Στο 80% η πληρότητα στη Σαμοθράκη από Έλληνες, κυρίως, παραθεριστές και λίγους δυτικοευρωπαίους – Προβληματισμός για τον Σεπτέμβριο

Ξενοδοχεία και κάμπινγκ φαίνεται να είναι οι κερδισμένοι της φετινής, διαφορετικής, καλοκαιρινής σεζόν, στη Σαμοθράκη, που για τον Αύγουστο φαίνεται να ζει σε ρυθμούς προ δεκαετούς οικονομικής κρίσης καθώς οι Έλληνες τουρίστες ήταν και πάλι, όπως… παλιά, αυτοί που επέλεξαν το νησί με την παρθένα φύση και τη μυστηριακή ατμόσφαιρα. Τα τελευταία χρόνια η Σαμοθράκη ήταν η αγαπημένη των Βαλκάνιων τουριστών καθώς ο κύριος όγκος των επισκεπτών, 55% με 60% προερχόταν από τη ΝΑ Ευρώπη, με έμφαση στη Ρουμανία.

Φέτος ο κορωνοϊός άλλαξε τα πάντα με αποτέλεσμα το νησί να έχει σχεδόν αποκλειστικά το μήνα που διανύουμε Έλληνες, κυρίως Βορειοελλαδίτες και λίγους δυτικοευρωπαίους, μεταξύ αυτών Γερμανούς, Ιταλούς και Αυστριακούς.

Η κατάσταση όπως διαγράφεται τον Αύγουστο, για τη Σαμοθράκη, χαρίζει έστω και συγκρατημένα χαμόγελα μετά τον Ιούλιο, όποτε οι πληρότητες δεν ξεπέρασαν το 25%. Την ίδια ώρα ο Σεπτέμβριος διαγράφεται αβέβαιος καθώς οι κρατήσεις, ελέω του κορωνοϊού είναι της τελευταίας στιγμής. Όπως λένε άνθρωποι του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στο νησί, ένας καλός Αύγουστος – δεδομένης της συνολικής κατάστασης που επικρατεί στον ελληνικό τουρισμό – δεν μπορεί να ισορροπήσει τη φετινή χαμένη χρόνια.

Αυξήθηκαν φέτος οι campers

Για τον Αύγουστο η πληρότητα στη Σαμοθράκη είναι κατά μέσο όρο περί το 80% με τα ξενοδοχεία του νησιού, σημειωτέον πως είναι τρία στο νησί, να έχουν πληρότητα από 90% εώς 100% και τα κάμπινγκ στη βόρεια πλευρά της Σαμοθράκης να κερδίζουν τις εντυπώσεις καθώς τη φετινή χρονιά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέλεξαν διακοπές με… κοινωνική, όμως, αποστασιοποίηση. Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια οι πληρότητες κινούνται μεταξύ 70% με 80%.

Στην ενισχυμένη κινητικότητα στο νησί συνέβαλε το γεγονός πως από την αρχή της, κουτσουρεμένης, τουριστικής σεζόν έχει καταγράφει μόνο ένα κρούσμα κορωνοϊού σε αλλοδαπό καθώς και το ότι τόσο οι ξενοδόχοι, όσο και οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων μείωσαν τις τιμές του έως και 35% σε σχέση με πέρυσι, προκειμένου να αποτελέσουν έναν ανταγωνιστικό και οικονομικό προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα. Ο μέσος χρόνος διαμονής των τουριστών, φέτος, είναι τέσσερις με πέντε ημέρες.

Οι φετινοί campers, λάτρεις της φυσικής και άγριας ομορφιάς της Σαμοθράκης, ήταν υψηλότερου οικονομικού βαλαντίου, έναντι των προηγούμενων ετών, καθώς δεν επέλεξαν σχεδόν αποκλειστικά, όπως άλλες χρονιές τη θαλπωρή της σκηνής τους κάτω από τα αστέρια, αλλά και τα ταβερνάκια και τα μπαρ του νησιού, αποτελώντας αιμοδότες του τουριστικού κλάδου της περιοχής.

«Τα δυο κάμπινγκ της Σαμοθράκης, είναι δημοτικά και βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του νησιού, σε μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος. Ωστόσο οι εγκαταστάσεις τους χρειάζονται αναβάθμιση. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουμε να κινηθούμε, ενδεχομένως και μέσω ΣΔΙΤ. Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις. Φέτος είδαμε πως τα κάμπινγκ του νησιού αποτέλεσαν πόλο έλξης για νέους ανθρώπους που αγαπούν τη φύση, αλλά θέλουν να απολαύσουν και τα ταβερνάκια και τη διασκέδαση που μπορεί να τους προσφέρει το νησί» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης, ξενοδόχος και δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Γλήνιας.

Ενδιαφέρον για μικρά οικόπεδα

Οι ομορφιές και η ηρεμία που προσφέρει το νησί φαίνεται πως αποτέλεσαν δέλεαρ για κάποιους τουρίστες φέτος, καθώς εκδήλωσαν ενδιαφέρον για αγορά μικρού οικοπέδου, προκειμένου να βάλουν αρχικά ένα τροχόσπιτο, ή να κτίσουν μελλοντικά κάποιο μικρό σπίτι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον καταγράφηκε και για μικρά οικόπεδα που έχουν οικήματα εντός αυτών, χρειάζονται μεν ανακαίνιση, αλλά μπορούν εύκολα μετά από τη σχετική συντήρηση να διαμορφωθούν σε εξοχικές κατοικίες. Η τιμή του στρμ., ανάλογα με την περιοχή στην οποία βρίσκεται, στην εγγύτητα του στη θάλασσα, στο αν διαθέτει ή όχι οίκημα κυμαίνεται από 12.000 έως 25.000 ευρώ. Τέτοια οικόπεδα υπάρχουν στα Αλώνια, αλλά και στο Λάκκωμα, ενώ έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για τα πετρόκτιστα σπίτια της Χώρας.

Πηγή: www.voria.gr

Προηγούμενο άρθροΕργασίες από το συνεργείο πρασίνου σε σχολικές μονάδες του Δήμου Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΜεταλλικοί κάδοι (τύπου container) τοποθετήθηκαν στην περιοχή του πλατανότοπου Μαΐστρου