Η Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ , με συμβολικές εκδηλώσεις λόγω πανδημίας, τίμησε την ημέρα που γιορτάζεται η αντιφασιστική νίκη των λαών . Η 9 Μάη του 1945 είναι η σημαντικότερη μέρα του προηγούμενου αιώνα. Είναι η μέρα που η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων και υπέγραψε την παράδοσή της και έτσι έληξε ο φονικότερος πόλεμος όλων των εποχών. Πάνω από 50 εκατομμύρια οι νεκροί του πολέμου αυτού, ανυπολόγιστες οι υλικές καταστροφές. Μόνο οι νεκροί της Σοβιετικής Ένωσης που σήκωσε το κύριο βάρος του αντιφασιστικού αγώνα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια.

Η μνήμη δεν σβήνει. Όσα χρόνια και αν περάσουν θα συνεχίσουμε να τιμάμε αυτούς που με τη ζωή τους γκρέμισαν το Ναζισμό. Δε ξεχνάμε τα εγκλήματα τους , τις θηριωδίες των Ναζί, τα ολοκαυτώματα, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις μαζικές εκτελέσεις, όπως των 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή την πρωτομαγιά του 1944.

Είμαστε περήφανοι για τη συμβολή που είχε στην συντριβή του Ναζισμού – Φασισμού το ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ, ο ΕΛΑΣ.

Είμαστε περήφανοι για την Εαμική αντίσταση στον Έβρο, για τους μαχητές του 81ου συντάγματος του ΕΛΑΣ, που με έδρα τον κόρφο της Γκίμπρενας, παρά τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας , αναμετρήθηκαν με τις πάνοπλες Γερμανικές και Βουλγαρικές κατοχικές δυνάμεις. Ο πρώτος νομός που απελευθερώθηκε στην Ελλάδα ήταν ο Έβρος.

Οι πρώτες ελληνικές πόλεις που πανηγύρισαν τη λευτεριά ήταν το Διδυμότειχο και οι Φέρες. Δεν ξεχνούμε τους 12 εκτελεσμένους στο Διδ/χο, τους 8 εκτελεσμένους στην πλατεία του Σουφλίου, τους 7 εκτελεσμένους κατοίκους του Ποιμενικού, το μπλόκο της Κορνοφωλιάς… και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Είμαστε περήφανοι γιατί στα δύσκολα εκείνα χρόνια «που όλα τα ΄σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά » οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στο νομό μας, μπήκαν μπροστά και πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αντιφασιστικού αγώνα, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα.

Υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια από τους επίδοξους παραχαράκτες και αναθεωρητές της ιστορίας. 75 χρόνια μετά την άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας, δυστυχώς με ευθύνη και των ελληνικών κυβερνήσεων, οι Γερμανικές οφειλές προς τη χώρα μας, οι επανορθώσεις και οι αποζημιώσεις, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί και δεν έχουν παραγραφεί.

Αποτίοντας φόρο τιμής στους αντιφασίστες αγωνιστές της περιόδου 1940 -1945 το Σάββατο 9 Μάη 2020 αντιπροσωπεία της Τομεακή Επιτροπή Έβρου του ΚΚΕ βρέθηκε στον κόρφο της Γκίμπρενας , στην έδρα του 81ου συντάγματος του ΕΛΑΣ και κατέθεσε στεφάνι. Ακόμα με συμβολικές εκδηλώσεις τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας κατέθεσαν στεφάνια στους τόπους θυσίας , ανανεώνοντας την υπόσχεση ότι ο αγώνας, ενάντια στο φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά τον καπιταλισμό, συνεχίζεται.

9 Μάη: 75 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Η μνήμη δεν σβήνει.

Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον!

Προηγούμενο άρθροΜέχρι πότε οι αιτήσεις για την ενίσχυση των 600 ευρώ
Επόμενο άρθρο900.000 Έλληνες πήγαν για ψώνια στην Αδριανούπολη , το 2019