Παρέστησαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο Άδωνης Γεωργιάδης – Συγχαρητήρια επιστολή από τον Αλέξη Τσίπρα προς τον Πατριάρχη

Τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι Θεία Λειτουργία για την 25η επέτειο της εκλογής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος επέδωσε ευχετήρια επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Άδωνη Γεωργιάδη.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι ο «ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμπληρώνει 25 έτη φωτισμένης διακονίας ως προκαθήμενος των Ορθοδόξων σε όλη την Οικουμένη. Επίτευγμα αυτής της λαμπρής του πορείας υπήρξε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος στην Κρήτη, η οποία μετέφερε το μήνυμα της Ορθοδοξίας στο σύγχρονο κόσμο. Ο Παναγιώτατος με την ποιμαντική και ανθρωπιστική του δράση εκφράζει την μακραίωνη παράδοση της πίστης και του Γένους με τρόπο που την κάνει όντως Οικουμενική. Του εύχομαι υγεία και δύναμη προκειμένου να προσφέρει πολλά ακόμα στην Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό».

Ο κ. Αμανατίδης βρίσκεται από την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη και παρευρέθηκε επίσης στην εορταστική εκδηλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος Ιμβρίων Κωνσταντινουπόλεως για τα 25 χρόνια εκλογής του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Υπενθυμίζεται ότι η Ίμβρος είναι η γενέτειρα του Παναγιωτάτου και εκεί μεγάλωσε, φυσικά προτού φοιτήσει στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην οποία αργότερα διορίστηκε βοηθός Σχολάρχης και πριν εκλεγεί Οικουμενικός Πατριάρχης στις 22 Οκτωβρίου του 1991.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο είχε ως θέμα την «Εκπαίδευση στην Ίμβρο». Στο πλαίσιό της εκφωνήθηκε ομιλία για την παρακμή και τον αφελληνισμό του νησιού τις προηγούμενες δεκαετίες αλλα και την άνθηση της Ρωμιοσύνης στην ‘Ιμβρο τα τελευταία χρόνια μετά και από την επαναλειτουργία των μειονοτικών σχολείων στο νησί. Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση στον πρώτο όροφο του Σισμανογλείου.

Το πρωί του Σαββάτου, κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην οποία χωροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, παρευρέθη από νωρίς το πρωί ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης.
Το «παρών» έδωσαν ακόμη ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Κυριάκος Λουκάκης, ο Γενικός Πρόξενος κ. Ευάγγελος Σέλερης με την σύζυγο του, οι Πρόξενοι κα Δανάη Βασιλάκη, κ. Γεώργιος Γαϊτάνης συνοδευόμενος από την σύζυγο του, η Πρόξενος της Αδριανούπολης κα Εύη Χαριτίδου και ο Ειδικός Γραμματέας επί των Θρησκευτικών Υποθέσεων κ.Ευστάθιος Λιανός – Λιάντης.

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησε ο αρχηγός των Μπεκτασίδων της Αλβανίας A. Dede Edmond Brahimaj, ο οποίος την Παρασκευή επισκέφτηκε τον Πατριάρχη στο Φανάρι, προκειμένου να τον συγχαρεί για την 25ετία του. Οι εκδηλώσεις για τα 25 χρόνια του Οικουμενικού Πατριάρχη ολοκληρώνονται το απόγευμα του Σαββάτου με την συναυλία κλασικής μουσικής στο Σισμανόγλειο Μέγαρο που διοργάνωσε ο Μητροπολίτης Δέρκων κ Απόστολος.

Επιστολή Ομπάμα σε Βαρθολομαίο για τα 25 χρόνια στον Πατριαρχικό Θρόνο

Επιστολή Ομπάμα σε Βαρθολομαίο για τα 25 χρόνια στον Πατριαρχικό Θρόνο

Με λόγια που αποπνέουν σεβασμό και αναγνώριση του πολυσχιδούς έργου τουΟικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, σε επιστολή του προς τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας του δίνει εγκάρδιες ευχές για τη συμπλήρωση 25 ετών στο πηδάλιο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας.

