Ο 26χρονος τυφλός απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Αργύρης Κουμτζής από τη Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους 500.000 έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης.  Διαπρέπει στον τομέα της επιστήμης, δημιουργώντας με επιτυχία τον κώδικα για τον υπολογισμό του μαγνητικού πεδίου γύρω από τον ήλιο και βρίσκεται ήδη στο τρίτο έτος ολοκλήρωσης του διδακτορικού του. Δήλωσε ότι επιθυμία του είναι να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα έχοντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

https://www.protothema.gr/greece/article/1224197/o-tuflos-apofoitos-tou-apth-pou-diaprepei-sti-germania

Την τελευταία 10ετία (Ιανουάριος 2011 – Ιανουάριος 2021), ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 450.000 περίπου άτομα, απόρροια κατά 60% στο αρνητικό φυσικό ισοζύγιο (γεννήσεις – θάνατοι) και κατά 40% στο επίσης αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο των περίπου 500.000 νέων και μορφωμένων Ελλήνων που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Γερμανία, την Γαλλία και άλλες χώρες, απόρροια της 10ετούς κρίσης.

Δυστυχώς οι νέοι μας που φεύγουν και εγκαθίστανται στο εξωτερικό δημιουργούν με το πέρασμα του χρόνου οικονομικές, κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις και είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν μόνιμα στην Ελλάδα.  Έτσι χάνεται στο εξωτερικό η ποιότητα της νέας γενιάς και των νέων προοπτικών για την χώρα μας.

Είναι η γενιά που μεγάλωσε με την ευκαιρία της ηλεκτρονικής πρόσβασης και διεξήγαγε έρευνα σε νέα επιστημονικά πεδία εφαρμογών άγνωστα εντελώς για την προηγούμενη γενιά.
Είναι η γενιά που αντιμετωπίζει  διεθνή ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας, αφού η παγκοσμιοποίηση της παιδείας ξεπέρασε τον εθνικό ακόμα και τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό.
Είναι η γενιά που δεν αντέχει  στην αναξιοκρατία και τον  πλάγιο τρόπο.
Είναι η γενιά που έχει γυρίσει την πλάτη στην διαφθορά και έχει επιλέξει τον δρόμο της αρετής και της διαφάνειας.

Τα Ελληνικά πανεπιστήμια όμως δεν υστερούν σε επίπεδο και σε ποιότητα σπουδών. Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) βρίσκεται στην 85η θέση διεθνώς ανάμεσα σε 4.234 Πανεπιστήμια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometr,  15η θέση στην Ευρώπη και 1η θέση στα πανεπιστήμια της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Την «πεντάδα» των καλύτερων ελληνικών πανεπιστημίων συμπληρώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στη θέση 275, το Πανεπιστήμιο Πατρών στη θέση 375, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη θέση 383, και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στη θέση 403.

https://www.businessnews.gr/ellada/item/212867-ekpa-sta-100-kalytera-panepistimia

Επιτακτική ανάγκη της πολιτείας να δημιουργήσει κίνητρα για να παραμείνουν οι νέοι μας στην Ελληνική αγορά εργασίας, με συγκεκριμένες δράσεις σε προγράμματα προηγμένων σπουδών που έχουν σχέση με την πληροφορική, την εκπαίδευση, την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία της γνώσης.

Προηγούμενο άρθροΤο Σουφλί τιμά τον προστάτη του Άγ. Γεώργιο
Επόμενο άρθροLNG Αλεξανδρούπολης: Μέχρι τις 30 Απριλίου οι αιτήσεις στη Gastrade