Eπίθεση κατά όσων χρησιμοποιούν την θεομηνία που έπληξε τη Σαμοθράκη για να κάνουν μικροπολιτική, εξαπέλυσε στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι σήμερα ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας μίλησε για λαϊκισμό κάποιων που μέσα από μονολόγους στα κοινωνικά δίκτυα θέλουν να αποκτήσουν ρόλο.

«Είπα τέλος στο ρουσφέτι και τη μαύρη διαχείριση, δεν κατάγομαι από κανένα πολιτικό ή οικονομικό τζάκι»

Ο κ. Βίτσας έκανε έναν σύντομο απολογισμό της τριετίας κατά την οποία είναι Δήμαρχος Σαμοθράκης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είπε τέλος στο ρουσφέτι και τη μαύρη διαχείριση ενώ είπε ότι ο ίδιος δεν κατάγεται από κάποιο πολιτικό ή οικονομικό τζάκι.

Ο Δήμαρχος στάθηκε στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που είχαν φέρει το Δήμο Σαμοθράκης στα όρια της χρεοκοπίας τα προηγούμενα χρόνια. Στάθηκε ιδιαίτερα στην Κοινοφελή επιχείρηση του Δήμου που από το 1999 μέχρι πριν 3 χρόνια, έφτασε να έχει χρέος συνολικά 750.000 ευρώ. Είπε ότι όταν ανέλαβε βρέθηκε αντιμέτωπος με δικαστικές αποφάσεις και πολλά προβλήματα όπως η προμήθεια καυσίμων και η κάλυψη άλλων βασικών αναγκών. “Ανασυντάξαμε την υπηρεσία εσόδων, βεβαιώσαμε οφειλές, εξασφαλίσαμε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον για τους εργαζόμενους, εξοφλήσαμε μισθούς, ρυθμίσαμε δάνεια χωρίς να επιβαρύνουμε το δήμο με νέα δάνεια, εξυγιάναμε προμήθειες καυσίμων, εισάγαμε την ηλεκτρονική πληρωμή, πληρώσαμε 600 χιλ σε δικαστικές αποφάσεις, περιορίσαμε τα έξοδα, ελέγχουμε απολύτως προμήθειες, δεν χρεώσαμε το δήμο ούτε 1 ευρώ», σημείωσε.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε σε μελέτη του ΙΟΒΕ που δημοσιεύτηκε το καλοκαίρι του 2017, από την οποία προκύπτει ότι το 62% των νησιωτικών δήμων, δεν έχει αναρτήσει οικονομικές καταστάσεις μέχρι τη χρήση του 2015. Διευκρίνισε ότι ο δήμος Σαμοθράκης από το απόλυτο τίποτα έφτασε μέσα στο καλύτερο 38% όσον αφορά τις υποχρεώσεις του.

Αναφέρθηκε και σε έργα όπως η πονεμένη ιστορία του  βιολογικού καθαρισμού που επανεκκινήθηκε, επιλύθηκαν νομικά ζητήματα, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση και πλέον έγινε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Κομοτηνης για να γίνει το έργο.

Άλλα έργα που προχωρούν σύμφωνα με τον κ. Βίτσα είναι:

-δημοτικό σχολείο της Καμαριώτισσας,

-μελέτη του λιμανιού της Καμαριώτσσας

-για το λιμάνι των Θέρμων εγκρίθηκε έργο 273 χιλ ευρώ.

-ανακατασκευή του Κέντρου Υγείας

Τόνισε ακόμη ότι συνεχίζονται τα προγράμματα της Βοήθειας στο Σπίτι, δημιουργήθηκε το  Κέντρο Κοινότητας μέσω ΕΣΠΑ, ενώ ο δήμος συμμετέχει στο πρόγραμμα ‘Φάρος Αρωγής’ και διαχειρίζεται πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας.

Υποστροφή στον τουρισμό μέχρι το 2014

Μέχρι το 2014, για κάποιους λόγους μάλλον επικοινωνιακούς περισσότερο και λιγότερο πραγματικούς, η κίνηση στη Σαμοθράκη είχε υποστροφή. Από το 2015 και μετά ανεβαίνει. Φέτος, τους 3 μήνες του καλοκαιριού, είχαμε 7% αύξηση, δήλωσε ο Δήμαρχος Σαμοθράκης.

Η κακοκαιρία που έπληξε το νησί

«Μετά από όλα αυτά, κι ενώ αρχίσαμε να βλέπουμε το μέλλον μας με αισιόδοξο τρόπο, ήρθε η φυσική καταστροφή της 26ης Σεπτεμβρίου, η οποία διέλυσε όλες τις υπάρχουσες, έστω προβληματικές, υποδομές» δήλωσε ο κ. Βίτσας. Εκτίμησε δε ότι η αποκατάσταση θα χρειαστεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν ως τώρα για επιστροφή στην ομαλότητα είπε όμως ότι ο ίδιος δε θα δεχτεί μπαλώματα. Επέμεινε στην ανάγκη να ολοκληρωθούν μελέτες για να γίνουν έργα όπως πρέπει.

Το πρόβλημα με το πλοίο

Αναφορικά με το πρόβλημα που δημιουργεί η προσωρινή παύση του ΣΑΟΣ ΙΙ για να γίνουν εργασίες συντήρησης, είπε ότι ο αν έμπαινε στη γραμμή το ΣΑΟΝΗΣΟΣ σε αντικατάσταση του ΣΑΟΣ ΙΙ δεν θα είχε προκύψει κανένα πρόβλημα ενώ συμπλήρωσε πως σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, από το καλοκαίρι το υπουργείο είχε ζητήσει από την εταιρεία να καλύψει 20 προϋποθέσεις και μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί οι 18. Η μακροχρόνια έλλειψη πλοίου θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα ανέφερε, όπως η τροφοδοσία του νησιού και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί κάποια λύση με τη συνδρομή του αρμόδιου υπουργείου.

ΠΗΓΗ alexpoli.gr

Προηγούμενο άρθροΑπάντηση του ΥΠΑΑΤ για τις καταστροφές στη Σαμοθράκη
Επόμενο άρθροΛαϊκή Συσπείρωση: “Καταψηφίστηκε από τη Δημοτική Αρχή & όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις η πρόταση ενάντια στην αξιολόγηση”