Η Γραμματεία της  Π.Σ.Ε  Α.Μ.Θ, μετά  από διεξοδική συζήτηση για  την κατάσταση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καταθέτουμε  τον προβληματισμό  και την αγωνία μας, γιατί εδώ και καιρό γινόμαστε μάρτυρες διασποράς φημών και σεναρίων, συχνά αντικρουόμενων μεταξύ τους, σχετικά με το μέλλον και την προοπτική και βιωσιμότητα των εργοστασίων της ΕΒΖ.

Δημοσιεύματα του τύπου αναφέρουν πως επιδιώκεται από τη Διοίκηση της ΕΒΖ το κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα και μάλιστα σε μια κατεύθυνση εγκατάλειψης της παραγωγικής δραστηριότητας και περιορισμό της ΕΒΖ σε εμπορικές δραστηριότητες.

Η διάχυση όλων αυτών των ”ειδήσεων” καθώς και η σοβαρή καθυστέρηση πληρωμών , δεν συντελούν σε κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ της εταιρείας, των τευτλοπαραγωγών των λοιπών συναλλασσόμενων και των  εργαζομένων.

    Από την άλλη υπάρχει η ρητή δέσμευση της κυβέρνησης για την συνέχιση της   προσπάθειας  για την  συνολική εξυγίανση  αναδιάρθρωση  και ανάταξη της βιομηχανίας, ενταγμένη στην συνολική προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Γνωρίζουμε καλά τα συσσωρευμένα προβλήματα της βιομηχανίας ζάχαρης που κληρονόμησε η Κυβέρνηση, τις εγκληματικές πρακτικές του παρελθόντος και την καταλήστευση της εταιρείας,   το ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς, που υπάρχει μετά την εκποίηση σε μια νύχτα της ΑΤΕ, καθώς και την αρνητική στάση της τράπεζας που επωφελήθηκε από την εξαγορά της.

Βρισκόμαστε στο όριο, αν δεν το έχουμε ήδη ξεπεράσει,  της έναρξης της νέας καλλιεργητικής περιόδου και ακόμα δεν γνωρίζει κανείς τι θα γίνει.

Είτε θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες η τευτλοκαλλιέργεια στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης είτε, χωρίς να υπάρχει επαρκής πρώτη ύλη, το εργοστάσιο στην Ορεστιάδα θα οδηγηθεί δια της διολισθήσεως σε κλείσιμο, με σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις στην περιοχή μας.

Κατανοούμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος που έχει αναλάβει η κυβέρνησή μας με την επαναλειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ. Ζητάμε από την κυβέρνηση,  άμεσες ενέργειες. Εκφράζουμε, παράλληλα, την άρνησή μας να σιωπήσουμε μπροστά σε πιθανές καταστροφικές αποφάσεις που θα ληφθούν αυθαίρετα, χωρίς σχεδιασμό.

Η θέση μας ως ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ_Θ είναι να παραμείνει το εργοστάσιο της Ορεστιάδας σε λειτουργία με οποιοδήποτε καθεστώς είτε του σημερινού είτε με τη λύση του στρατηγικού επενδυτή είτε όποια άλλη, με παράλληλη εκπόνηση ενός σοβαρού σχεδίου ανασυγκρότησης του ομίλου της ΕΒΖ. Είναι γνωστές οι δυνατότητες της περιοχής να στηρίξει παραγωγικά την ΕΒΖ, όπως και η σημασία αυτής για την περιοχή μας.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ_Θ

Προηγούμενο άρθροH Υπουργός Πολιτισμού στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΗ δημιουργία Χάρτας του Πολιτισμού και του Δρόμου των Μουσείων στη συζήτηση της Υπουργού Πολιτισμού με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου