Τη δεκαετία του 1990, αμέσως μετά τις νικηφόρες εκλογές του Απριλίου (Ν.Δ. 47%), ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συνέστησε διακομματική επιτροπή για τη Θράκη και ανέθεσε την προεδρία της στην υφυπουργό, αείμνηστη σήμερα, Βιργινία Τσουδερού.

  • Από τον Μανώλη Κοττάκη

Μια κεντρώα αστική προσωπικότητα φέρουσα ένα από τα πλέον ιστορικά ονόματα των Αθηνών που επισκεπτόμουν έως τας δυσμάς του βίου της στην οικία της, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, πέριξ της Ρηγίλλης (ο Γιώργος Γεραπετρίτης ήταν μέλος της ομάδας της στα πρώτα του βήματα). Ο Μητσοτάκης είχε ανησυχήσει γιατί μεταξύ Ιουνίου 1989 και Απριλίου 1990 η κατάσταση στη Θράκη ήταν παραπάνω από έκρυθμη.

Τόσο η χριστιανική πλειονότητα όσο και η μουσουλμανική μειονότητα εμφάνιζαν αυτονομιστικές τάσεις έναντι του εθνικού κέντρου. Αφορμή, τα εθνοτικά επεισόδια μετά τη δολοφονία ενός χριστιανού από έναν μουσουλμάνο μέσα στο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Η μειονότητα εκπροσωπείτο από τον ακραίο μουσουλμάνο βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος ηγείτο ανεξάρτητου κόμματος, ενώ η πλειονότητα, αγανακτισμένη από την εγκατάλειψη της Θράκης, ξεσηκώθηκε κατά της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα και έκλεισε το εθνικό οδικό δίκτυο στο ύψος της γέφυρας του Νέστου επί μία εβδομάδα!

Ο «Ψηλός» κατάλαβε ότι τα πράγματα ήταν σοβαρά και έδρασε. Η διακομματική εργάστηκε με οδηγό ανάλογο πόρισμα της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ η Τσουδερού παράλληλα ανέλαβε την εγκατάσταση των παλλινοστούντων Ποντίων από την τέως ΕΣΣΔ στην περιοχή, επικουρούμενη από τον περιφερειάρχη (εμπιστοσύνης Μητσοτάκη) Χαράλαμπο Λιναρδόπουλο και τον νομάρχη (επιρροής Σαμαρά) Διονύση Καραχάλιο.

Ως άμεσος συνεργάτης του δεύτερου (μόλις είχα λάβει το πτυχίο της Νομικής) έζησα εκ των ένδον τη νέα αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη (το πρώτο τμήμα της νυν Εγνατίας Οδού Αλεξανδρούπολη – Θεσσαλονίκη κατασκευάστηκε τότε) και τη νέα μειονοτική πολιτική της (ανακοινώθηκε από τον Μητσοτάκη στις 14 Μαΐου 1991, αφού προηγήθηκε με απόφαση Σαμαρά η απέλαση του Τούρκου πρόξενου Μπουλούκμπαση).

Σήμερα, 29 ολόκληρα χρόνια μετά, η Πολιτεία με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνέστησε εκ νέου διακομματική επιτροπή για τη Θράκη με πρόεδρο την Ντόρα Μπακογιάννη και αντιπρόεδρο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητή της Νομικής στο Δημοκρίτειο Γιώργο Κατρούγκαλο. Αν και η κατάσταση στην περιοχή είναι πιο κρίσιμη από το 1990, δυστυχώς η πρώτη της συνεδρίαση δεν κέρδισε την προσοχή μας. Κι όμως! Αυτήν τη φορά τα πράγματα είναι απείρως σοβαρότερα. Η Θράκη γνωρίζει πρωτόγνωρη ερημοποίηση. Ο χριστιανικός πληθυσμός την εγκαταλείπει για να φύγει μετανάστης στο εξωτερικό προς αναζήτησή ενός καλύτερου μέλλοντος. Η πλειονότητα σε λίγο θα καταστεί μειονότητα. Η μουσουλμανική μειονότητα, αν και ακμάζει (αριθμεί περί τα 120.000-140.000 μέλη), με την καθοδήγηση του τουρκικού προξενείου συκοφαντεί τη χώρα διεθνώς, προφασιζόμενη καταπίεση των δικαιωμάτων της και των ελευθεριών της. Η Άγκυρα έχει δημιουργήσει παράλληλες παρα-κρατικές δομές εντός ελληνικού εδάφους (στη θρησκεία, στην εκπαίδευση, στην υγεία) με συνέπεια να αυτενεργεί. Επιπροσθέτως, έχει δημιουργηθεί νέο μέτωπο με τους μετανάστες στον Εβρο.

Το κάδρο εντός του οποίου καλούνται να κινηθούν η έμπειρη Μπακογιάννη και τα μέλη της επιτροπής είναι συνεπώς βεβαρυμένο. Ο σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν απαιτεί την εκλογή μουφτή με κάλπη και ζητά να καταστούν τα θέματα της μειονότητας αντικείμενο του ελληνοτουρκικού διαλόγου! Τον Νοέμβριο θα συνεδριάσει στην Κομοτηνή το Συμβούλιο της Ευρώπης κατόπιν εισηγήσεως του βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη που στήριξαν Ντόρα – Καιρίδης, Παπανδρέου κ.ά. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεδρίαση θα εξελιχθεί σε ελληνοτουρκική μάχη επιχειρημάτων που πρέπει να κερδίσουμε.

Ειδικώς αν έως τότε η επιτροπή έχει καταρτίσει ένα «Σύνταγμα» με κωδικοποιημένα όλα τα θεσμοθετημένα νομοθετημένα δικαιώματα της μειονότητας από την Ελλάδα! Τελευταίο, ο διορισμός μουσουλμάνων ανδρών και γυναικών στον σκληρό πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας στο σώμα συνοριοφυλάκων που επιτηρεί τη μεθόριό μας. Ή η άδεια για το νέο τέμενος που έδωσε η Κεραμέως – ούτε είμαστε ούτε θα γίνουμε βάρβαροι Ούννοι Τούρκοι εμείς. Τα τυχόν αντίποινά μας για τη μεγαλοπρεπή Αγία Σοφία, άλλωστε, δεν θα μπορούσαν ποτέ να ήταν η αναβολή κατασκευής ενός μικρού τεμένους.

Ίσα κι όμοια το Βυζάντιο με μια τοπική κοινότητα της Θράκης; Όχι! Η επιτροπή στην πρώτη της συνεδρίαση υπό την Ντόρα (απουσίασε περιέργως ο μειονοτικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ) αποφάσισε να συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα, τη μία στη Θράκη, και να μελετήσει – εκπονήσει δύο δέσμες πολιτικών. Την αναπτυξιακή και τη θεσμική, η οποία περιλαμβάνει και θέματα μειονότητας. Για να σταλεί στην Άγκυρα το μήνυμα ότι αυτά είναι θέματα εσωτερικής πολιτικής. (Μια τρίτη δέσμη, τα διασυνοριακά, ενετάχθη στα αναπτυξιακά με πρόταση της Ξανθιώτισσας στην καταγωγή βουλευτού Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη που στήριξε συναινετικά ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.) Ως προς τα αναπτυξιακά, το επείγον είναι ένα, όπως και το 1990. Η πληθυσμιακή τόνωση της περιοχής. Ο διπλασιασμός των εισακτέων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου επιβάλλεται. Η Νίκη Κεραμέως, της οποίας ο παππούς ήταν βουλευτής Ροδόπης όταν έφθασε πρόσφυγας στη Θράκη από τις Σαράντα Εκκλησίες, πρέπει να το πάρει πάνω της. Στα μειονοτικά θέματα πρέπει να υπάρξει θεσμική εκτόνωση όπως το 1990, με προσοχή όμως.

Τυχόν εισήγηση για την πλήρη κατάργηση της σαρίας που νομοθέτησε ο φιλελεύθερος Ελευθέριος Βενιζέλος το 1920 θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να κατηγορήσει την Ελλάδα στη μειονότητα ότι σχεδιάζει την απομουσουλμανοποίησή της και την εκχριστιανοποίησή της. Πράγμα ψευδές, βεβαίως! Με την Ντόρα σε άλλα συμφωνούμε, σε άλλα διαφωνούμε (μια ζωή!), αλλά για ένα είμαι βέβαιος: Η πείρα της θα αποτελέσει το καλύτερο εχέγγυο και για να καταλήξει συναινετικά σε εθνικές λύσεις άμεσης εφαρμογής η επιτροπή, αλλά και για να καταδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι η Θράκη συνιστά πρότυπο ανοικτής κοινωνίας.

Από τις τάξεις της πλειονότητας δεν προέκυψαν εξτρεμιστές και από τις τάξεις της μειονότητας δεν γεννήθηκαν τζιχαντιστές. Και βεβαίως, για να καταλάβει η Άγκυρα ότι τα θέματα της Θράκης είναι εσωτερική μας υπόθεση. Όταν συνεδριάσει εν σώματι η διακομματική στη Θράκη θα το κατανοήσουν μια και καλή! Και θα ενημερωθούν οι πάντες πόσο υποδειγματικά εφαρμόζει ο τοπικός πληθυσμός μια διεθνή συνθήκη. Τη Συνθήκη της Λωζάννης!

ΠΗΓΗ www.newsbreak.gr

Προηγούμενο άρθροΠρωτιά για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΣΥΡΙΖΑ Έβρου: «Πωλούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης – Υπονομεύουν το αναπτυξιακό μέλλον της Θράκης – Καμία προστασία στους τοπικούς χρήστες»