Στο επόμενο αδειοδοτικό βήμα θα περάσει σύντομα η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο του Ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό συμβαίνει καθώς σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com “είναι ζήτημα ημερών” να εγκριθεί η άδεια περιβαλλοντικών όρων από το ΥΠΕΝ.

Το επόμενο βήμα είναι η έκδοση της οικοδομικής άδειας για την έναρξη της κατασκευής του έργου και η επιλογή της εταιρίας που θα αναλάβει το τεχνολογικό κομμάτι ώστε να καταλήξουμε στη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφαση (FID).

Μάλιστα η εταιρία DAMCO Energy, η οποία και έχει αναλάβει το έργο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού σχετικά με τον technology provider.

Παρόλαυτα υπάρχει μία κάποια επιφύλαξη σχετικά με την ταχύτητα της έκδοσης της οικοδομικής άδειας, καθώς πρόκειται για γραφειοκρατική διαδικασία και τα “πράγματα πάνε πίσω σε αυτό τον τομέα λόγω των lockdowns”, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, η DAMCO Energy παραμένει εντός χρονοδιαγράμματος, με την ολοκλήρωση του έργου να τοποθετείται εντός του 2023 παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόβλεψη εκκίνησης των εργασιών αναμενόταν από τα τέλη του προηγούμενου έτους.

Τα χαρακτηριστικά της νέας μονάδας

To εν λόγω έργο αφορά τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, η οποία θα κατασκευαστεί στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Αλεξανδρούπολης και θα προμηθεύεται απ’ευθείας φυσικό αέριο από τον FSRU Αλεξανδρούπολης, έργο στο οποίο επίσης συμμετέχει η DAMCO ENERGY.

Ως προς την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, πρόκειται για Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου κοινού άξονα με μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος ~450 MW και ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος ~212 MW, με μεικτή ονομαστική ισχύ 662 MWe, με την καθαρή ισχύ που θα διοχετεύεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα να αγγίζει τα 650 MWe. Ο Σταθμός προβλέπεται να διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Όσον αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, μέσω της μονάδας αυτής θα τροφοδοτείται το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κομοτηνής.

“Μέσα” στο έργο και η Β. Μακεδονία

Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον που είχε εκφράσει ο Πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για το έργο έγινε πραγματικότητα, καθώς υπεγράφη στα τέλη του προηγούμενου μήνα συμφωνία μεταξύ της AD ESM και την DAMCO Energy. Η AD ESM θα συμμετάσχει κατά 25% στο ειδικό SPV που έχει δημιουργηθεί για την υλοποίηση του έργου.

Το ενδιαφέρον αυτό προκύπτει από την ανάγκη της γειτονικής μας χώρας για την κάλυψη του ενεργειακού της ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται στις 2GWh και αναλογεί στο 50% της παραγωγής της υπό συζήτηση μονάδας.

ΠΗΓΗ www.ypodomes.com

Προηγούμενο άρθροKKE: “Στα πλαίσια της συμφωνίας μετανάστευσης & ασύλου… Ε.Ε. και Kυβέρνηση μετατρέπουν της χώρας σε μια απέραντη φυλακή μεταναστών και προσφύγων”
Επόμενο άρθροΕ.ΠΟ.Φ.Ε.: «Το 1ο Μνημείο Θρακών στον Έβρο» – Τιμή και δόξα στα θύματα της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού με την ανέγερση Μνημείου στο Φυλάκιο Ορεστιάδας Έβρου