Μεγάλη συγκίνηση στο Φανάρι, στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων. Για πρώτη φορά στην ιστορία, τον Τίμιο Σταυρό, που καταδύθηκε στα νερά του Κεράτιου Κόλπου, έπιασε Τούρκος που έχει βαπτιστεί Χριστιανός.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά τον Όρθρο, κατά τον οποίο χοροστάτησε, τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό, και στη συνέχεια προέστη της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Σεβ. Αρχιερέων Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, Επιτρόπου του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου, από την Εκκλησία της Κύπρου, και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Παρέστησαν ο  Ιωάννης Μπουρνούς, βουλευτής Λέσβου, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη  Γεωργία Σουλτανοπούλου, με τον σύζυγό της  Ιωάννη Ραπτάκη, Πρέσβη της Ελλάδος στο Ην. Βασίλειο, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη Ρομάν Νεντίλσκι, στελέχη του Προξενείου και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι αρχιερείς, οι επίσημοι και οι  πιστοί  εν πομπή μετέβησαν στην προκυμαία του Φαναρίου όπου ο Παναγιώτατος προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.

Στα κρύα νερά του Κερατίου, βούτηξαν περισσότεροι από 10 νέοι από την Πόλη και το εξωτερικό. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε στον νεαρό που έπιασε τον σταυρό ως ευλογία χρυσό επιστήθιο σταυρό, ενώ ευλόγησε και συνεχάρη όλους τους κολυμβητές, ευχαριστώντας τους που τήρησαν το έθιμο.

Ήταν η πρώτη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετά την περιπέτεια της υγείας του με  τον κορονοϊο .

Για πρώτη φορά στην ιστορία, τον Τίμιο Σταυρό, που καταδύθηκε στα νερά του Κεράτιου Κόλπου, έπιασε Τούρκος που έχει βαπτιστεί Χριστιανός.

Προηγούμενο άρθροΑθανάσιος Τσώνης: “Σε έναν κόσμο που βάλλεται από δοκιμασίες, ας είναι οδηγός μας το Φως της πίστης, της αγάπης και της αλληλεγγύης!”
Επόμενο άρθροΗλίας Τζιώρας: Ελληνικά Προξενεία στη Θράκη, η πολύτιμη προσφορά τους και η Αλεξανδρούπολη κατά τον 19ο αιώνα