Όχι στα πρόστιμα και στην εκδίωξη των βαρκών από την Απολλωνιάδα!

Ερασιτέχνες αλιείς, που έχουμε τις βάρκες μας στην Απολλωνιάδα, επισκεφτήκαμε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, κ. Ηλία Δαστερίδη για να ζητήσουμε τον καθαρισμό της ακτής και της γλίστρας στην Απολλωνιάδα από τα φερτά υλικά και τα σκουπίδια που έχει συσσωρεύσει ο νοτιάς των χειμερινών μηνών, προκειμένου ο χώρος να είναι λειτουργικός και ευπρεπής.

Μάλιστα, είχαμε πρόθεση να ζητήσουμε να γίνει γενικότερη βελτίωση του χώρου με βαψίματα, φυτά, παγκάκια, βρύση, καλάθια σκουπιδιών κλπ., καθώς δεκάδες συμπολίτες μας, οικογένειες με παιδιά και επισκέπτες της πόλης μας περνούν καθημερινά από το σημείο, βγαίνουν φωτογραφίες με τις βάρκες, τα παιδιά παίζουν στην ακτή. Θέλαμε λοιπόν αναβάθμιση της περιοχής, η οποία είναι και ένα από τα λίγα σημεία στην παραλιακή άμεσης, ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα και που αποτελεί τοπόσημο της πόλης, με το γιαλό και τις βάρκες να είναι στην μνήμη όλων μας από την παιδική μας ηλικία.

Πριν προλάβουμε να μπούμε καν σε αυτή τη συζήτηση, ενημερωθήκαμε από τον κ. Δαστερίδη ότι έχει γίνει κάποια καταγγελία από σύμβουλο της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης για τη στάθμευση εκεί των βαρκών και ότι ζητήθηκε να μας επιβληθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ για κάθε βάρκα και επιπλέον πρόστιμο για δέστρες που κάποιοι έχουν τοποθετήσει!

Εδώ και δεκαετίες – ουσιαστικά φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια – στο σημείο υπάρχουν σταθμευμένες βάρκες επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων. Όλοι μας θυμόμαστε το ανάχωμα με τα βίντσια πάνω του. Ο δήμος Αλεξανδρούπολης προχώρησε στην ανάπλαση και τη διαμόρφωση του χώρου ειδικά για τέτοια χρήση το 2014 και μετά την ανάπλαση, δηλ. εδώ και 8 χρόνια (!) οι βάρκες σταθμεύουν εκεί κανονικά και ουδέποτε υπήρξε κάποια αναφορά ή προειδοποίηση ότι αυτό απαγορεύεται. Φυσικά ούτε αντίστοιχη σήμανση υπάρχει.

Έτσι λοιπόν, χωρίς κάποια ενημέρωση, κάποια εξήγηση ή έστω προειδοποίηση μάθαμε ότι αναζητούνται τα στοιχεία μας μέσω του λιμεναρχείου για να μας επιβληθούν πρόστιμα και τελικά να μας διώξουν από την Απολλωνιάδα.

Ζητάμε λοιπόν να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα παραβρεθούμε για να το θέσουμε προ ημερησίας διάταξης, όπως έχουμε δικαίωμα, και θέτουμε τα εξής αιτήματα προς τους Δημοτικούς Συμβούλους για να τα ξέρουν και να τοποθετηθούν:

  1. Να μην επιβληθούν τα εξοντωτικά πρόστιμα.
  2. Να παραμείνουν οι βάρκες στο σημείο, όπως υπάρχουν εδώ και 100 χρόνια.
  3. Να ευπρεπιστεί ο χώρος, να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει ανάσα για τη γειτονιά, τους κατοίκους της πόλης και τους επισκέπτες.
  4. Να απομακρυνθούν τα μπάζα από τις εργασίες του 2014 (πέτρες, μπετά, σίδερα κλπ.) μέσα από τη θάλασσα, όπου τα πέταξαν οι εργολάβοι με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει ο βυθός, να μην είναι λειτουργική η γλύστρα και τελικά να είναι επικίνδυνο για κάποιον να κολυμπήσει στη θάλασσα στο σημείο αυτό.

Η παρουσία των βαρκών στην Απολλωνιάδα είναι κεντρικό κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσης της πόλης μας. Για αυτό απευθυνόμαστε σε όλη τη γειτονιά, στους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους πολιτιστικούς συλλόγους να μας στηρίξουν, υπογράφοντας το κείμενο που ακολουθεί. Ειδικά φέτος, 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό μας, να μην επιτρέψουμε να μας διώξουν και από εδώ!

Οι ερασιτέχνες «βαρκάρηδες» – ψαράδες της Απολλωνιάδας

…………………………………………………………………………………………………………..

Κείμενο υπογραφών

Να μην φύγουν οι βάρκες από την Απολλωνιάδα!

Πριν από 100 χρονιά οι προερχόμενοι από την Αίνο και Απολλωνιάδα πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων ήταν ψαράδες, εγκαταστάθηκαν στο παραθαλάσσιο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης, την Απολλωνιάδα.

Υπάρχει σε όλους μας, που μεγαλώσαμε σε αυτόν τον τόπο, η εικόνα από τις ψαρόβαρκες κάτω στην απολλωνιαδίτικη θάλασσα, σήμα κατατεθέν της πόλης μας.

Μετά την ανάπλαση της παραλιακής, ο χώρος για τις βάρκες περιορίστηκε σε ένα μικρό κομμάτι, το οποίο διαμορφώθηκε αποκλειστικά και μόνο για αυτόν τον λόγο. Η διαβεβαίωση τότε από την Δημοτική Αρχή ήταν ότι θα μπορούσαν οι κάτοικοι της περιοχής να αφήνουν εκεί τις βάρκες τους.

Και έτσι έγινε, δημιουργώντας μια γραφική γωνιά στην πόλη, που προσπαθεί να σπάσει την αχρωμία και την μονοτονία του τσιμέντου και της καρέκλας.

Πρόσφατα όμως, σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης, κάνοντας καταγγελία, εγείρει το θέμα να διωχθούν οι εναπομείναντες βάρκες από την Απολλωνιάδα, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για το γιατί.

Επειδή όμως εμείς αγαπάμε αυτόν το τόπο, επειδή μεγαλώσαμε στην γραφική Απολλωνιάδα, ζητούμε την αξιοποίηση αυτού του μέρους προς όφελος των κάτοικων και όχι να τους διώξουμε από εκεί.

Ζητούμε να γίνεται τακτικός καθαρισμός από το Δήμο Αλεξανδρούπολης του χώρου που βρίσκονται οι βάρκες, καθώς είναι σημείο εκτιθέμενο στους νοτιάδες με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται διάφορα σκουπίδια, δίνοντας έτσι το δικαίωμα σε κάποιους να τα φωτογραφίζουν και να κατηγορούν τους Απολλωνιαδίτες ή τους επαγγελματίες της περιοχής.

Να αναβαθμιστεί με μερικά παγκάκια, μια βρύση, κάποιες ζαρντινιέρες με λουλούδια, να βαφούν τα τοιχία αριστερά και δεξιά, να ομορφύνει ο τόπος. Για να τον απολαμβάνουμε εμείς, τα παιδιά μας, όλοι οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης.

Να παραμείνουν οι βάρκες ως σήμα κατατεθέν της Απολλωνιάδας και ως ένας από τους ελαχίστους εναπομείναντες χώρους που έχουμε ελεύθερη πρόσβαση.

Οι κάτοικοι – οι επαγγελματίες της Απολλωνιάδας

Προηγούμενο άρθροΗ βάση στην Αλεξανδρούπολη και το LNG προωθούν την ανάπτυξη της Θράκης; (γράφει ο Δημήτρης Μακροδημόπουλος)
Επόμενο άρθροΓιάννης Βαταμίδης: “Δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να διοικήσει… Υπάρχει σοβαρό θέμα…”