Η θερμή εισβολή του Μαΐου συνεχίζεται με τα θερμόμετρα να φτάνουν για μια ακόμη ημέρα στους 38 βαθμούς στα ηπειρωτικά, ωστόσο το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει άρδην!

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, την Παρασκευή οι θερμοκρασίες θα φτάσουν κοντά στους 35-38 βαθμούς Κελσίου προς τη Θεσσαλία, τη Βοιωτία, το εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας, εξηγώντας πώς όσο πιο κοντά στη θάλασσα βρίσκεται κανείς τόσο θα βοηθά η θαλάσσια αύρα για να μην γίνεται αισθητή η ζέστη.

Ωστόσο, όπως είπε, «στο εσωτερικό της Μεσογείου υπάρχει εγκλωβισμένη μια ψυχρή λίμνη που δημιουργεί κακοκαιρία και αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα μας απασχολήσει το διήμερο Κυριακή και Δευτέρα ρίχνοντας σημαντικά τη θερμοκρασία και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια».

Αντίθετα από την Κυριακή αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, περισσότερη αστάθεια με βροχές και τοπικές καταιγίδες, ενδεχομένως και χαλάζι, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα ενώ από την Τρίτη αναμένουμε να επικρατήσει καλοκαιρία με νέα άνοδο της θερμοκρασίας.

Τι είναι το φαινόμενο «Ψυχρή Λίμνη»

Το φαινόμενο «Ψυχρή Λίμνη», συμβαίνει όταν έχουμε ψυχρές αέριες μάζες σε υψηλά στρώματα της ατμόσφαιρας ενώ εμφανίζεται κυρίως το απόγευμα.

«Ενεργοποιείται κυρίως τις απογευματινές ώρες, εκεί που έχουμε τις μεγαλύτερες θερμοκρασιακές διαφορές γιατί ζεσταίνεται έντονα η επιφάνεια του εδάφους και δημιουργείται μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά με τις χαμηλές θερμοκρασίες που έχουμε στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα» είχε εξηγήσει παλαιότερα ο κύριος Μαρουσάκης.

Η πρόγνωση την Παρασκευή

Στη Μακεδονία και τη Θράκη αραιές νεφώσεις που τις προμεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά μέχρι τις βραδινές ώρες.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με παροδικές αραιές νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά και το βόρειο Αιγαίο θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της κεντρικής Στερεάς και πιθανώς στα ορεινά της βορειοανατολικής Πελοποννήσου και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις τοπικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια και η μέγιστη τιμή της θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 33 με 34 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 35 με 36 και στη νησιωτική χώρα τους 30 με 33 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28-05-2022
Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29-05-2022
Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στην κεντρική και βόρεια χώρα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 30-05-2022
Στη δυτική και βόρεια χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΗΓΗ www.newsbomb.gr

Προηγούμενο άρθροΑλεξάνδρα Ποϊραζίδου: “Θα είμαι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος…”
Επόμενο άρθροΝτεβλέτ Μπαχτσελί: «Έβρος 2» (γράφει ο Μιχάλης Τσιντσίνης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)