Οι ΗΠΑ εγκαθιστούν αντιαεροπορική – αντιπυραυλική ομπρέλα στον Έβρο μετά τις τουρκικές παραβιάσεις και τις απειλές της Μόσχας.

Γράφει ο Δήμος Βερύκιος

«Αστακός» η Αλεξανδρούπολη με υπερσύγχρονη αντιαεροπορική και αντιπυραυλική ομπρέλα εφάμιλλη με εκείνη που διαθέτει η Βάση της Σούδας προβλέπει το αμερικανικό σχέδιο που μετατραπεί την Αλεξανδρούπολη σε παρακαμπτήρια οδό των Δαρδανελλίων για τη μετακίνηση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων αλλά και σε ενεργειακό κόμβο για τη προώθηση υγροποιημένου αερίου LNG προς τις αγορές των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης.

Η αναγκαιότητα για την άμεση υλοποίηση του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος που αφορά την ενίσχυση της αντιαεροπορικής – αντιπυραυλικής προστασίας του λιμένος και του κόλπου της Αλεξανδρούπολης που προβλέπεται να γίνει ο τερματικός σταθμός LNG και η μετατροπή του υγροποιημένου αερίου και απλό αέριο για να μπορεί να προωθηθεί στα Βαλκάνια μέσω των αγωγών, επανήλθε με πιο επιτακτικό τρόπο με την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου μόλις 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Οι απρόσκλητοι νυχτερινοί επισκέπτες της περασμένης Τετάρτης, σχεδόν πάνω από την Αλεξανδρούπολη, φυσικά και δεν κόμιζαν μόνο το σύνηθες μήνυμα στην Αθήνα περί αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο όπως κάθε φορά κάνουν τα τουρκικά μαχητικά όταν μπαίνουν απροειδοποίητα στο Αιγαίο. Αυτή την φορά στην νυχτερινή πτήσης τους τα Τουρκικά μαχητικά έστελναν έμπρακτο μήνυμα δυσαρέσκειας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό κόμβο και παρακαμπτήρια οδό των Στενών για μεταφορά στρατευμάτων στα Βαλκάνια.

Με το θέμα της ασφάλειας της Αλεξανδρούπολης έχει ασχοληθεί προσωπικά ο πρώην αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα και νυν υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα ενέργειας ! Τις επόμενες μέρες θα διεξήχθη νέα σύσκεψη για το ίδιο θέμα με την συμμετοχή αμερικανών και Ελλήνων αξιωματούχων. Ωστόσο η αμερικανική πλευρά συνέστησε ψυχραιμία στην Αθήνα καθ ότι πλέον είναι αμερικανική υπόθεση να συνετιστεί η Τουρκία και να μην προκαλεί πλησίον ή πάνω από χώρους και περιοχές που είναι ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα, όπως στην προκειμένη περίπτωση η Αλεξανδρούπολη.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει την νυχτερινή πτήση των δυο τουρκικών F-16 μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη «σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας», την οποία και ενέταξε στην ευρύτερη προσπάθεια της Τουρκίας «να προβάλει τον νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Πάντως ο εκσυγχρονισμός και ενίσχυση της αντιαεροπορικής – αντιπυραυλικής των εγκαταστάσεων -αμερικανικών συμφερόντων- στην Αλεξανδρούπολη απασχόλησαν και πάλι πρόσφατα τις Αρχές (ελληνικές και αμερικανικές) όταν η Μόσχα εκτόξευσε απειλές ότι επιφυλάσσεται για τον τρόπο αντιδράσεις ως προς την στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση στον πόλεμο της Ουκρανίας. Είναι το θέμα: «Ασφάλεια Αλεξανδρούπολης» που πήρε στις αποσκευές του ο Τζέφρι Πάιατ αναχωρώντας από την Αθήνα για Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΠΗΓΗ www.ieidiseis.gr

Προηγούμενο άρθροToυρκία: Προδόθηκαν οι Τούρκοι για τους ελληνικούς Meteor – Δεν το λένε
Επόμενο άρθροΟ Χρήστος Γκουγκουλάκης νέος πρόεδρος του Πολυκοινωνικού του Δήμου Αλεξανδρούπολης