ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ !

Από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο *

Όταν πριν τριάντα χρόνια η Ελλαδική πολιτεία υπόσχονταν στους αδελφούς Πόντιους επαγγελματική αποκατάσταση και στεγαστική κάλυψη ,κανεις δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της εξαπάτησης που θα υφίσταντο ,πατώντας το πόδι τους στην πατρίδα !Αντί για νεόδμητη και αξιοπρεπή κατοικία ,τους πέταξαν σε κοντέινερς ενώ τους υποχρέωσαν να λάβουν δάνεια για την αποπληρωμή των σπιτιών τους !Η οικονομική κρίση δημιούργησε προβλήματα στην αποπληρωμή και έτσι οι πρώτες διαταγές πληρωμής κατέφθασαν από τα ανάλγητα τραπεζικά ιδρύματα !Το πρόβλημα διαιωνίστηκε μέχρι και τις μέρες μας ,αφού τα διάφορα πολιτικά κόμματα δεν εφείδοντο υποσχέσεων κρύβοντας όμως στην ουσία το πρόβλημα κάτω από το χαλί !Τα πράγματα περιπλέκονται όμως τώρα γιατί τον χορό των αναγκαστικών διεκδικήσεων σύρουν πια οι εισπρακτικές εταιρίες τα επονομαζόμενα (funds)που απειλούν με κατασχέσεις !

Στο πλαίσιο της δυσάρεστα εξελισσόμενης κατάστασης πολλές και συχνές οι κινητοποιήσεις των αδελφών Ποντίων ανά την Ελλάδα μέσα από τις ομοσπονδίες τους τους Συλλόγους και τις Ενώσεις τους !

Βρεθήκαμε έτσι σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο στην διοργάνωση της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ποντίων Παλινοστούντων για τα καυτά θέματα αποπληρωμής των δανείων τους αλλά και για τα καυτό θέμα της ανάκλησης της Ελληνικής ιθαγένειας .Είναι βέβαιο πως ο κόσμος διψούσε για να μάθει πως θα προστατευθεί .Εξ ίσου βέβαιο όμως είναι πως τα συστημικά κόμματα προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την δύσκολη θέση των Ελλήνων Ποντίων και γι’αυτό πάλι τάζουν “λαγούς με πετραχείλια “και φρούδες υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα !Οι καλές και με επίπεδο εισηγήσεις πλαισιώθηκαν ως συνήθως από τα κούφια λόγια των συστημικών πολιτικών ,που πάντα λένε τα ίδια αλλά έφτασαν με τα ψέματα τους την κατάσταση στο απροχώρητο ! Δυστυχώς αλλά οι ψεύτικες διαβεβαιώσεις τους είχαν σαν αποτέλεσμα να τους πιστέψουν οι φιλότιμοι Πόντιοι να μην ασκήσουν εγκαίρως ανακοπές και έτσι τώρα οι περισσότεροι λόγω απώλειας προθεσμιών να είναι απροστάτευτοι νομικά !

Άκουσα όλους τους εισηγητές και όλους τους παρεμβαίνοντες Απ όλους έβγαινε μια πίκρα και ένας θυμός για τον εμπαιγμό που υπέστησαν …Κάνεις όμως δεν έπεισε , ότι μπορεί άμεσα και ταχύτατα να αντιμετωπιστεί το όλο πρόβλημα με νομικές διαδικασίες στο σημείο που έχουν φτάσει !Όπως εξήγησα και στην δική μου παρέμβαση το πρόβλημα της αποπληρωμής των Δανείων μπορεί να λυθεί πολιτικά με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου,η οποία θα πρέπει να ψηφιστεί από τα αρμόδια όργανα !Και με τι περιεχόμενο ; Εδώ που φτάσαμε με πλήρη διαγραφή των χρεών ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε αυτό ελληνικό κομμάτι του πληθυσμού ,να συνεχισει απερίσπαστο την οικονομική δραστηριότητα του!Αν δεν γίνει αυτό η έστω διαγραφή του χρέους ακόμη και στο 90% αυτού δεν θα μείνει τίποτε όρθιο σε αυτόν τον τόπο !

Και γιατί πρέπει να γίνει έτσι ..;!Γιατί δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη λύση !Ας το σκεφτεί η παραπαίουσα σε όλα ελλαδική πολιτεία ,όταν προσκαλούσε αυτούς τους ανθρώπους ως αντίβαρο στο τεράστιο πρόβλημα του δημογραφικού !Οι ιδιαίτερες συνθήκες εκείνης της εποχής συνηγορούν ακόμη και σήμερα πως οι αδελφοί Πόντιοι πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά από όλους τους άλλους στο συγκεκριμένο θέμα!Και σαν πυξίδα για την νομική τεκμηρίωση της πιο πάνω Λύσης προσφέρεται το ίδιο μας το Σύνταγμα !

