Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Θεόδωρος Καράογλου: “Το 2020 θα είναι η χρονιά της Θράκης”

Θεόδωρος Καράογλου: “Το 2020 θα είναι η χρονιά της Θράκης”

Το μήνυμα οτι “από τη Θράκη αρχίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη” έστειλε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, με τη διήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε στις 6 και 7 Φεβρουαρίου στις Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης και Έβρου.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) είχε ένα ιδιαίτερα “πυκνό” πρόγραμμα επαφών το οποίο περιελάμβανε διαδοχικές συναντήσεις με τους Αυτοδιοικητικούς φορείς, τους Προέδρους των Επιμελητηρίων, καθώς και τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μαρώνειας και Κομοτηνής, Διδυμοτείχου-Ορεστιάδος και Σουφλίου, αλλά και τον Σοφολογιότατο Μουφτή Κομοτηνής.

Στις συναντήσεις με τους Αυτοδιοικητικούς φορείς ο κ. Καράογλου κατέγραψε το κοινό αίτημα των Δημάρχων να ενισχυθούν οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων με προσωπικό προκειμένου, ενόψει του νέου κοινοτικού πλαισίου στήριξης 2021-2027, να υπάρξει ωριμότητα μελετών για την υλοποίηση των μεγάλων έργων. Επίσης, άλλα ζητήματα που τέθηκαν ήταν το δημογραφικό, η διασυνοριακότητα της περιοχής, οι δυνατότητες αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θράκης, η βελτίωση του οδικού δικτύου, η ενίσχυση των υποδομών, η ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις πλημμύρες.

Από την πλευρά τους οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων εστίασαν στην ανάγκη να υπάρξει μεταφορικό ισοδύναμο για όλη την περιοχή καθώς, όπως είπαν, τα μεταφορικά κόστη καθιστούν τα τοπικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά.  Σε επιμέρους ζητήματα ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης έθεσε στην προμετωπίδα των προβλημάτων τον μεθοριακό σταθμό διέλευσης Νυμφαία-Μακάζα, ενώ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου αναφέρθηκε στο θετικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων που κατέγραψε το 2019, αφού μετά από τρία χρόνια αυξήθηκαν οι ιδρύσεις μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Ακολούθως ο κ. Καράογλου συμμετείχε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία εκπρόσωποι μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής. Σε αυτήν, όσοι πήραν το λόγο επικεντρώθηκαν στους τρόπους στήριξης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και της αναβάθμισής του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη Θράκη.

Ξεχωριστό σκέλος των συναντήσεων του κ. Καράογλου αποτέλεσαν οι επισκέψεις στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα και  στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό, με τους οποίους συζήτησε για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν για να τιμηθεί η επέτειος των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Ακόμη επισκέφθηκε και τον Σοφολογιότατο Μουφτή Κομοτηνής κ. Χαλήλ Τζιχάτ, επισημαίνοντας πως κοινή συνισταμένη των θρησκειών είναι η αγάπη.

Κάνοντας έναν απολογισμό της περιοδείας στη Θράκη ο Υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε πως “το διήμερο της παρουσίας μου στη Ροδόπη και τον Έβρο έγινε μια καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αλλά και των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την επίλυσή τους. Το 2020 δεν θα είναι απλά η χρονιά της Θράκης λόγω της σημαντικότατης επετείου της απελευθέρωσης και ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό, αλλά θα είναι και η χρονιά της Ελλάδας με την ανάταση της οικονομίας, κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη τα οποία θα γίνουν άμεσα κατανοητά στην προσωπική ζωή κάθε πολίτη.

Όσον αφορά τη Θράκη υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο, όσο ξανακερδίζουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όσο αποδεικνύουμε ότι γινόμαστε μια χώρα φιλική προς το επιχειρείν. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας!

Από τη Θράκη αρχίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα, βάζοντας τέλος στην αποβιομηχάνιση και τη διαρροή πόρων προς τις γειτονικές χώρες” σημείωσε ο κ. Καράογλου.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Δήμαρχο Αλεξανδρουπολης συζητήθηκαν καίρια θέματα που απασχολούν τον Δήμο και χρήζουν άμεσης λύσης, μεταξύ των οποίων η έλλειψη δεξαμενών καυσίμων στον κρατικό αερολιμένα «Δημόκριτος», γεγονός που αποτρέπει τις πτήσεις τσάρτερ να το προσεγγίσουν, η ανάγκη αναβάθμισης και ενίσχυσης με προσωπικό και εξοπλισμό του τελωνείου των Κήπων και η επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης της ανατολικής περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης. Επίσης, ο κ. Ζαμπούκης αναφέρθηκε στην ανάγκη εξασφάλισης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Σαμοθράκης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ακόμη και με άλλους προορισμούς προκειμένου το νησί να επανακάμψει και να απεγκλωβιστεί από το καθεστώς της απομόνωσης.

Με το πέρας της συνάντησης ο κ. Καράογλου δήλωσε: «Είχα τη δυνατότητα να ενημερωθώ από τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης για μια σειρά ζητημάτων και προβλημάτων που απασχολούν τον όμορφο και πολύ μεγάλο δήμο της Αλεξανδρούπολης και κυρίως για τους στόχους, για το πρόγραμμα, για τις προοπτικές αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι με την καλή συνεργασία, που τη θεωρώ δεδομένη σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας από τον Δήμο, την Περιφέρεια, το Υπουργείο Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας-Θράκης και γενικότερα με την Κυβέρνηση τα ζητήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν και ένα καλύτερο, ένα ευοίωνο μέλλον για την Αλεξανδρούπολη, για τον Έβρο συνολικά, μπορεί να ανατείλει. Εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε, να προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό και πιστεύουμε ότι μόνο ενώνοντας δυνάμεις μέσα από συνεργασίες μπορούμε να πετύχουμε το θεμιτό αποτέλεσμα που θα είναι προς όφελος και των πολιτών της περιοχής αλλά κυρίως συνολικά της χώρας μας». 

Από την πλευρά του ο κ. Ζαμπούκης ανέφερε: «Όπως είπε ο κ. Υπουργός, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να σχεδιάσουμε και να περάσουμε πλέον από τις ιδέες και τη θεωρία στην εφαρμογή. Ξεκίνησε μεν εθιμοτυπικά και θετικά η συζήτησή μας, φαντάζομαι όμως ότι με το πέρας του χρόνου και όταν θα συστηνόμαστε ως Δήμος Αλεξανδρούπολης στο Υπουργείο που εποπτεύει ο κ. Υπουργός, θα έχουμε θετικές εξελίξεις και αισιόδοξα μηνύματα πολύ σύντομα, διότι είναι μεγάλα τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας και είναι νευραλγικά ως προς την υλοποίησή τους. Γιατί η επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων θα δώσει νότες αισιοδοξίας όχι μόνο στον επιχειρηματικό και τουριστικό κόσμο αλλά γενικότερα στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, της Αλεξανδρούπολης αλλά και όλης της Θράκης».


Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης καλωσόρισε τον Υπουργό και στην συνέχεια έκανε αναφορά σε θετικά αποτελέσματα και σε καίρια ζητήματα που ταλανίζουν το τοπικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην διάκριση του Επιμελητηρίου σε πρόσφατη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας και το θετικό ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών επιχειρήσεων το 2019, όπου μετά από χρόνια αυξήθηκαν οι ιδρύσεις μεταποιητικών επιχειρήσεων. 

Αναφορικά με τα προβλήματα εστίασε στην ανάγκη να τακτοποιηθεί το ζήτημα της αποπληρωμής της επιδότησης κόστους εργασίας 12% και στην ανάγκη για μεταφορικό ισοδύναμο για όλη την περιοχή, καθώς τα μεταφορικά κόστη καθιστούν τα τοπικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην υποστελέχωση του τελωνείου Αλεξανδρούπολης επισημαίνοντας ότι η γεωπολιτική θέση της πόλης σε συνάρτηση με την μελλοντική ιδιωτικοποίηση του Λιμένα και τις επενδύσεις σε υγροποιημένο αέριο, θα μετεξελίξουν προοδευτικά την περιοχή σε ενεργειακό και οικονομικό κόμβο, καθιστώντας την στελέχωση του τελωνείου επιτακτική ανάγκη. Χαρακτήρισε επίσης απαραίτητη την αναβάθμιση των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών των Τελωνείων των Κήπων και των Καστανέων, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, κάνοντας ειδική αναφορά στην αναβάθμιση του Τελωνείου των καστανέων και των διοικητικών του υπηρεσιών ώστε να είναι εφικτή η εξυπηρέτηση και των εμπορικών συναλλαγών. Ανάμεσα στις τοποθετήσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου, αυτή που ξεχώρισε ήταν η εστίαση και ενίσχυση της έρευνας και η ανάγκη για την σύνδεση των επιχειρήσεων με τον πρωτογενή τομέα και τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπου ενημέρωσε τον Υφυπουργό για την έναρξη λειτουργίας θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας από το Επιμελητήριο Έβρου εντός του 2020. 

Ο Υφυπουργός συνεχάρη τον Πρόεδρο για την διάκριση και αναφέρθηκε  στην στόχευση της Κυβέρνησης να δημιουργήσει φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις,  με σταθερό φορολογικό νόμο. Επίσης έκανε αναφορά στο γεγονός ότι ήδη έχει επιτευχθεί από τη Κυβέρνηση μείωση του φόρου μερισμάτων και των κρατήσεων. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι ο στόχος της Κυβέρνησης είναι να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα με στόχο να επενδύσει στην δημιουργία ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για επιχειρήσεις και στο κοινωνικό κράτος. Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του με ειδική αναφορά στην ανάγκη να αναβαθμιστεί το τελωνείο Κήπων και ζήτησε στο σύντομο μέλλον να οργανωθεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Έβρου ένα πρόγραμμα επίσκεψης στις επιχειρήσεις της περιοχής. 

 Με το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ΄Έβρου παρέδωσε υπόμνημα με αναπτυξιακές προτάσεις και πολιτικές για την Π.Ε. Έβρου συνοδευόμενο από ειδικό παράρτημα κλαδικών προτάσεων . 

Exit mobile version