Γράφει ο Γιώργος Πετράκης

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, νέα άσκηση αυτή την φορά στην περιοχή της Σαμοθράκης, ανατολικά της βραχονησίδας Ζουράφας ανήγγειλε η Άγκυρα για τις 15-18 Μαΐου κλιμακώνοντας την πίεση προς την Αθήνα, καθώς από σήμερα ξεκινά η άσκηση που προβλέπει και νηοψίες στο Κέντρο του Αιγαίου.

Επίσης, την Παρασκευή η Τουρκία δέσμευσε μεγάλη περιοχή του κεντρικού Αιγαίου για ασκήσεις σε ολη την διάρκεια του Ιουνίου.

Συγχρόνως με χθεσινή αναγγελία της η Τουρκία δηλώνει ότι δεν υπάρχουν οριοθετημένες περιοχές ευθύνης για έκδοση NAVTEX στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και επιμένει ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας οι Σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας, σε μια ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών αρμοδιοτήτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο.

Με την NAVTEX 492/17 δεσμεύεται για ασκήσεις περιοχή η οποία μερικώς βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών και πολύ κοντά στην βραχονησίδα Ζουράφα, η οποία αμφισβητείται από την Τουρκία.

Από τις 15 Μαΐου ξεκινά και σε περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου η τουρκική άσκηση Ναυτικής Συνεργασίας και Κατεύθυνσης Πλοίων (NCAGS) DENİZ KURDU-2017.

Η άσκηση αυτή (NAVTEX 474/17) προβλέπει την «κατεύθυνση» εμπορικών πλοίων και αλιευτικών που πλέουν στις περιοχες αυτές των διεθνών υδάτων του Κεντρικού Αιγαίου και καλούνται τα σκάφη να συμμορφώνονται με τις οδηγίες που θα λαμβάνουν από το Κέντρο της Σμύρνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουρκική άσκηση δεσμεύει, χωρίς αναφορά συγκεκριμένων συντεταγμένων ολη την θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αμοργού.

Την παρασκευή ο Σταθμός της Λήμνου ενημέρωσε τους ναυτιλομμένους ότι η τουρκική NAVTEX 488/17 που δέσμευε περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου για ασκήσεις στο διάστημα 05-08, 12-15, 19-22, 28-29 Ιουνίου, συμπεριλάμβανε και περιοχή Ελληνικής ευθύνης παροχής υπηρεσιών Navtex και συνεπώς εχει εκδοθεί από μη αρμόδιο σταθμό.

Η Τουρκία αντέδρασε την Κυριακή με την NAVTEX 490/17 με την οποία επαναφέρει τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχουν συμφωνημένες περιοχες παροχής υπηρεσιών NAVTEX, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Μεσόγειο, που να έχουν εγκριθεί από τον ΙΜΟ και τον ΙΗΟ και για τον λόγο αυτό η ελληνική αναγγελία είναι «άκυρη».

Η Τουρκία μάλιστα «ενημερώνει» ότι οι Σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας θα συνεχισθούν να εκδίδουν μηνύματα NAVTEX για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

mignatiou.com

 

Προηγούμενο άρθροDW: Εκατοντάδες Τούρκοι αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΠαρουσίαση του νεοκδοθέντος βιβλίου του Θωμά Ταμβάκου στην Αλεξανδρούπολη