Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΆΛΥΨΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Η Τουρκία τόσο με την επιλογή της να είναι στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας στον Ρώσο Ουκρανικό πόλεμο όσο και με τις αντιρρήσεις – ενδοιασμούς κατά της ένταξης Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αρχίζει πλέον να αποκαλύπτει τον διπλό ρόλο της και σταδιακά​ να υφίσταται τις συνέπειες.​

1. Η Ελληνική διπλωματία αποφάσισε επιτέλους​ να αλλάξει πορεία και να καταγγέλλει την Τουρκία ‘’εν παντί τόπω και χρόνω’’ αρχής γενομένης από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Η καταγγελία της Τουρκίας από τον ίδιο τον πρωθυπουργό,​ τόσο στο κογκρέσο όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ​ θεωρείται επιτυχής. Ακόμα και η έκδοση χαρτών σε διπλωμάτες που αντικρούουν τους τουρκικούς παράλογους​ ισχυρισμούς θεωρείται σημαντικό έστω και αργά. Από την πρόσφατη τακτική της ‘’μη καταγγελίας της Τουρκίας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ‘’ φθάσαμε στην μοναδική ενδεδειγμένη και σωστή λύση των επισήμων καταγγελιών που από ότι φαίνεται θα συνεχιστούν και στην σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

2. Στο ΝΑΤΟ υπάρχουν φωνές πλέον από τις ΗΠΑ που διαπιστώνουν ότι η Τουρκία από το 2003 που είναι στην εξουσία ο Ερντογάν έχει προσανατολισθεί σε συμμαχίες διαφορετικές, όπως η Ρωσία, Ιράν, Πακιστάν, Κατάρ και Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, σύμφωνα με την έμπειρη διπλωμάτη των ΗΠΑ Elizabeth Shackelford, με πολλές διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Σομαλία, Κένυα, Νότιο Σουδάν και Πολωνία, ο ’’αντιδημοκρατικός χαρακτήρας’’ της Τουρκίας έχει άμεσο αντίκτυπο στην εικόνα του ΝΑΤΟ και υπονομεύει την ασφάλεια της συμμαχίας.​ Σύμφωνα με την ίδια, τα υπόλοιπα 29 μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αποσύρουν τη δέσμευση του άρθρου 5 της συλλογικής άμυνας από την Τουρκία, αναστέλλοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή της και οποιαδήποτε βοήθεια λαμβάνει από το ΝΑΤΟ.

3. Η Τουρκία, μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, έλαβε το καθεστώς του εταίρου διαλόγου στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) με​ Ρωσία – Κίνα – Ιράν – Καζακστάν – Κιργιστάν – Τατζικιστάν -​ Ουζμπεκιστάν – Ινδία -​ Πακιστάν​ το 2012 στην Σύνοδο Κορυφής του Πεκίνου. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσημα ότι συζήτησε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αντάλλαγμα την πλήρη ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Από το 2021, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στο SCO και τηρεί στάση αναμονής.

4. Η Τουρκία δεν είναι η χώρα πλέον με το στρατηγικό βάθος που ήθελε το ΝΑΤΟ από το 1955 μέχρι το 1980 με το Σύμφωνο της Βαγδάτης​ με την παλαιά Σοβιετική Ένωση. Υπάρχουν κράτη πλέον μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας (Αρμενία, Γεωργία) με αποτέλεσμα να έχει χάσει μέρος της γεωπολιτικής της αξίας. Η αυτονομία των αεροσκαφών 5ης γενιάς είναι τέτοια που δεν αναγκαιούν άμεσα την ΝΑΤΟική βάση του Ινσιρλίκ έχοντας πολλές εναλλακτικές λύσεις. Ακόμα και σε ότι αφορά τα στρατηγικής σημασίας στενά του Βοσπόρου που είναι κλειστά λόγω του Ρωσο Ουκρανικού πολέμου, έχουν ήδη αντικατασταθεί bypass από τις στρατηγικές μεταφορές των συμμάχων της Αλεξανδρούπολης στην Βόρειο Ανατολική Ευρώπη και Βαλκάνια​

5. Η εργαλειοποίηση της παράνομης μετανάστευσης και ο υβριδικός πόλεμος που διεξάγεται καθημερινά στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορά μας από μεγάλες συγκεντρώσεις​ παράνομων μεταναστών που θέλουν να εισέλθουν στην χώρας μας με την επίσημη υποστήριξη της Τουρκίας, έχουν αποκαλύψει το επίσημο πρόσωπο της Τουρκίας. Η Ελλάδα ανθίσταται δια των συνόρων της προς όφελος της Ευρώπης και αυτό θα πρέπει να επισημαίνεται πάντοτε στους Ευρωπαίους εταίρους και να καταγγέλλεται η Τουρκία καθημερινά.

Η Ελληνική διπλωματία επιβάλλεται​ δια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με Ελληνικά Πανεπιστήμια ή στρατιωτικές σχολές (ΑΔΙΣΠΟ, ΣΕΘΑ) να προβούν σε νέες μελέτες​ αφηγημάτων​ ακυρώσεως όλων των τουρκικών θέσεων.​ Θα πρέπει να ευαισθητοποιούν ΑΜΕΣΑ όλοι οι διεθνείς παράγοντες για θέματα όπως η ισλαμοποίηση της Αγίας Σοφίας, η εξαφάνιση των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο από το 1974, η γενοκτονία των Ποντίων και η στρατηγική σχέση της Τουρκίας με την Ρωσία με ταυτόχρονη​ πρόταση μομφής για αποπομπή της Τουρκίας από το ΝΆΤΟ.

Προηγούμενο άρθροΠεριφερειακή Σύνθεση: Οι πρόσφατες πλημμύρες στο Δήμο Ορεστιάδας αποκάλυψαν ευθύνες της Περιφέρειας ΑΜΘ
Επόμενο άρθροΑλλάζει από 1η Ιουλίου το ωράριο των καταστημάτων στην Αλεξανδρούπολη