Ένα πλέγμα Συνταγματικών διατάξεων που περιχαρακώνουν τον σκληρό πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων ανάβει το πράσινο φως.Το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας μεταξύ των Ελλήνων σηματοδοτεί ακριβώς για λόγους ισότητας πως οι αδελφοί Πόντιοι πρέπει να εξαιρεθούν από την υποχρέωση αποπληρωμής των Δανείων !Γιατί κάποτε άφηναν βωμούς και εστίες για να συντρέχουν τότε στο πρόβλημα της χώρας !Το έντονο δημογραφικό ..!

Την σκυτάλη παίρνει η διάταξη του άρθρου 5 του Σ η οποία ορίζει ,πως έκαστος αναπτύσσει την προσωπικότητα του σύμφωνα με τον Νόμο και συμμετέχει στην οικονομική ,επαγγελματική και κοινωνική ζωή της χώρας !Πως αραγε μπορει να συμμετέχει ενεργά, όταν στερείται του Δικαιώματος κατοικίας ;!Ένα ατομικό δικαίωμα το οποίο πρέπει να διασφαλίζει η πολιτεία στον πολίτη ,ίδια όταν τον ξεσπιτώνει από άλλο μέρος για να έλθει να συνδράμει το κενό στην πληθυσμιακή ανάπτυξη !

Και για να πάμε στην θεμελιώδη διάταξη του άρθρου 106 του. Σ σύμφωνα με την οποία η πολιτεία τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο πρέπει να συμβάλλει στην ανάπτυξη των ορεινών ,νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών.Αλήθεια πως υλοποιεί η πολιτεία την συνταγματική αυτή επιταγή αν αφήσει στο έλεος του Θεού τους αδελφούς Πόντιους για υποχρεωτική και αναγκαστική είσπραξη των δανείων τους από τα τραπεζικά ιδρύματα ;!Μα σε μια τέτοια περίπτωση θα φύγουν όλοι !Δεν θα μείνει κανείς !Είναι αυτό το ζητούμενο ;!

Και όλα αυτά τα ατομικά δικαιώματα αναπτύσσουν δυναμική όχι μόνο έναντι του κράτους αλλά και έναντι τρίτων !Δηλαδή των τραπεζικών ιδρυμάτων !Τα οποία οφείλουν να τα σεβαστούν. (Η γνωστή στον χώρο της Νομικής επιστήμης, Τριτενέργεια των ατομικών Δικαιωμάτων, άρθρο 25 Σ) Και να απέχουν και με βάση την αρχή της αναλογικότητας από οποιαδήποτε πράξη κατάσχεσης ή εκτελέσεως που απορρέει από τα δάνεια για την κατοικία τους !

Τα συμπεράσματα απ’ αυτή την ημερίδα ελπιδοφόρα στο μέτρο που οι αδελφοί Πόντιοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την Λύση του προβλήματος πριν τις εκλογές !Η αξιέπαινη πρόεδρος του οικείου Συλλόγου κα Έλενα. Τατεοσιάν θέτει εφικτούς στόχους προς αυτή την κατεύθυνση !Τα μέλη της πανελλήνιας Ομοσπονδίας επίσης !

Από την πλευρά μου ως Νομικός αλλά και ως πολιτευτής με την “Ελληνική Λύση “υποσχόμαστε να βοηθήσουμε ουσιαστικά στο μέτρο των δυνατοτήτων μας για την ταχεία επίλυση του προβλήματος !Άλλωστε ο πρόεδρος μας Κυριάκος Βελόπουλος έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί προς αυτή την κατεύθυνση !Διαγραφή όλων των χρεών από τα στεγαστικά δάνεια των Ποντίων αδελφών μας !

* Ο Ηλίας Ν.Ηλιακοπουλος είναι Δρ.Νομικης ,Δικηγόρος και δραστηριοποιείται στον χώρο της Θράκης .

Προηγούμενο άρθροΠαναγιώτης Χαρέλας: “Πρέπει να διαφυλαχθεί το κύρος της ΕΛ.ΑΣ. – Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει αύξηση των συμφώνων συμβίωσης στους Συνοριοφύλακες… λόγω μεταθέσεων…”
Επόμενο άρθροΔημήτρης Καλόγνωμας: “Καλή επαγγελματική χρονιά για τον τουρισμό προδιαγράφει η έκθεση HORECA”