«Βαρύς» ο λογαριασμός του τρίτου Μνημονίου: Τίθεται σε ισχύ ο αυξημένος ΦΠΑ στα νησιά, ξεκινούν οι κατασχέσεις της εφορίας, μειώνεται το ακατάσχετο για μισθούς και τραπεζικούς λογαριασμούς, μονιμοποιείται η έκτακτη εισφορά, καταργούνται οι φοροαπαλλαγές για αγρότες
Ημερομηνία “κλειδί” για την σκληρή διαπραγμάτευση που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα του τρίτου Μνημονίου, αποδεικνύεται η 5ηΟκτωβρίου. Την ίδια ημέρα ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη με όλα τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον δεκαπενταύγουστο, ενώ θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να δώσει τα διαπιστευτήριά του στους ευρωπαίους ομολόγους του, στην πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup μετά τις εκλογές. Αμέσως μετά αναμένεται να έρθει και η Τρόικα για την αξιολόγηση και τα όποια “παζάρια” θελήσει να κάνει η νέα κυβέρνηση.

Με βάση όσα έδειξε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο νέος υπουργός θα πρέπει να βάλει στο τραπέζι αμέσως-αμέσως το αίτημα για κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία. Η ενέργεια αυτή όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί «περίπατος» γιατί το συγκεκριμένο μέτρο ήταν δικής της εμπνεύσεως (για να αποφύγει την αύξηση του ΦΠΑ στο βοδινό κρέας) ενώ θα μπει και στην περιπέτεια να βρει και να προτείνει άλλα δημοσιονομικά αντίμετρα, συνολικού ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ που θα απέφεραν τα μέτρα αυτά.

Για να μην τιναχτεί στον αέρα πάντως η σχολική χρονιά, αν η Τρόικα δεν συμφωνήσει στην καταργηση του φόρου, ίσως δεχτεί μία μείωση στο 13% ή 6,5%, ώστε να απορροφήσουν το κόστος τα εκπαιδευτήρια και οι εργαζόμενοι σε αυτά, χωρίς να επιβαρυνθούν άλλο οι γονείς των μαθητών.

Το καλό πάντως για τον νέο υπουργό Οικονομικών είναι πως δεν θα κληθεί, όπως όλα δείχνουν, να καταθέσει νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015, αφού αυτός έχει πέσει σε «ξέρα» αλλά η χρονιά ουσιαστικά τελείωσε. Και επειδή φαντάζει αδύνατο να μπορέσει να καλύψει σε λίγους μήνες την τρύπα των 4 δισ. ευρώ και τα 18 δισ. που πρέπει να εισπράξει ως τον Δεκέμβριο, η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει να τα φορτώσει όλα στον προϋπολογισμό του 2016.

Και πάλι όμως διατρέχει τον κίνδυνο, αντί για ελαφρύνσεις με ισοδύναμα οπως υποσχέθηκε, να κληθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα για να μετριάσει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2015.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά σκληρών εισπρακτικών μέτρων, από τον Οκτώβριο κιόλας. Σε οκτώ μήνες δημιουργήθηκαν 7 δισ. νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία (και ξεπέρασαν τα 80 δισ. συνολικά) την ώρα που με το νέο Μνημόνιο οι ρυθμίσεις χρεών των εκατό δόσεων αλλάζουν ή καταργούνται (και για όσους ήδη τις έκαναν), ξεκινούν οι κατασχέσεις της εφορίας, ετοιμάζεται λίστα οφειλετών με χρέη από 70.000 ευρώ και άνω, ενώ μειώνεται το ακατάσχετο για μισθούς στα χίλια ευρώ και για τραπεζικούς λογαριασμούς στα 1250 από 1500 που ήταν ως τώρα.

Επιπλέον μέσα σε ένα μήνα πρέπει να έχουν αλλάξει τα πάντα στις εφορίες, με τη μεταφορά των ελεγκτών και των υποθέσεων του ΣΔΟΕ στις ΔΟΥ. Το θέμα έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των πρώην συναδέλφων (και συντρόφων) του αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών κυρίου Τρύφωνα Αλεξιάδη, αλλά τα χρονικά (και όχι μόνον) περιθώρια για επαναδιαπραγμάτευση είναι πολύ στενά. Ήδη η Τρόικα ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στη φορολογία, πριν καν πατήσει το πόδι της στην Αθήνα.

Από τον Οκτώβριο θα πρέπει να ισχύσουν και οι αυξήσεις ΦΠΑ στα νησιά, τα οποία θα επιλεγούν από τον νέο υπουργό Οικονομικών.

Μέσα στο μήνα θα πρέπει να αλλάξουν πολλά και στην φορολογία εισοδήματος, με μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς και νέες κλίμακες με συντελεστές έως 50%, με κατάργηση φοροαπαλλαγών για αγρότες κλπ, με αλλαγές στα τεκμήρια και νέο περιουσιολόγιο.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να εισπράττονται κανονικά ως τα τέλη της χρονιάς και τις αρχές του 2016 ακόμη, όλοι οι φόροι που καθυστέρησαν και δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, όπως ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.

Την ίδια ώρα βέβαια, ο υπουργός θα δίνει και αγώνα δρόμου για να κλείσει η ανακεφαλαιοποήση των τραπεζών πριν τς 31 Δεκεμβρίου, ώστε να μην υπάρξει ξανά φόβος για κούρεμα καταθέσεων. Μέχρι τότε πάντως, ή χώρα φαίνεται πως θα πρέπει να μάθει να ζει με τα capital controls.

http://www.protothema.gr

Προηγούμενο άρθροΌλα έτοιμα για το 1ο Συνέδριο του Εθνικού Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΗ “ακτινογραφία” των ψηφοφόρων – Πώς ψήφισαν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνταξιούχοι, αγρότες