Εδώ και δεκαετίες πριν από κάθε εκλογική -κυρίως αυτοδιοικητική- αναμέτρηση, ο πολιτικός κόσμος ασχολείται ευκαιριακά προς άγραν ψήφου με τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής στην οδό Τέρμα Άβαντος και τους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα κατοίκους της. Όλο το υπόλοιπο διάστημα δυστυχώς οι πολιτικοί και η πλειονοτική κοινωνία της πόλης δείχνουν νά αντιμετωπίζουν τον κόσμο αυτόν ως ένα αναπόφευκτο βάρος, πού σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί και χρήσιμος, ιδίως τα προηγούμενα χρόνια που ευδοκιμούσε η “μαύρη” και κακοαμοιβόμενη εργασία, ενώ η συγκομιδή ψήφων αποτελεί μέχρι και σήμερα μια ιδιαίτερα σταθερή αξία.
Το πλέον όμως ανησυχητικό είναι η ολοένα αυξανόμενη σε έκταση Παραγκούπολη, που αναπτύσσεται στον βορειοδυτικό τομέα του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Τα προβλήματα που εντοπίζονται εκεί, πέρα από την προχειρότητα των κατασκευών, είναι η απουσία τίτλων ιδιοκτησίας, η έλλειψη ρυμοτομικού σχεδίου, η έλλειψη ικανού αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων και η χρησιμοποίηση του δικτύου όμβριων για την εξυπηρέτησή του, η κακή έως ανύπαρκτη εσωτερική οδοποιία και πεζοδρόμηση, ο ανεπαρκής ηλεκτροφωτισμός των δημόσιων χώρων, καθώς και η ανυπαρξία ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων.
Σε αυτές τις συνθήκες της άναρχης δόμησης, χωρίς τις υποτυπώδεις υποδομές και τους κανόνες υγιεινής που παραπέμπουν στις φαβέλες της Βραζιλίας, στοιβάζονται άνθρωποι, συνδημότες μας, υπό την ανοχή και της παρούσας δημοτικής αρχής.
Εξαιτίας των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών, των όρων διαβίωσης, την έλλειψη κάλυψης βασικών αναγκών, παρατηρούνται σαφώς φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, παιδικής εργασίας, ζητήματα γυναικείας χειραφέτησης, παραβατικότητας, διακίνησης ναρκωτικών, με τα στόματα που μιλούν να είναι λίγα, αφού ο νόμος της σιωπής έχει κάνει τους περισσότερους να ακούν, να βλέπουν και να σιωπούν. Για παράδειγμα, ακραία περιστατικά βίας κατά των παιδιών μπορούν να γίνουν είδηση. Οι έρευνες όμως διαπιστώνουν ότι για πολλά παιδιά η βία είναι μια ρουτίνα, ένα μέρος της καθημερινότητάς τους. Οι άνθρωποι αυτοί που ζουν σε αυτή την περιοχή χρειάζονται την κοινωνική στήριξη και αλληλεγγύη και όχι την προχειρότητα των δικών μας στερεοτύπων.
Χρειάζονται ένα ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης που θα στηρίζεται στον ειλικρινή και αποδοτικό τοπικό κοινωνικό διάλογο για πληθυσμούς που διαμένουν σε ιδιαίτερα υποβαθμισμένους οικισμούς με την συνεργασία εθνικών και περιφερειακών δομών.
Στα πλαίσια του «Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης για την ένταξη πληθυσμών που διαμένουν σε ιδιαίτερα υποβαθμισμένους οικισμούς της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης», από πόρους του ΠΕΠ της Περιφέρειας, είχε τεθεί κατά το παρελθόν σε διαβούλευση και «ανοικτή πρόσκληση» προς τους ενδιαφερόμενους Δήμους, ένα ολοκληρωμένο μέσο- μακροχρόνιο Σχέδιο για την υλοποίηση δράσεων και ενεργειών που θα αναβαθμίσουν τη ζωή των κατοίκων σε αυτές και θα μειώσουν τις ενδοδημοτικές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε βάρος των αναπροσδιοριζόμενων αυτών πληθυσμών.
Οι Δράσεις και οι Ενέργειες αυτές αφορούν αφενός την αναβάθμιση του οικιστικού και αστικού περιβάλλοντος, με έργα υποδομών και αναπλάσεων, ενώ αφετέρου δίνουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και δράσεις που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή και την λειτουργική ενσωμάτωσή τους στον αστικό και κοινωνικό ιστό των πόλεων. Ο κύριος όγκος των δράσεων προγραμματίζονται να υλοποιηθούν στα πλαίσια του νέου πλαισίου 2014 -2020.
Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης ως εν δυνάμει δικαιούχος του παραπάνω Σχεδίου σχεδίασε και υλοποιήσε εντός της προηγούμενης περιόδου δράσεις υποδομών (αποχέτευση στην οδό Άβαντος- ΔΕΥΑΑ) ύψους περίπου 1.000.000,00 €.
Για τον λόγο αυτό θεωρούμε απαραίτητο τον στρατηγικό σχεδιασμό τους σήμερα και με ορίζοντα έως το 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής παρέμβασης.
Παράλληλα θεωρούμε πως είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προωθηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης για την κοινωνική συνοχή, μέρος του οποίου θα μπορούν να είναι και οι προτεινόμενες ενέργειες για το ανθρώπινο δυναμικό από το παραπάνω Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης.
Το επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, επιπλέον προτείνει και δράσεις για την :
·Εξασφάλιση βασικών συνθηκών στέγασης, όπως η δημιουργία μητρώου ακίνητης περιουσίας, η επιδότηση ενοικίου για την μετεγκατάσταση νοικοκυριών, η αναβάθμιση & επισκευή υφιστάμενων κατοικιών που χρήζουν βελτιώσεων.
·Ολοκλήρωση του δικτύου υποδομών , όπως το έργο για την βελτίωση του αποχετευτικού δικτύου που πραγματοποίησε την περασμένη προγραμματική περίοδο η ΔΕΥΑΛ, η συντήρηση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης και η βελτίωση και αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτροδότησης,
· Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, όπως ασφαλτοστρώσεις χωματόδρομων και η διαμόρφωση πεζοδρομίων και κοινόχρηστου πάρκου αναψυχής.
Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως στις 31-3-2016 η ΠΕΔ/ΑΜΘ διοργανώνει ημερίδα για την Σύνταξη των Τοπικών Σχεδίων και την δημιουργία Δικτύων με σκοπό την Κοινωνική ένταξη και την Καταπολέμηση της Φτώχειας.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”

Προηγούμενο άρθροΠαντελής Καλυμνιός: «Tην Κυριακή 20/3/2016, η μεγαλύτερη φιλανθρωπική εκδήλωση στην Αλεξανδρούπολη απο το RITMO DE ARTE»
Επόμενο άρθροΜένει ο Μουζάλας μέχρι νεωτέρας – Δεν παραιτείται ο Π. Καμμένος και στηρίζει την κυβέρνηση (χωρίς τον Μουζάλα)