Ξένοι και Έλληνες επιστήμονες συμφωνούν ότι πλέον βρισκόμαστε στη αρχή του τέλους της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε ποσοστό άνω του 90% θεωρούν ότι μέσα στο 2022, με την εμβολιαστική κάλυψη να αυξάνεται διαρκώς, (αν δεν έχουμε κάποια μετάλλαξη που θα φέρει τα πάνω κάτω) ο κορωνοϊός θα γίνει πλέον μια ενδημική νόσος. Δεν θα εξαφανιστεί όμως και η ζωής μας δεν θα επιστρέψει σε μια μέρα στην προ κορωνοϊού κανονικότητα.

Ο καθηγητής, Νικόλας Χρηστάκης, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες περιγράφει τις φάσεις που θα ακολουθήσουν μέχρι να έρθει το οριστικό τέλος.

Ο Νικόλας Χρηστάκης μετά από 10 και πλέον χρόνια σπουδών, σε ιατρική και κοινωνιολογία, έλαβε το 2013 τη θέση του καθηγητή Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Ανθρώπινης Φύσης. Είναι επίσης συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστήμης Δικτύων του Yale, κατέχοντας τον ανώτερο ακαδημαϊκό βαθμό στο Πανεπιστήμιο («καθηγητής Sterling»), ο οποίος αποδίδεται στους αρίστους τους πεδίου τους. Το εν λόγω του Νικόλα Χρηστάκη είναι όπως… διαβάζεται: εξαιρετικά διευρυμένο. Κατέχει θέσεις στα τμήματα της Κοινωνιολογίας, της Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας, της Στατιστικής και Επιστήμης Δεδομένων, της Βιοϊατρικής Μηχανικής και της Ιατρικής.

Το 2009, συμπεριελήφθη στον κατάλογο των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων στον κόσμο, του περιοδικού Time. Το 2009 και το 2010 συμπεριελήφθη από το περιοδικό Foreign Policy στον κατάλογο των κορυφαίων στοχαστών παγκοσμίως.

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς μιλάμε για έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες επιστήμονες που οι προβλέψεις του από την αρχή της πανδημίας επιβεβαιώθηκαν πλήρως. Ο καθηγητής μιλώντας στο Athens Health Summit της Καθημερινής περιέγραψε την επόμενη μέρα:

«Φτάνουμε στο τέλος της αρχής, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την πανδημία. Ανέκαθεν ο κόσμος είχε μάθει να ζει με πανδημίες. Το βλέπουμε ακόμα και στον Όμηρο, αυτό που ζούμε δεν είναι πρωτοφανές. Αν δεν είσαι ερημίτης, είτε θα έχεις εμβολιαστεί είτε θα νοσήσεις.

Οι πανδημίες ανέκαθεν ήταν εποχές απώλειας καθώς ο ιός τελικά μολύνει όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και πολλά πράγματα ακόμα. Η πανδημία χωρίζεται σε φάσεις: Τώρα ζούμε την άμεση φάση, που  ελπίζουμε να τελειώσει εντός του 2022. Ακολουθεί η ανοσία αγέλης και μετά η ενδιάμεση φάση που θα είναι σαν τσουνάμι, τα νερά θα υποχωρήσουν και θα κάνουμε αποτίμηση. Αυτό θα συμβεί μέχρι το 2024. Πολλοί θα υποφέρουν από πένθος, παιδιά θα έχουν χάσει το σχολείο, άνθρωποι θα έχουν μείνει άνεργοι.

Το τελευταίο στάδιο είναι η μετά την πανδημία φάση, στην οποία η κατάσταση θα είναι όπως μετά τον πόλεμο, οι άνθρωποι θα χαίρονται, θα μπορούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή, θα δούμε μια απελευθέρωση, ακόμα και σεξoυαλική. Η Covid-19 θα έχει και ένα βιολογικό τέλος. Θα καταντήσει τελικά σαν μια γρίπη, σαν την ιλαρά, θα γίνει μια ενδημική νόσος. Οι πανδημίες είναι και κοινωνικά φαινόμενα, άρα έχουν κι ένα κοινωνικό τέλος. Οι πανδημίες πλέον θα συμβαίνουν όλο και πιο συχνά, λόγω και της κλιματικής αλλαγής».

ΠΗΓΗ: www.menshouse.gr

Προηγούμενο άρθροΔεν έχετε απογραφεί ακόμη; Έκτακτη ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ
Επόμενο άρθροΑγιά Σοφιά: Τι «έδειξαν» οι περγαμηνές που ήταν κρυμμένες σε τοίχο