Καταργείται ο καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός στα παιδιά της Α’ Δημοτικού και περιορίζεται μόνο στα νεογνά ή σε παιδιά μέχρι πέντε ετών που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εγκύκλιο «Η Ελλάδα είναι χώρα χαμηλής ενδημικότητας για τη φυματίωση και στις συνθήκες αυτές ο καθολικός εμβολιασμός παιδιών της Α’ Δημοτικού δεν έχει επαρκή αποτελεσματικότητα. Για το λόγο αυτό συνιστάται επικέντρωση στον εμβολιασμό κατά τη γέννηση (ή έως την ηλικία των 5 ετών) των παιδιών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο. Καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός σε παιδιά ηλικίας Α’ Δημοτικού δεν εφαρμόζεται πλέον σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Και συνεχίζει: «Κατόπιν εισηγήσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (Σχετικά 5,6,8) που έγιναν αποδεκτές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

– Η διακοπή της εφαρμογής καθολικού αντιφυματικού εμβολιασμού (εμβόλιο BCG) στα παιδιά της Α’ Δημοτικού.

– Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών τροποποιείται ως ακολούθως:

* Η πρόληψη της φυματίωσης συστήνεται να γίνεται με εμβολιασμό με BCG στη γέννηση σε νεογνά αυξημένου κινδύνου όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω:

⦁ Νεογνά μεταναστών που προέρχονται από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης ή που ζουν σε δυσχερείς συνθήκες.

⦁ Νεογνά αθιγγάνων καθώς και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης.

⦁ Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (εξαιρούνται βρέφη που έχουν ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS).

⦁ Νεογνά οικογενειών που πρόκειται να μετακινηθούν σε χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης.

⦁ Νεογνά στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό φυματίωση, το οποίο δε συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο και το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί.

* Ο εμβολιασμός με BCG συστήνεται επίσης σε μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά μέχρι και την ηλικία των 5 ετών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί με BCG».

www.dikaiologitika.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Αστυνομικών Διευθυντών Μακεδονίας – Θράκης και Βουλγαρίας
Επόμενο άρθροΕΙΣΤΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΥΡΙΕ ΦΟΥΧΤΕΛ (του Παναγιώτη Λελιάτσου)