Στο πλαίσιο των επισήμων εορταστικών  εκδηλώσεων του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως για τα «Ελευθέρια της Θράκης 2018», η Λέσχη Αλεξανδρουπολιτών 2017, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, διοργάνωσε επετειακή εκδήλωση για το ιστορικό γεγονός της ενσωματώσεως της Θράκης στην εθνική επικράτεια της Ελλάδος, το Σάββατο, 5 Μαίου 2018 και περί ώρα 11.00 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Θεάτρου Αλτιναμάζη», στο Δημοτικό Πάρκο Αλτιναμάζη Αλεξανδρουπόλεως, με κεντρικό ομιλητή τον Θεολόγο – Εκκλησιαστικό Ιστορικό – Νομικό κ. Ιωάννη Ελ. Σιδηρά, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα:

«Ο εθνικός άθλος της ενσωματώσεως της Θράκης στην εθνική επικράτεια της Ελλάδος. Ιστορικές, πολιτικές και διπλωματικές πτυχές του ζητήματος από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου έως και την 14η Μαίου 1920». Ο κ. Σιδηράς μετά το πέρας της ομιλίας του, παρουσίασε οπτικό υλικό με σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες της περιόδου 1900 – 1920 που αφορούσαν την Θράκη και το οποίο είχε επιμεληθεί ο Μαθηματικός κ. Γεώργιος Μιχ. Μπραντής.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς ο πόεδρος της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών κ. Νικόλαος Μανδάνης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, ο διοικητής της 12ης Μεραρχίας κ. Κούκος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν ο πρώην δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης κ. Σουλακάκης και ο διοικητής της 12ης Μεραρχίας κ. Κούκος.  Παρευρέθησαν ο εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, Αρχιμ. κ. Θεόκλητος, ο αντιπεριφερειάρχης κ.  Δημήτριος Πέτροβιτς, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, κληρικοί, αξιωματικοί, πρόεδροι συλλόγων και φορέων, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.  Η εκδήλωση άρχισε με την έπαρση της μεγαλύτερης Ελληνικής Σημαίας που μεταφέρθηκε από το Διδυμότειχο και ολοκληρώθηκε με την υποστολή της. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έλαβαν μέρος και χορευτικά συγκροτήματα από τον Ν. Έβρου και την Πάτρα.

Προηγούμενο άρθροΤελέσθηκαν τα Θυρανοίξια του ναϊδίου των Ρώσων Αγίων στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική εκδήλωση για την ιστορία της Μάκρης