Το Δημοτικό Συμβούλιο (6/6/22) γνωμοδότησε θετικά στην εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών στη θέση «Πλατορράχη» εντός της Δημοτικής Κοινότητας Πέπλου από την εταιρεία ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΛΑΤΟΡΡΑΧΗ ΜΑΕ του ομίλου Siemens Gamesa Renewable Energy, η οποία θα αναπτύξει Αιολικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με προβλεπόμενη συνολική εγκατεστημένη ισχύ 49 MW.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την εισήγηση γιατί πιστεύουμε πως:

Υπάρχει πια μεγάλη εμπειρία από όλη την Ελλάδα στο ζήτημα της άναρχης εγκατάστασης αιολικών πάρκων καθώς και στις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που επέρχονται τους κατοίκους και στο περιβάλλον. Ήδη στο Δήμο έχουν εγκατασταθεί πολλές ανεμογεννήτριες και η συζήτηση για τα «καθρεφτάκια» των ανταποδοτικών τελών που προσφέρουν οι εταιρείες αποτελούν το «τυράκι» το οποίο δεν μπορεί να παραβλέπουν ούτε οι κάτοικοι ούτε όμως πολύ περισσότερο οι αιρετοί των Δήμων και της Περιφέρειας.

Για την εγκατάσταση τέτοιων πάρκων, σε κορυφές και πλαγιές βουνών ακόμη και σε εκτάσεις NATURA2000, ανοίγονται δρόμοι χιλιομέτρων που καταστρέφουν οικοσυστήματα, προκαλούν κατολισθήσεις, δεκάδες πυρκαγιές από τις εναέριες γραμμές μεταφοράς μέσης τάσης, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους. Υπάρχει ανησυχία ακόμη και για τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και τις επιπτώσεις στην πανίδα, ενώ προκύπτει σοβαρό πρόβλημα με τα εγκαταλελειμμένα αιολικά πάρκα, αλλά και εκείνα που καταρρέουν. Οι οικισμοί κοντά στους οποίους εγκαθίστανται αιολικά πάρκα υποφέρουν από ηχορύπανση.

Την ίδια ώρα που όλες οι κυβερνήσεις, όλα τα αστικά κόμματα και οι αιρετοί τους προωθούν την κοινή ενεργειακή πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά έχει κάνει απρόσιτο αυτό το αγαθό, οι απλήρωτοι λογαριασμοί και οι διακοπές είναι καθημερινότητα. Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι για να έχει ο λαός φτηνή και φιλική στο περιβάλλον ενέργεια αλλά για να βγάλουν τεράστια υπερκέρδη οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι’ αυτό και εγκαθίστανται όπου θέλουν, γι’ αυτό και οι προκλητικές εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές, γι’ αυτό τα πράσινα τέλη και οι ρήτρες αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, τα πρόστιμα στην καύση λιγνίτη, οι επιδοτήσεις στις επενδύσεις ΑΠΕ, γι’ αυτό και η επιλογή του πανάκριβου αμερικανικού υγροποιημένου αερίου, γι’ αυτό τελικά και η “απελευθέρωση της Ενέργειας”. Για να θησαυρίζουν οι όμιλοι σε βάρος των λαών.

Κι όσο για τις επιδοτήσεις στα αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία της περιοχής καλό θα ήταν και οι αιρετοί να προβληματιστούν πόσα από αυτά έχουν μείνει σε μια περιοχή που εγκαταλείπεται, καλό θα ήταν να δουν και την προοπτική του πληθυσμού και των χωριών και όχι μόνο τα κέρδη των εταιρειών και τα πιθανά μικρά πρόσκαιρα οφέλη. Κι όσο για τις νέες θέσεις εργασίας, παρά τις τεράστιες επενδύσεις, αυτές είναι ελάχιστες, για όσο διαρκούν τα έργα εγκατάστασης με τους γνωστούς άθλιους μισθούς και τη 10ωρη εργασία.

Διεκδικούμε μέτρα

  • για να σταματήσει η παράδοση των ορεινών εκτάσεων της περιοχής σε επιχειρηματικούς ομίλους που καταστρέφουν το περιβάλλον, δυσκολεύουν τις ζωές των κατοίκων και προσθέτουν επιπλέον βάρη στην τιμή του ρεύματος
  • για να εξασφαλιστεί φθηνή Ενέργεια για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα με σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση όλων των τελών όπως το λεγόμενο πράσινο τέλος και καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες.
Προηγούμενο άρθροΝίκος Γκότσης: “Πρέπει να επικαιροποιηθεί το σχέδιο πυρόσβεσης στον Άγιο Γεωργιο Μάκρης και στον κόμβο Δικέλλων”
Επόμενο άρθροΜιχαηλίδης-Μυτιληνός: Οι λόγοι και οι λεπτομέρειες της κοινής καθόδου στις δημοτικές εκλογές του 2023