ην ώρα που η κυβέρνηση επιλέγει την άρση και των τελευταίων περιορισμών ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα αρχίζει να ανεβαίνει ανησυχητικά. Η Όμικρον και η Όμικρον 2 έχουν καλύψει τα υπόλοιπα στελέχη εκτινάσσοντας τον αριθμό των μολύνσεων καθημερινά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, ένας από τους λόγους της νέας έξαρσης της πανδημίας είναι και το λάθος μήνυμα που εξέλαβαν οι πολίτες:

«Τον τελευταίο καιρό ένα μεγάλο πρόβλημα που υπήρξε ήταν ότι εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της ακρίβειας, όλα τα φώτα της δημοσιότητας έπεσε σε αυτά τα γεγονότα. Αυτό σε συνδυασμό με την άρση της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, πιθανό να έδωσε το σήμα λανθασμένα στους συμπολίτες μας ότι η πανδημία τελείωσε και ασχολούμαστε με άλλα θέματα» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Mega.

Ο κ. Βασιλακόπουλος έκανε την εκτίμηση ότι δεν θα πάμε σε κλασικό 5ο κύμα: «Αρχικά, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας. Στη χώρα αποκτούμε ανοσία πληθυσμιακή κάθε εβδομάδα και μεγαλύτερη, άλλα όχι με τον ιδανικό τρόπο. Έχουμε πολλές μολύνσεις χωρίς να αυξάνονται τα ποσοστά εμβολιασμού. Δεν πείθουμε τους ανθρώπους να πάμε να εμβολιαστούν», σημείωσε ο καθηγητής.

Όσο για την τέταρτη δόση του εμβολίου φαίνεται ότι η Όμικρον 2 φέρνει την ανατροπή. Μέχρι πριν από λίγο καιρό υπήρχε η εκτίμηση ότι τελικά θα πάμε σε μια δόση εμβολίου κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει με το αντίστοιχο της γρίπης. Τα νέα δεδομένα όμως ανοίγουν την πόρτα μιας διαφορετικής τακτικής:

«Τρεις με 4 μήνες μετά την 3η δόση έχεις περίπου 40-50% πιθανότητα να νοσήσεις, αλλά εάν νοσήσεις έχεις περί το 15% πιθανότητες να νοσήσεις βαριά και να πας στο νοσοκομείο», συμπλήρωσε. Άρα η προστασία που έχει η τρίτη δόση είναι πολύ υψηλή κυρίως για τη βαριά νόσο. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, θα πρέπει να μάθουμε να προσέχουμε, να μην θεωρούμε την φράση ατομική ευθύνη, ανέκδοτο. Η 4η δόση θα γίνει σε όλους. Το πιθανότερο είναι να γίνει αρχικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών, ίσως εγκριθεί μέσα στον επόμενο μήνα, μέχρι να βγει το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna και της Pfizer».

Πράγμα που σημαίνει ότι από τον Απρίλη ξεκινάει η 4η δόση για τους άνω των 60 και στη συνέχεια θα πάρει σειρά ο γενικός πληθυσμός. Η σκέψη να εμβολιαστούν στο εξάμηνο όσοι έχουν ολοκληρώσει τις 3 πρώτες δόσεις, δείχνει να προκρίνεται τη στιγμή που μιλάμε με το βλέμμα πάντα στο επικαιροποιημένο εμβόλιο της Moderna και της Pfizer.

ΠΗΓΗ menshouse.grs

Προηγούμενο άρθροΣυναγερμός στην αγορά: Ολική «απόβαση» των Τούρκων στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΚ. Σκρέκας: Ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB προάγει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή