Από σάλτσες ντομάτας και τραχανά λαχανικών μέχρι όσπρια και άλευρα η οικοτεχνία βιολογικών προϊόντων αντλεί τις πρώτες ύλες από τη δική της παραγωγή.

Ο μπαξές είναι συνυφασμένος με τη ζωή της. Μέχρι και σήμερα άλλωστε δεν έχει φάει ποτέ λαχανικά από σούπερ μάρκετ ούτε καν από  μανάβικο. Με βάση αυτές τις φυσικές γεύσεις και τις αυθεντικές μυρωδιές των παιδικών της χρόνων, η νηπιαγωγός Χρύσα Μπίμπαση μαζί με τα παιδιά και τον σύντροφό της, αλλά και με την πολύτιμη στήριξη και εμπειρία των γονιών της, δημιούργησε την οικοτεχνία βιολογικών προϊόντων «Κήπος Υγείας» στην Παλαγία Αλεξανδρούπολης. Αξιοποιώντας τις οικογενειακές καλλιέργειες των 80 στρεμμάτων –από όπου 15 είναι ο μπαξές- με λαχανικά, σιτηρά, όσπρια και τσάι του βουνού, η «Κήπος Υγείας» έχει δημιουργήσει μια πλούσια γκάμα προϊόντων, από σάλτσες τομάτας, θρακιώτικο τραχανά λαχανικών και τραχανά με αλεύρι ρεβιθιού μέχρι όσπρια και άλευρα.

Σήμερα τα προϊόντα της μπορεί να τα βρει κανείς σε καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και πόλεις της Κρήτης, αλλά και μέσω του e-shop της, ενώ η γεωγραφική κάλυψή της διευρύνεται συνεχώς. Μάλιστα, η οικοτεχνία κάνει και εξαγωγές σε Βέλγιο και Γερμανία, ενώ έχει επαφές και στην Αυστρία.

«Στην οικογένεια λέγαμε ”σήμερα θα φάμε… κήπο”, εννοώντας πως θα φάμε βραστά λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι, χόρτα, όλα από τον κήπο μας. Κάπως έτσι βγήκε και το όνομα της οικοτεχνίας, ένας κήπος όλο υγεία» λέει στη Voria η Χρύσα Μπίμπαση, εξηγώντας πως η φιλοσοφία τους είναι η επιστροφή στο παραδοσιακό και η κάλυψη των αναγκών για υγιεινή διατροφή μέσα από τη φύση. «Δεν υπάρχει μυστική συνταγή, μόνο παράδοση και φύση. Αυτές μας τα έχουν δώσει όλα» λέει.

Από τους οικογενειακούς μπαξέδες στην οικοτεχνία

Οι γονείς της Χρύσας Μπίμπαση, Ηρακλής και Παρασκευή, είχαν ανέκαθεν μπαξέδες ως μια συμπληρωματική ασχολία παράλληλα με τις κανονικές τους δουλειές, αυτές του οικοδόμου και της νοσηλεύτριας. Κάπως έτσι, η ίδια ως παιδί θεωρούσε αυτονόητο πως στο καθημερινό τραπέζι θα υπήρχαν φρέσκα λαχανικά, αλλά και αυγά από τις κότες ή γάλα από την κατσίκα της οικογενειακής φάρμας. Θυμάται να τρώει ντομάτες απευθείας από τον μπαξέ και να ξαπλώνει στο γρασίδι, για να μυρίσει τη φύση. Ακόμα όμως κι όταν μεγάλωσε κι έφυγε από το σπίτι, είχε πάντα ένα δικό της μικρό μπαξέ για να εξασφαλίζει τα καθημερινά της λαχανικά. Με όλη αυτή την προϊστορία το 2011 αποφάσισαν μαζί με τον σύντροφο και τα παιδιά της να αναλάβουν τους οικογενειακούς μπαξέδες, να τους επεκτείνουν και να αυξήσουν τις παραγωγές. Αρχικά τα λαχανικά κατευθύνονταν σε φίλους, στην οικογένεια και σε κάποια καταστήματα εστίασης, στη συνέχεια όμως η ποιοτική πρώτη ύλη τούς δελέασε, ώστε να μπουν και στη μεταποίηση, ξεκινώντας με τη σάλτσα ντομάτας, που είναι και η ναυαρχίδα της παραγωγής τους. Ο μεγάλος της γιος, Τηλέμαχος Μπούτος, μηχανικός παραγωγής και διοίκησης, μπήκε γρήγορα στο νόημα της οικοτεχνίας, το ίδιο και η κόρη της, Εύη, που ασχολείται με τη μαγειρική και τελειώνει τη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Ακόμα και το τρίτο, μικρότερο παιδί, ο Ηρακλής Μπούτος, βοηθά, όπως επίσης και οι γονείς της -οι συνταγές μάλιστα είναι σε μεγάλο βαθμό της μητέρας της-  ενώ υπεύθυνος για τον μηχανολογικό εξοπλισμό είναι ο σύντροφός της Νάκος Φιλιππίδης.

«Οι μυρωδιές και οι γεύσεις είναι οι αναμνήσεις μου και μπορούν να υποστηρίξουν τις συνταγές μας. Στους μπαξέδες μας δε υπάρχει κανένα υβρίδιο ούτε φυσικά γενετικά τροποποιημένοι σπόροι. Στα καθαρά χωράφια μας σπέρνουμε τους σπόρους που μας κληροδότησαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας. Αυτούς που οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας» λέει η Χρύσα Μπίμπαση, τονίζοντας πως σύνθημα της «Κήπος Υγείας» είναι «αψέκαστοι, τίμιοι και καθαροί», με σήμα κατατεθέν ένα αγέρωχο σκιάχτρο να προστατεύει την παραγωγή του.

Πηγή: www.voria.gr

Προηγούμενο άρθροΣχέδιο για επιτάχυνση κατά 6 μήνες της πλωτής μονάδας FSRU της Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ (γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας)