ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ!

Στα πλαίσια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο στην Ελλάδα που έχει ως στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών, διπλωματικών, οικονομικών και στρατιωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης και την επίσπευση των επικίνδυνων Νατοϊκών διευθετήσεων στην περιοχή, με αποκλειστικό κριτήριο τα Νατοϊκά συμφέροντα και τη συνοχή στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, χθες και σήμερα βρίσκεται στην πόλη της Καβάλας ένα ακόμα «γεράκι» του πολέμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, συνοδευόμενος κι από άλλους αξιωματούχους.

Στο έδαφος των γενικότερων επιδιώξεων των ΗΠΑ και με κεντρικό ρόλο στα ιμπεριαλιστικά παζάρια που στρώνουν το δρόμο για τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών και πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Αιγαίο, μεταξύ της τούρκικης και της ελληνικής αστικής τάξης, ο Φάνον συναντιέται με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας Κώστα Φραγκογιάννη. Η ατζέντα των συζητήσεων προφανής: τα ενεργειακά σχέδια των αμερικάνικων επιχειρηματικών ομίλων και η αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση που αποδεικνύεται – όπως και η προηγούμενη – ο καλύτερος dealer των επιχειρηματικών ομίλων, στα πλαίσια της γεωπολιτικής αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου, διεκδικεί μερίδιο από την «πίτα» των ενεργειακών project, δηλώνει πρόθυμη να υπηρετήσει τη στρατηγική της σταδιακής απεξάρτησης από τους ομίλους της ενέργειας ρωσικών συμφερόντων, την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών για την τροφοδότηση των Δυτικών Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης (δηλώσεις Φραγκογιάννη).

Αυτή η στρατηγική βέβαια δεν έχει να κάνει με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τις ανάγκες για φθηνή ενέργεια, με εξασφαλισμένη την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Αντίθετα η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει αποδείξει ότι εμπλέκει το λαό μας σε επικίνδυνα παιχνίδια. Γιατί:

  • Από τα ενεργειακά σχέδια που ήδη προχώρησαν και στην περιοχή μας (αγωγός φυσικού αερίου TAP) κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι μεγάλοι κατασκευαστικοί και ενεργειακοί όμιλοι. Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα της ενεργειακής φτώχειας αλλά και συνολικά της οικονομικής ανέχειας (στις πρώτες θέσεις σε όλη την Ευρώπη).
  • Από τα ενεργειακά σχέδια που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης ή υλοποίησης (LNG στην Αλεξανδρούπολη, υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στο εξαντλημένο κοίτασμα «Νότια Καβάλα», IGB – διασυνδετήριος αγωγός του TAP με τη Βουλγαρία, δίκτυο διανομής φυσικού αερίου σε πόλεις της ΑΜΘ) ο λαός μας και πάλι πρέπει να «κρατάει μικρό καλάθι». Ιδιαίτερα όταν ακούει τις δηλώσεις του γερακιού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φάνον: «η Ελλάδα αποτελεί φυσικά έναν σημαντικό παράγοντα στην περιοχή και είναι μια σημαντική ενεργειακή πύλημε τον αγωγό αερίου East Med για την Ευρώπη. Είμαστε υπερήφανοι που οι αμερικανικές εταιρείες άνοιξαν τον δρόμο στην ανάπτυξη του αγωγού East Med σε συνδυασμό με την υποστήριξη των κυβερνήσεων της περιοχής που στηρίζουν τον ιδιωτικό τομέα».
  • Στα σχέδια των ΗΠΑ είναι η αξιοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας για εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς (Νατοϊκή βάση). Από την εξέλιξη αυτή ο λαός επίσης δεν έχει να κερδίσει τίποτα. Η «αναβάθμιση» των λιμανιών δεν θα σηματοδοτήσει ούτε θέσεις εργασίας, ούτε δικαιώματα. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα δουν τζίρους και κέρδη. Αυτά θα τα δουν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί που θα δραστηριοποιηθούν στα λιμάνια. Η εμπειρία από το λιμάνι του Πειραιά και την COSCO είναι αποδεικτική!
  • Η διασύνδεση των λιμανιών με την κατασκευή της «σιδηροδρομικής Εγνατίας» δεν αφορά την ανάγκη του λαού για γρήγορες, ασφαλείς και φτηνές μεταφορές, αλλά αποκλειστικά το μεταφορικό έργο που θα αναλάβουν εμπορικοί όμιλοι.
  • Η Νατοϊκή βάση στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί μια σταθερή πηγή κινδύνων για την περιοχή και τους λαούς, «μαγνήτη» επιθέσεων σε πιθανή πολεμική ανάφλεξη.

Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά εμπιστοσύνη στις επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, που έχουν εναποθέσει την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και την ειρήνη στην περιοχή, στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Να μην παγιδευτεί στις μεγαλόστομες διακηρύξεις για την «ανάπτυξη» που δήθεν αφορά όλους. Να μην στοιχηθεί στις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης που στο όνομα της «γεωπολιτικής αναβάθμισης» εμπλέκει το λαό μας σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς, σε ιμπεριαλιστικά παζάρια όπου διακυβεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Αντίθετα, χρειάζεται να εντείνει την πάλη του για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που τροφοδοτούν τις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο.

 

29/9/2020

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

Προηγούμενο άρθροΝέο εξοπλισμό για τη μάχη ενάντια στον COVID-19 αποκτά το Nοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ
Επόμενο άρθροΠαρατείνεται έως την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου το «Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών για την Παροχή Φροντίδας και Φιλοξενίας σε παιδιά Προσχολικής Ηλικίας», με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων