Δεν αλλάζει τελικά ο τρόπος επιλογής, εκ μέρους των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών, των γενικών η εκτελεστικών γραμματέων οι οποίοι  προίστανται της διοικητικής ιεραρχίας στον α’ και β’ βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των προέδρων, αντιπροέδρων κλπ που τοποθετούνται ως οι επικεφαλής σε δημοτικές και περιφερειακές επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέκρουσε πρύμναν μετά τις σφοδρές  αντιδράσεις που προκάλεσε σε Δημάρχους και Περιφερειάρχες  η πρόταση του υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα για αλλαγή του τρόπου επιλογής αλλά και των προσώπων που θα προίστανται στο εξής των διοικητικών υπηρεσιών των Δήμων και Περιφερειών.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι γενικοί και εκτελεστικοί διοικητικοί γραμματείς ή οι πρόεδροι,αντιπρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι δημοτικών  επιχειρήσεων θα επιλέγονταν από τους Δημάρχους ή τους Περιφερειάρχες από τη δεξαμενή του Εθνικού Μητρώου Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο θα απαρτίζεται, μετά από αξιοκρατική επιλογή,από τους ικανότερους και προσοντούχους μάνατζερ του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.

Η επιλογή τους από του δημοτικούς ή περιφερειακούς άρχοντες θα γίνονταν μεταξύ τριών προσώπων, τα οποία  θα πρότεινε το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεως, αντί του απευθείας διορισμού οποιονδήποτε προσώπου που δικαιούται να τοποθετήσει σήμερα ο κάθε Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης.

Μάλιστα, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι επιλογές και τοποθετήσεις σε Νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις του δήμου) γίνονται με δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του.

Στόχος της πρότασης του υπουργείου Εσωτερικών ήταν να είναι πιο αντικειμενικά και αξιοκρατικά τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων για τη διοίκηση του πρώτου και δεύτερου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Η πρόταση αυτή του υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος αλλά και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος “Με την πρόταση αυτή,ανέφερε ο Γ. Πατούλης πρόεδρος της ΚΕΔΕ, καταργείται ο θεσμός του Δημάρχου και η διοίκηση των δήμων παραδίδεται όχι στους αιρετούς εκπροσώπους της, αλλά σε μια δημοσιουπαλληλική ιεραρχία που δεν διαθέτει καμιά λαϊκή νομιμοποίηση.

Ουσιαστικά, επιχειρούν να αντικαταστήσουν τη λαϊκή βούληση με το διορισμένο γραμματέα”.

newpost.gr

Προηγούμενο άρθροΕυάγγελος Λαμπάκης: “Η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει τους Δημάρχους και να διορίσει “κομισάριους”… Πάμε για κατάργηση εκλογών”
Επόμενο άρθροΔημήτρης Πέτροβιτς: “Έτρεξα μαζί με τους αυριανούς Παραολυμπιονίκες”