Με τη δέουσα ιεροπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε την Κυριακή του Αντίπασχα, 9η του μηνός Μαΐου ε.έ., η μνήμη του Ιερομάρτυρος Αγίου Κυρίλλου του ΣΤ´, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, στο Πύθιο της επαρχίας Διδυμοτείχου, όπου και ο τάφος του αγίου. Των εορταστικών εκδηλώσεων προέστη, προσκλήσει του επιχωρίου Μητροπολίτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος εν καταφανεί συγκινήσει προσήλθε για να τιμήσει τον εκ των προκατόχων του άγιο και να προσκυνήσει τον τάφο του, όπου καθημερινά ανάβει ακοίμητη κανδήλα.

Φέτος, ο εορτασμός είχε επετειακό χαρακτήρα καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον μαρτυρικό απαγχονισμό του Αγίου Πατριάρχου Κυρίλλου του ΣΤ´, την Κυριακή του Θωμά του έτους 1821, στην Αδριανούπολη.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, που ετελέσθη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου, στην αίθουσα διαλέξεων του Κοινοτικού Μεγάρου Πυθίου πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα «Ο Ιερομάρτυς Κύριλλος ο ΣΤ´ – 200 χρόνια από τον απαγχονισμό του», όπου ο Αρχιμ. Κύριλλος Κολτσίδης, Αρχιερατικός Επίτροπος Διδυμοτείχου, ο Αρχιμ. Γρηγόριος Λιόλιος, εφημέριος Πυθίου και ο εκπαιδευτικός – ιστορικός Γεώργιος Ρυζιώτης, ανέπτυξαν θέματα από τη ζωή, τη πολυσχιδή δράση, την προσφορά του αγίου στην παιδεία του δούλου Γένους και το μαρτύριό του.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Πύθιο παρέστησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Διδυμοτείχου Στρατηγός Αναστάσιος Αλεξιάδης, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξιάρχος Δημήτριος Βαλσαμίδης, ο Πρόεδρος της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστίδης Χρυσόπουλος και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, ετελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του αγίου, ευλογήθησαν οι άρτοι και το κόλλυβο και επίκαιρα ομίλησε ο άγων τα ονομαστήριά του Αρχιμ. Κύριλλος Κολτσίδης.

Προηγούμενο άρθρο“Καστρινοί Διάλογοι” με θέμα «Διαδικτυακό οδοιπορικό στη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη»
Επόμενο άρθροΠαύλος Μιχαηλίδης: “Έπρεπε να συμβιβαστούμε με την ιδέα του αθλητικού μπαλονιού , στην Αλεξανδρούπολη”