Το Μεγάλο Σάββατο είναι η τελευταία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Μεγάλης Σαρακοστής. Η μέρα είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην κάθοδο του Ιησού στον Άδη, όπου ο Κύριος κατέβηκε για να μεταφέρει στους νεκρούς τον Λόγο Του. Το πρωί τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου Αλεξανδρούπολης. Η ακολουθία έχει αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα. Είναι η λεγομένη Πρώτη Ανάσταση.

Χαρακτηριστική ήταν η στιγμή , μετά την ανάγνωση της προφητείας του Ιωνά, όταν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμος αναφώνησε «Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην ότι συ κληρονομήσεις εν πάσι τους έθνεσι» και άρχισε να σκορπά δαφνόφυλλα σύμβολα της νίκης του Χριστού . Εκείνη τη στιγμή οι πιστοί συμμετείχαν με τον τρόπο τους στη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου. Την ίδια ώρα οι πολυέλαιοι της εκκλησίας κουνήθηκαν -σαν από σεισμό- συμμετέχοντας με αυτό τον ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο στη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου.

Ρεπορτάζ Γιάννης Ναλμπαντης

Προηγούμενο άρθροΠλήθος κόσμου στην αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Αετοχωριου
Επόμενο άρθροΣε Φυλάκια του Έβρου ο Αρχηγός ΓΕΣ ο Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, για Ανταλλαγή Ευχών με την Ευκαιρία του Αγίου Πάσχα