Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ισραηλινός πύραυλος SPIKE NLOS, Game Changer για το Αιγαίο και τον Έβρο

Ισραηλινός πύραυλος SPIKE NLOS, Game Changer για το Αιγαίο και τον Έβρο

Η πρόσφατη παρουσίαση του πυραύλου SPIKE NLOS στην Ελλάδα, είναι κάτι που μάλλον καθυστέρησε πάρα πολύ να γίνει. Αν είχαμε να διαλέξουμε κάτι από το ισραηλινό οπλοστάσιο, το πρώτο στη λίστα μας θα ήταν ο πύραυλος SPIKE NLOS, κι όχι κάποιο τυφέκιο ή όχημα 4Χ4. Όχι ότι η υπόλοιπη οικογένεια του SPIKE δεν είναι εξίσου καλή και ανώτερη των ανταγωνιστών, αλλά όπλο αντίστοιχο του SPIKE NLOS δεν υπάρχει κάπου αλλού. Θα είμαστε λοιπόν σαφείς από την αρχή, ο SPIKE NLOS είναι ένα όπλο που σίγουρα θα θέλαμε να το δούμε σε υπηρεσία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το Ισραήλ έχει σχεδόν τις ίδιες ιδιομορφίες με την Ελλάδα. Αλλά καθώς, σαν χώρα, δεν είχε την τύχη να βρίσκεται προστατευμένο μέσα σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, φρόντισε να αξιοποιήσει όλες τις απαραίτητες λύσεις έτσι ώστε να επιβιώσει μέσα σε ένα περιβάλλον δύσκολο, περικυκλωμένο από εχθρούς, δεκάδες φορές ισχυρότερους από το ίδιο. Εντούτοις έχει καταφέρει να επιβιώσει, και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους του μια ποιότητα ζωής εφάμιλλης ή και ανώτερης της Δύσης. Φυσικά, και την απαραίτητη ασφάλεια…

Οι αμυντικές λύσεις που έχει αναπτύξει το Ισραήλ αξίζουν όχι ένα άρθρο, ούτε καν βιβλίο, αλλά ένα ξεχωριστό site, μόνο για να εξηγούμε τι έχουν δημιουργήσει στον αμυντικό τομέα οι άνθρωποι εκεί στη Μέση Ανατολή. Ένα προϊόν όμως που αξίζει ειδικής αναφοράς, και που έχει μάλιστα και αυξημένο ελληνικό ενδιαφέρον, πρέπει σίγουρα να παρουσιαστεί στο site μας. Ο πύραυλος SPIKE NLOS.

Το όπλο είναι πραγματικά μοναδικό. Εκτοξεύεται από ελικόπτερο ή όχημα, χωρίς όμως μεγάλη εκτόνωση αερίων ή τεράστια φλόγα. Παίρνει ύψος, και μεταφέρει την εικόνα στον χειριστή, που το “πετά” σαν ένα UAV υπερυψηλής ταχύτητας. Η εικόνα και η κατεύθυνση γίνεται με οπτική ίνα, μέχρι την απόσταση των 8 περίπου χιλιομέτρων. Μετά, το όπλο μπορεί να συνεχίσει μέχρι και τα 32 (!) χιλιόμετρα, ενώ κατεύθυνσή του, και αποστολή εικόνας και δεδομένων να γίνεται με ασύρματη ζεύξη. Αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσετε σχετικό βίντεο.

Το όπλο επιδείχτηκε στην Ελλάδα πάνω σε όχημα SANDCAT της PLASAN, της μοναδικής εταιρείας που έχει υποβάλει προσφορά για την ΕΛΒΟ. Φυσικά μπορεί να τοποθετηθεί πάνω σε διάφορα οχήματα, και δεν είναι δεσμευτικό να τοποθετηθεί πάνω σε SANDCAT. To όπλο μπορεί να τοποθετηθεί και σε ελαφρά πλοία, πυραυλακάτους, περιπολικά, αλλά και μεγαλύτερα πλοία, δίνοντας έτσι μοναδικές δυνατότητες προσβολής στόχων στη θάλασσα αλλά και στην ξηρά.

ΠΗΓΗ www.ptisidiastima.com

Exit mobile version