Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ιστορικές μνήμες στον Άγιο Ελευθέριο

Ιστορικές μνήμες στον Άγιο Ελευθέριο

Το πρωί της Κυριακής 1 Δεκεμβρίου 2019 στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ν. του Αγ. Ελευθερίου , ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμ. Χριστόδουλος Καραθανάσης προχώρησε σε κάποιες γνωστοποιήσεις προς τους ενορίτες.

Στην προσπάθεια της εξεύρεσης ολόκληρης της ιστορικής διαδρομής της ενορίας βρέθηκε μια παλαιά εικόναντου Αγίου Ελευθερίου η οποία έδειχνε και έχει επιζωγραφιστεί. Μετά από απόφαση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού δόθηκε για συντήρηση κατά την διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε κάτω από τα τελευταία στρώματα χρωμάτων μια πιο παλιά εικόνα του Αγίου που στο κάτω μέρος της δεξιά αναγράφεται η χρονολογία 1923.

Παράλληλα με την ενέργεια αυτή, σε μια αναζήτηση του π. Αθανασίου Γραμμένου (εφημερίου της Χηλής) στα Πρακτικά της Εφοροδημογεροντίας, βρέθηκε το Πρακτικό της αλλαγής του ονόματος της ενορίας από Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου σε Άγιο Ελευθέριο. Το Πρακτικό υπογράφεται στις 2 Δεκεμβρίου 1923. Αυτή η εικόνα είναι η πρώτη εικόνα που αγιογραφήθηκε μετά την απόφαση και τοποθετήθηκε στο τέμπλο του παλαιού ξύλινου ναού.

Exit mobile version