετών, μέλη της οργάνωσης.

Στην αστυνομική επιχείρηση, η οποία σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης, συμμετείχαν αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ορεστιάδας, των Τμημάτων Ασφαλείας Έδεσσας και Βέροιας, των Αστυνομικών Τμημάτων Θήρας και Μυκόνου, ενώ συνέδραμαν επίσης αστυνομικοί σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών.

Η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι αποτέλεσμα αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, που συνδυάστηκαν με εμπεριστατωμένες αστυνομικές έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή της οργάνωσης και ταυτοποιήθηκε η δράση των μελών της, ενώ διαπιστώθηκαν οι επιμέρους ρόλοι του καθενός και οι μεταξύ τους σχέσεις και διασυνδέσεις.

Από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας εξακριβώθηκε ότι, τουλάχιστον την τελευταία τετραετία, τέσσερις (4) από τους δράστες, ηλικίας 42, 37, 42 και 41 ετών και με σκοπό τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία τη Θράκη και σε νησιά των Κυκλάδων, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, στην οποία ενέταξαν σταδιακά και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι ηγετικό ρόλο στην οργάνωση είχε ο 42χρονος, ο οποίος με τη βοήθεια των τριών μελών που συγκρότησαν το κύκλωμα, οργάνωναν την προμήθεια της οργάνωσης με ναρκωτικά από τη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και τη μεταφορά τους σε περιοχές της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης και σε νησιά των Κυκλάδων.

Ακολούθως, με τη βοήθεια των υπολοίπων μελών της οργάνωσης διακινούσαν τις ποσότητες των ναρκωτικών σε χρήστες της κάθε περιοχής. Επισημαίνεσαι επίσης ότι ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης επιφορτίζονταν κάποιες φορές και με το ρόλο του μεταφορέα των ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο των ερευνών προέκυψε ότι η οργάνωση, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιούσε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Αλεξανδρούπολη, στο εσωτερικό των οποίων διακινούσαν τα ναρκωτικά. Το ένα από τα καταστήματα ανήκε σε δύο από τα μέλη της οργάνωσης, ηλικίας 31 και 34 ετών, στο οποίο εργαζόταν επίσης ένα ακόμη μέλος, ηλικίας 26 ετών, ενώ στο δεύτερο κατάστημα εργαζόταν ένας από τους κατηγορουμένους, ηλικίας 37 ετών.

Επίσης προέκυψε ότι χρησιμοποιούσαν σε πολλές περιπτώσεις για τη διακίνηση των ναρκωτικών, οικία στην Αλεξανδρούπολη, ιδιοκτησίας ενός 26χρονου ημεδαπού, μέλους του κυκλώματος.

Σημειώνεται ότι κατά την επιχείρηση σύλληψης των μελών της οργάνωσης, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον αρχηγό της να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. Ο 42χρονος, αντιλαμβανόμενος την παρουσία τους, προσπάθησε να διαφύγει με το όχημα, κινούμενος με ανθρωποκτόνο πρόθεση προς το μέρος πεζών αστυνομικών, εμβολίζοντας ταυτόχρονα δύο περιπολικά, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών. Τελικά το όχημα του 42χρονου ανετράπη σε παρακείμενο αρδευτικό κανάλι και ακολούθως οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, σε οικίες, επιχειρήσεις και οχήματα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  •  3229,6 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης
  •  φυτό κάνναβης, ύψους 65 εκατοστών
  •  39,79 γραμμάρια κοκαΐνης
  •  7,7 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης
  •  200 γραμμάρια σπόροι κάνναβης
  •  μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης αναμεμειγμένης με καπνό
  •  4 τρίφτες
  •  8 ζυγαριές ακριβείας
  •  38 μεταλλικά και πέτρινα αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας
  •  76 αρχαία νομίσματα
  •  2 συσκευές ανίχνευσης μετάλλων
  •  περίστροφο
  •  αεροβόλο πιστόλι και πιστόλι κρότου
  •  σιδερογροθιά
  •  2 σπρέι πιπεριού
  •  Γεμιστήρα και 2 φυσίγγια
  •  1 βιβλιάριο καταθέσεων
  •  2 tablet
  •  σκληρός δίσκος
  •  30.625 ευρώ
  •  37 κινητά τηλέφωνα
  •  13 αυτοκίνητα και δίκυκλη μοτοσικλέτα

Σημειώνεται ότι στα μέλη της οργάνωσης περιλαμβάνονται τρεις χαμηλόβαθμοι στρατιωτικοί, οι οποίοι συνελήφθησαν και ένας πενταετής Πυροσβέστης, που δεν εντοπίσθηκε. Στη δικογραφία επίσης περιλαμβάνεται ένας Ειδικός Φρουρός, που δεν ταυτοποιείται ως μέλος του κυκλώματος.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Αλεξανδρούπολης προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης.

Προηγούμενο άρθροΑυτό είναι το ΔΣ της ΠΑΕ Νίψας για τη σεζόν 2016-2017
Επόμενο άρθροΣτην ΑΕ Κομοτηνής και τη νέα σεζόν ο Σταύρος Χονδρόπουλος!