Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στο πλαίσιο του μαθήματος «Αποκατάσταση, επανασχεδιασμός και αναβίωση ιστορικών κτιρίων και συνόλων Ι-ΙΙ» πραγματοποιεί στην Κάσο και στη Ρόδο δυο εκπαιδευτικές δράσεις με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Αλκιβιάδη Πρέπη. Οι δράσεις αυτές είναι αφιερωμένες –ως συμβολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης– στα 70 χρόνια από τη ληξιαρχική πράξη της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.  Συγκεκριμένα, στο νησί της Κάσου οργανώνεται από τις 25 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου 2017 το πρώτο θερινό εργαστήριο με θέμα την «Ανάδειξη της μεταβυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας Εμπορειού, την αξιοποίηση του λιμανιού του Εμπορειού και τον επανασχεδιασμό του περιβάλλοντος οικιστικού χώρου». Στο εργαστήριο θα συμμετέχουν φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ. Οι εργασίες και οι προτάσεις τους θα παρουσιαστούν στο κοινό και στη συνέχεια θα παραδοθούν στις δημοτικές αρχές, ως συνεισφορά του τμήματος και του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης στην ανάπτυξη του ακριτικού νησιού.
Το Θερινό Εργαστήριο θα πλαισιωθεί με ανάλογου περιεχομένου σεμινάριο το οποίο, με αφορμή την παρουσίαση του εργοταξίου και των εργασιών αποκατάστασης του Ι.Ν. της Παναγίας του Εμπορειού που βρίσκονται σε εξέλιξη, θα επεκταθεί σε γενικότερα προβλήματα και σύγχρονες προσεγγίσεις σε θέματα συντήρησης και αποκατάστασης–αναβίωσης ιστορικών κτιρίων και συνόλων. Στο σεμινάριο θα παρουσιάσουν εισηγήσεις τους εξειδικευμένοι διδάσκοντες και έμπειροι επαγγελματίες που σχετίζονται με το αντικείμενο.

Το Θερινό Εργαστήριο και το σεμινάριο είναι δίχως κόστος συμμετοχής για τους φοιτητές και δίχως αμοιβή για τους διδάσκοντες/εισηγητές. Οι εργασίες του σεμιναρίου θα είναι ανοικτές στο κοινό του νησιού.

Οι παραπάνω δράσεις που υποστηρίζονται οικονομικά από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, θα γίνουν σε συνεργασία με τον Δήμο Κασίων, τις Εκκλησιαστικές Επιτροπές των ναών Παναγίας Εμπορειού, Αγ. Γεωργίου Χαδιών και Αγ. Μάμα, τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Νεολαίας Κάσου, την Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών–Πειραιώς και την Κάσιος Κοιν.Σ.Επ.  Το δεύτερο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από 31 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου 2017 στο νησί της Ρόδου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Με την εποπτεία του αρχιτέκτονα Ιορδάνη Σιναμίδη, φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ. θα αποτυπώσουν και θα τεκμηριώσουν επιλεγμένα ιστορικά κτίρια της μεσαιωνικής πόλης, ενώ οι μελέτες τους θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρόδου.

Προηγούμενο άρθροΜε κατάνυξη και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην μνήμη της Αγίας Μαρίνας στον οικισμό Μαΐστρου Αλεξανδρουπόλεως
Επόμενο άρθροΑναστάσιος Δημοσχάκης: “Η θυσία των Εβριτών ηρώων Χ. Χατζόπουλου και Χ. Δοϊτσίδη αποτελεί παράδειγμα και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές”