Αθήνα -Σπάρτη
246 χλμ
36 ώρες

Το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο των υπεραποστάσεων, το 37ο Σπάρταθλον, ξεκίνησε στις 7.00 το πρωί της Παρασκευής 27ης Σεπτεμβρίου 2019, από τους πρόποδες του Ιερού βράχου της Ακροπόλεως των Αθηνών.

400 δρομείς (μεταξύ αυτών και ο Εβρίτης πολιτικός μηχανικός Κώστας Παπαδόπουλος) προερχόμενοι από 53 χώρες από όλα τα σημεία του πλανήτη, θα διανύσουν την απόσταση από την Αθήνα στη Σπάρτη, περνώντας από αρχαιολογικούς χώρους, σε δρόμους και μονοπάτια της Αττικής και Πελοποννήσου, διασχίζοντας την κορυφή του βουνού Αρτεμισίου, τους κάμπους της Νεμέας, την γέφυρα του Ευρώτα. Θα διαδώσουν το μήνυμα του ευ αγωνίζεσθε μέσω της ιστορικής αυτής διοργάνωσης.

Το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ είναι ένας ιστορικός υπερμαραθώνιος που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Σεπτέμβρη κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Είναι ένας από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.

Το Σπάρταθλο αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Το 1984 ιδρύθηκε ο Διεθνής Σύνδεσμος «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ», ο οποίος από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη.

Η επιλογή του μήνα αυτού έγινε, διότι τότε τοποθετεί χρονικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Προηγούμενο άρθροΓιάννης Ζαμπούκης: “Είμαστε βέβαιοι ότι η “συγνώμη” είναι άγνωστη λέξη στον κ. Λαμπάκη και στους συνεργάτες του – Η Κοινωνία είναι ο καλύτερος κριτής”
Επόμενο άρθροΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Αυτή είναι η εικόνα από τις κτιριακές αθλητικές εγκαταστάσεις σήμερα στο γήπεδο “ΦΩΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ”