Παρατυπίες και παρανομίες στη διαδικασία ανάθεσης έργων σε διαφημιστικές εταιρείες από τις διοικήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2012-2014.

Ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης από το ΚΕΕΛΠΝΟ κονδυλίων για την επικοινωνιακή του καμπάνια της τριετίας 2012-2014 προκύπτουν από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι επιθεωρητές Υγείας εντόπισαν παρατυπίες και παρανομίες στη διαδικασία ανάθεσης έργων σε διαφημιστικές εταιρείες για την προώθηση μηνυμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς κανένα κόστος για τον οργανισμό. Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από το πόρισμα προκύπτουν διοικητικές ευθύνες στις διοικήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ της τριετίας 2012-2014 και πολιτικές ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου της ελεγχόμενης περιόδου. Και διευκρίνισε ότι η έρευνα θα επεκταθεί και σε προηγούμενα έτη, που, όπως είπε, «μπορεί να ήταν πιο πλουσιοπάροχες οι αμοιβές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αν. υπουργός Παύλος Πολάκης, το πόρισμα αφορά την επικοινωνιακή εκστρατεία του ΚΕΕΛΠΝΟ 2012-2014, συνολικού προϋπολογισμού 9.760.000 ευρώ, εκ των οποίων συμβασιοποιήθηκαν 4.575.401 εκατ. ευρώ και πληρώθηκαν τελικά 3.026.413 ευρώ. Ο έλεγχος έγινε σε τέσσερα έργα, και συγκεκριμένα επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο (η καμπάνια είχε αποφασιστεί από το 2010, αλλά ένα κομμάτι της ύψους 640.000 ευρώ υλοποιήθηκε την ελεγχόμενη περίοδο), προγραμματισμός δράσεων για την εποχική γρίπη 2011-2012, ύψους 931.000 ευρώ, συμπράξεις ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπ. Υγείας –γενόσημα, ορθή χρήση αντιβιοτικών κ.ά.– (232.000 ευρώ) και προγραμματισμός δράσεων για τον ιό HIV (1.221.000 ευρώ).

Το πόρισμα έχει διαβιβασθεί στις εισαγγελικές αρχές για διερεύνηση ποινικών ευθυνών, ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρά σε εσωτερικό πειθαρχικό έλεγχο. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, εμπλέκονται 15 εταιρείες και περισσότεροι από 15 συνεργάτες του ΚΕΕΛΠΝΟ. «Η ευθύνη δεν αφορά τον συναλλασσόμενο με μία υπηρεσία, εάν αυτή δεν τηρεί τον νόμο και τη διαδικασία», είπε ο κ. Ξανθός, ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ ανεξάρτητα των ελέγχων είναι ένα «εξαιρετικό εργαλείο», με εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό.

http://www.advertising.gr

Προηγούμενο άρθροΔείτε τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης – Στην Β’ ΖΩΝΗ ο Εβρος
Επόμενο άρθροΧαμός στο συνέδριο Θρακών. Έπεσαν “αδέσποτες”