Η επιστολή που παρουσιάζει σήμερα το CNN Greece εστάλη από το Λευκό Οίκο στις 20 Οκτωβρίου 2016.

Ο Μπάρακ Ομπάμα, αποκαλεί τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας στυλοβάτη σοφίας και διαφωτισμού για όλο τον κόσμο. Μιλά, μεταξύ άλλων για το έργο του που αφορά τη γεφύρωση των διαφορών αλλά και τον αγώνα που κάνει για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επιστολή του Μπάρακ Ομπάμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη:

cnn greece epistoli obama se oikoymeniko patriarxiΠηγή: CNN Greece

Καθοδηγούμενος από τις διδαχές της πίστης του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι στυλοβάτης σοφίας και διαφωτισμού για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το ακατάπαυστο έργο του που αφορά, την προώθηση της ειρήνης και της αδελφοσύνης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την υποστήριξη των προσφύγων, μας ενθαρρύνει να φροντίζουμε για τον πλανήτη που ζούμε. Έχει βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις διαφορές και όλα όσα κρατούν μακριά τους ανθρώπους διαμέσου της ιστορίας.
cnn greece imvrosΣτην λατρεμένη του Ίμβρο. Πηγή: Νίκος Μαγγίνας

Στην καρδιά των προσπαθειών του βρίσκεται η θεμελιώδης αλήθεια για την ανθρωπότητά μας: Ότι είναι ιερή υποχρέωσή μας να περνάμε χρόνο εδώ στη γη εργαζόμενοι όλοι μαζί για να σφυρηλατήσουμε ένα λαμπρό μέλλον για όλους – συμπεριλαμβανομένων και των μελλοντικών γενεών. Ελπίζω ότι τα χρόνια που θα έρθουν να φέρουν συνεχόμενες ευλογίες στην πατριαρχεία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και στέλνω τις καλύτερες ευχές μου για αυτή τη σημαδιακή ημερομηνία».

maginasΣτο δημιουργικό εργαστήρι για προνήπια που βρίσκεται στην Αγία Τριάδα, στο Ταξίμ. Πηγή: Νίκος Μαγγίνας.
«Αποδίδω φόρο τιμής στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη συμπλήρωση των 25 ετών από την εκλογή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

22 Οκτωβρίου η 25η επέτειος του Βαρθολομαίου στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ήταν 22 Οκτωβρίου 1991 όταν στο Πηδάλιο της Πρωτόθρονης Εκκλησίας, εξελέγη ο από Γέρων Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος. Ο κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντώνης είναι ο 270ος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος ανέλαβε να οδηγήσει τη μητέρα εκκλησία στον 21ο αιώνα, να διατηρήσει αναμμένη της φλόγα της Ορθοδοξίας στην Κωνσταντινούπολη και να φέρει πιο κοντά τις ανά τον κόσμο Ορθόδοξης Εκκλησίες.

cnn greece grilandiaΣτη Γροιλανδία το 2007. Πηγή: Νίκος Μαγγίνας 

Γεννήθηκε στην Ίμβρο στις 29 Φεβρουαρίου 1940. Σπούδασε στη Ρώμη, στην Ελβετία και στο Μόναχο. Διορίστηκε αρχικά βοηθός Σχολάρχης στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στη συνέχεια Διευθυντής του νεοσύστατου Πατριαρχικού Γραφείου.

Χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Φιλαδελφείας ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1973 και το 1990 εξελέγη Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος.

ΠΗΓΗ CNN.GR – ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή 6 Ομοσπονδίων Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων, στον πρωθυπουργό για τα νέα διόδια απο Αλεξανδρούπολης εως Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΣτην Προεθνική Εφήβων ο Γιάννης Στούρας! – Με 10 κολυμβητές ο ΟΦΘΑ στους επίλεκτους κολυμβητές 2016-2017