Στα 390 ευρώ θα είναι η βάση της της εθνικής σύνταξης, αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Star το βράδυ της Δευτέρας- ενώ χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό ως «ωρολογιακή βόμβα».

«Θέλουμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση για να πάρουν σύνταξη και οι συνταξιούχοι αλλά και όσοι είναι σήμερα εργαζόμενοι. Το νέο ασφαλιστικό δεν θα πρέπει να είναι μόνο βιώσιμο αλλά και κοινωνικά δίκαιο. Μια πρότασή μου είναι η εθνική σύνταξη που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και θα δίνεται σε όποιον έχει 15 χρόνια εργασιακού βίου» είπε ο κ. Κατρούγκαλος, αποκαλύπτοντας ότι το ποσό θα είναι στα 390 ευρώ, μιλώντας για ύψος στο 60% του μέσου εισοδήματος.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, από εκεί και πέρα η επιπλέον σύνταξη που θα καταβάλλεται θα είναι αναλογική και θα προστίθεται στο ποσό που εγγυάται το κράτος.

Ο κ. Κατρούγκαλος απέρριψε τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση σύνταξης, ενώ χαρακτήρισε σχετικά δημοσιεύματα ως «προσπάθειες των δημοσιογράφων να μαντέψουν».

Ο ίδιος, τόνισε ότι το πόρισμα της Επιτροπής για το ασφαλιστικό αποτελεί έναυσμα για τον δημόσιο διάλογο για το θέμα και δεν είναι απόφαση της κυβέρνησης. .Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «θα προστατέψει τις μικρές και μεσαίες συντάξεις», ωστόσο ερωτηθείς για το αν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις έως 1.000 ευρώ, δεν απάντησε.

«Δεν θα ήθελα να σας πω νούμερα απόψε γιατί είμαστε στη φάση της ποσοτικοποίησης» αποκρίθηκε ο κ. Κατρούγκαλος, εξηγώντας πως η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση και γίνεται για να μην πέσει «τσεκούρι» τις συντάξεις, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ακόμη, χαρακτήρισε «τεράστιο» το έλλειμμα στο ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι φτάνει «το 3% με 4% του ΑΕΠ». Ο ίδιος, τόνισε ότι «το να συμμαζεύεις τα ελλείμματα είναι αριστερή πολιτική» και πως δεν γίνεται γιατί το λέει το μνημόνιο.

Όσον αφορά στις επικουρικές, έριξε «βόμβα», κάνοντας λόγο για στόχο «να ενσωματωθούν όλες οι υποχρεώσεις (σ.σ.: κυρίες, επικουρικές, κλπ) του κράτους σε μια σύνταξη». Συνεχίζοντας, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό δεν θα γίνει «για να κάνουμε μειώσεις, για να διασώσουμε τις συντάξεις».

Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα επιβληθεί νέος φόρος για το ασφαλιστικό. «Δεν προγραμματίζουμε νέο φόρο για το ασφαλιστικό. Κανένας νέος φόρος δεν πρόκειται να επιβληθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και τόνισε: «Είναι αδύνατο να επιβληθεί νέος φόρος. Έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων».

Ερωτηθείς αν θα αυξηθούν οι εισφορές, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε αρνητικά και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να μειωθούν. «Το ΕΚΑΣ προσπαθούμε να το ενσωματώσουμε στην αντίληψη που έχουμε για τη μεταρρύθμιση και μέσω της εθνικής σύνταξης να το σώσουμε», δήλωσε σχετικά.

Η εθνική σύνταξη, σημείωσε, θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη φορολογία και θα είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις εισφορές. «Εμείς θέλουμε ως βάση έξω από τις εισφορές, γιατί οι νέοι άνθρωποι δεν θα μπορούν να μαζεύουν όσες εισφορές χρειάζεται για μια αξιοπρεπή σύνταξη στο μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος. Όπως σημείωσε, η πρότασή του θα είναι μια βελτιωμένη έκδοση του σουηδικού συνταξιοδοτικού μοντέλου. «Το μοντέλο που προτείνει η Επιτροπή Σοφών είναι το μοντέλο της Σουηδίας. Ο βασικός άξονας της μεταρρύθμισης είναι η εθνική σύνταξη που στη Σουηδία δεν είναι εγγυημένη. Προτείνω επομένως μία βελτίωση του σουηδικού μοντέλου», ανέφερε σχετικά.

www.parapolitika.gr

Προηγούμενο άρθροΚάθε Έλληνας έχασε 17.000 ευρώ μέσα σε τέσσερα χρόνια
Επόμενο άρθροΙ. Δορουγιδένης: «Καλό το ξεκίνημα μας, έχουμε πολύ δρόμο όμως μπροστά μας»